úterý 19 březen 2024
Text Size

Jablotron a CZ.NIC připravují vlastní systém pro chytré bydlení

Základem společné aktivity obou společností bude router Turris, součást stejnojmenného bezpečnostního projektu, který od minulého roku pomáhá uživatelům s ochranou jejich domácí/firemní sítě před útoky z internetu. 

Foto: CZ.NIC

 

Spolupráce má probíhat jak na vývoji jednotlivých prvků IQ bydlení, tak při zkoumání možných reálných aplikací. Na CZ.NIC Turris, který dokáže analyzovat provoz mezi internetem a vnitřní sítí a identifikovat podezřelé datové toky, budou napojeny nejrůznější prvky chytré domácnosti, které následně půjde řídit například přes aplikaci v mobilu. O jaké funkce jde, je dostatečně známo, ale vedle klasiky, tedy např. ovládání vrat, osvětlení či vytápění, budou v jeho prospěch hrát i silné bezpečnostní prvky vlastní projektu Turris jako takovému. To pochopitelně sedí výrobci původního českého zabezpečovacího zařízení značky Jablotron.

V rámci první etapy společného projektu získá 100 vybraných aktivních účastníků sadu komponent s výzvou, aby navrhli služby a schémata zapojení. Vše se vyhodnotí na podzim, kdy budou vybrány odklady pro nejzajímavější projekty.

 

Číst 3636 krát Naposledy změněno úterý, 30 červen 2015 10:03

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.