pátek 29 březen 2024
Text Size

Samsung UHD je na 279 centimetrech

Zatím největší Ultra HD (odkaz se otevírá do nového okna) televizor světa, Samsung 110S9 měří 279 centimetrů (110ʺ) a výrobce na něj už má více než deset objednávek. 

Foto: Samsung

Samsung, který se na rozdíl od čínských výrobců hodlá zaměřovat na větší a dražší televizory, oznámil zahájení produkce této obří novinky, která má na délku 2,6 metru a na výšku 1,8 metru. Prodávat se bude především v Číně, na Blízkém východě a ve vybraných zemích Evropy, přičemž jen z Blízkého východu má Samsung už deset objednávek. Navíc si tento výrobce významně rozšířil své portfolio Ultra HD televizorů ve kterém tak momentálně má čtyři modely: 55ʺ (140 cm), 65ʺ (165 cm) a 85ʺ (216 cm). 

V tiskové zprávě vydané agenturou AP se dále praví, že televizor bude stát 160 milionů korejských wonů, přepočteno zhruba tři miliony korun.

Oficiální zprávu Samsungu k uvedení televizoru najdete zde (externí odkaz se otevírá do nového okna, angličtina) s tím, že se očekává jeho přítomnost na veletrhu CES v Las Vegas (angličtina, externí odkaz se otevírá do nového okna), který začíná zanedlouho.

Zatímco ještě loni Samsung a LG Electronics prohlašovali že budoucností televizorů je OLED, nyní se ukazuje, že produkce těchto přístroje je příliš nákladná a že tato technologie, alespoň v nejbližší době, LCD nenahradí. Ostatně podle nedávno vydané zprávy se japonské společnosti Panasonic a Sony rozhodly ukončit alianci zaměřenou právě na výrobu OLED televizorů, tedy přístrojů s obrazovkami, které nepotřebují podsvícení, které si vytvářejí – organicky emitovaným světlem – sami. 

V současnosti se tudíž očekává zvýšená poptávka po přístrojích s rozlišením UHD (Ultra HD, 4K - odkaz se otevírá do novéhookna) s tím, že se jejich ceny budou relativně rychle snižovat stejně jako úhlopříčky. Momentálně je drtivá většina produkce nabízena se 140 (55ʺ), resp. 165 cm, tj. 65ʺ – další informace zde, odkaz se otevírá do nového okna).

Společnost NPD DisplaySearch odhaduje, že se světový prodej Ultra HD televizorů zvýší z letošních 1,3 milionu na 23 milionů v roce 2017. Odhaduje ovšem také, že se na poptávce více než polovinou bude podílet Čína.

Nový standard Ultra HD má na rozdíl od rozlišení Full HD, čtyřikrát více obrazových bodů a tudíž nabízí obraz s výrazně jemnějšími detaily (více informací zde, odkaz se otevírá do nového okna).

 

 

Číst 4728 krát Naposledy změněno středa, 10 červen 2015 09:29

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.