Vytisknout tuto stránku

Gartner: 10 technologických trendů pro rok 2016

Na čele jsou fenomény související s „internetem věcí“, „uživatelským zážitkem“ a „3D tiskem“. Analytici společnosti je představí podrobněji na konferenci Symposium/ITxpo 2015, odehrávající se 8.-12. listopadu v Barceloně. 

Grafika: Gartner

 

Společnost Gartner vybrala deset hlavních technologických trendů, které mají v roce 2016 hrát strategickou roli a formovat obchodní příležitosti až do roku 2020.

David Cearley, viceprezident společnosti Gartner blíže vysvětluje: „První tři trendy souvisejí s prolínáním fyzických a virtuálních světů a vznikem takzvané digitální sítě (digital mesh). Zatímco dnes se firmy soustředí zejména na digitální business, začínají se objevovat první příklady algoritmického businessu. Algoritmy, společně se vztahy a propojeními, budou určovat budoucnost…“

 

Podle Gartneru má jít o následující oblasti:

  1. Provázaná zařízení (Device Mesh) – Nejen připojená, ale zároveň mezi sebou komunikující zařízení typu mobilní přístroje, elektronika, připojená auta, senzory, atd.
  2. „Ambientní uživatelský zážitek“ – Aplikace a služby, které dokáží uživatele bez přerušení „provázet“ při přechodu od jednoho zařízení na jiné a pohybu z místa na místo. O klíčovou konkurenční výhodu se má jednat už v roce 2018.
  3. Materiály pro 3D tisk – Nové materiály a způsoby 3D tisku nebo sestavování kompozitních součástek umožní jeho využití v dalších odvětvích a zásadně ovlivní výrobu a dodavatelské řetězce.
  4. „Informace o všem“ – Všechna zařízení provázaná v digitální síti vytvářejí, používají a přenášejí informace. Koncept „informací o všem“ zahrnuje nové strategie a technologie propojující data ze všech těchto rozličných zdrojů.
  5. Pokročilé strojové učení – V tomto případě jde zejména o posun technologií hlubokých neurálních sítí (DNN – Deep Neural Networks) z oblasti výpočetní techniky a správy informací směrem k systémům, které se dokáží nezávisle učit a vnímat svět.
  6. Autonomní agenti a věci – Strojové učení přinese řadu způsobů, jak nasadit chytré stroje v praxi. Počínaje roboty, autonomními automobily, virtuálními osobními asistenty (VPA) a chytrými poradci. Všechny navíc budou schopny fungovat v autonomním, nebo částečně autonomním, režimu.
  7. Adaptivní bezpečnostní architektura – Vedení IT se musí zaměřit na detekci a odezvu na hrozby a zároveň na blokování a další prevenci útoků. Postupy jako je sebeochrana a analýza chování uživatelů a dalších entit jsou dalšími důležitými prvky pro vytvoření tzv. adaptivní bezpečnostní architektury.
  8. Pokročilá systémová architektura – Uspokojit výrazně vyšší výpočetní nároky digitální sítě a chytrých strojů by měly vysoce výkonné a efektivní neuro-morfní architektury. Jejich základem budou především programovatelná hradlová pole FPGA, tedy speciální zákaznické obvody, které jsou konfigurovány na míru.
  9. Architektura pro aplikace a služby digitální sítě – Monolitické lineární aplikační modely (například třívrstvá architektura), ustupují volněji provázanému iterativnímu přístupu: architektuře aplikací a služeb. Dalším rodícím se typem architektury pro tvorbu distribuovaných aplikací jsou mikroslužby (Microservice Architecture). Novou klíčovou technologií pro podporu agilního vývoje a mikroslužeb jsou tzv. kontejnery.
  10. Platforma (platformy) internetu věcí.

 

Strategické technologické trendy jsou ty, které mají potenciální možnost zásadně ovlivnit podniky a organizace, koncové firemní uživatele IT, nebo mohou vyžadovat významné investice, případně hrozí, že je společnosti podcení a opomenou se jim věnovat. Jedná se o technologie, které mají dopad zejména na dlouhodobé plány, programy a iniciativy firmy.

 

Číst 4400 krát Naposledy změněno středa, 28 únor 2024 12:12