Vytisknout tuto stránku

Průzkum CZC mezi zákazníky: polovina si zakoupila televizor v posledních 3 letech

Průzkum se zaměřil na následující otázky: „Jak staré televizory jsou aktuálně v českých domácnostech?“, „Jak často Češi televizor obměňují?“, „Co je nejčastějším důvodem k pořízení nové televize?“ (perexové foto) a „Kde končí původní modely, které nahrazujeme?“ Grafika: CZC

Televizor je součástí naprosté většiny českých domácností a jen méně než 8 % z nich ho dnes nemá. Říká to průzkum obchodu CZC mezi jeho 1.100 zákazníky.

ČTĚTE TAKÉ:

Výsledky průzkumu v několika oblastech vidíte v úvodu a níže. Zaslaná tisková zpráva CZC rovněž hovoří o tom, že řada lidí nakupovala v reakci na výrazné snížení cen televizorů s většími úhlopříčkami, na atraktivní akční nabídky a i na to, že chtěli odstranit, cituji, „…dosud často hojně používanou nekomfortní kombinaci staršího televizoru a externího DVB-T2 boxu“.

„Stále je tady (´ještě´) skoro třetina lidí, kteří využívají doma dva televizory a nejnovější pořizovali před více než 5 lety…“ komentuje výsledky průzkumu Vladimír Vyhnal, produktový manažer kategorie televizorů ve společnosti CZC.

Jak často obměňujete televizor?

 

Zhruba 24 % obyvatel pořizuje nový televizor proto, že se jejich stávající rozbil, starý model likviduje celých 37 % oslovených avšak dalším 9procentům jednoduše původní přístroj leží doma nevyužitý. Bohužel je tu také skoro čtvrtina z těch, kteří televizor likvidují nezajišťuje likvidaci ekologickou.

Zajímavé také je, že polovina vysloužilých televizorů „žije dál“, jen změní své místo: 6 % uživatelů vysloužilý televizor prodá, 27 % z nich ho přesouvá do jiné místnosti nebo na chatu a 21 % ho daruje rodičům nebo někomu jinému.

Kdy jste si naposledy pořídili televizor?
Číst 252 krát