pátek 29 březen 2024
Text Size

ČTÚ: interaktivní mapa pokrytí LTE a UMTS je tady

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes zveřejnil mapu pokrytí republiky vysokorychlostním mobilním internetem pro jednotlivé operátory. Stačí si vybrat, který vás zajímá… AKTUALIZOVÁNO   

Foto: autor

AKTUALIZOVÁNO, 19. ledna 2015, 3:40 h: v právě vyšlé prosincové monitorovací zprávě ČTÚ je vidět, že počet vysílačů LTE (tzv. BTS) ve zkušebním provozu, převýšil počet těch v trvalém. Aktuální pokrytí se pochopitelně vypočítá z těch druhých, takže si jednotliví telefonní operátoři neměli na co stěžovat!

Citujeme: „K 31. prosinci 2014 bylo v pásmu 800 MHz ve zkušebním provozu 1 902 základnových stanic (BTS) vysokorychlostní datové sítě LTE. V trvalém provozu jich bylo 1 176 BTS.“

 

Co to je LTE se dozvíte zde (odkaz se otevírá do nového okna).

 

Mapa pokrytí vychází výhradně z výpočtů na základě podkladových dat přímo od operátorů, říká se v tiskové zprávě ČTÚ, která pokračuje tím, že se od skutečného pokrytí může v některých případech lišit, a to zejména uvnitř budov. 

Vedle samotné prezentace mapy pokrytí vyvíjí ČTÚ ve spolupráci se sdružením CZ.NIC software pro individuální měření datových sítí prostřednictvím veřejně dostupné aplikace K dispozici má být v první polovině příštího roku.

 

Aktuální stav pokrytí vysokorychlostním internetem přes technologie UMTS (3G) a LTE (4G) najdete zde (nové okno).

 

Číst 4508 krát Naposledy změněno pondělí, 19 leden 2015 03:40

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.