Vytisknout tuto stránku

Co je to bezdrátové dobíjení (Qi, AirFuel, A4WP, PMA)

Představuje dobíjení prostřednictvím elektrické indukce na velmi krátkou vzdálenost, řádově milimetry, max. centimetry (až tři, čtyři). Foto: WPC

Nejznámější, a dnes v podstatě jediný obecně používaný standard byl vyvinut sdružením výrobců Wireless Power Consortium (WPC, externí odkaz, nové okno) a jmenuje se Qi, nebo také WPC Qi (seznam kompatibilních zařízení najdete zde – externí odkaz, nové okno). Momentálně pracuje s maximálně 15 W, běžně 10 W. Výhled prý jde až do 60 wattů (2021).

WPC bylo založeno v roce 2008 a vedle Qi (výraz pro přirozenou, přírodní, energii) se věnuje i Ki (Kitchen – bezdrátové dobíjení v kuchyni), dále bezdrátovému dobíjení elektroaut a v průmyslu. Sdružení má dnes více než 650 členů, počet kompatibilních produktů s Qi, o který nám jde, je udáván na více než 7.000.

ČTĚTE TAKÉ: Co je to USB PD a Qualcomm QC

Pokud si dnes (duben, 2021) na Alze u mobilu zatrhnete „bezdrátové nabíjení“, což znamená pouze Qi, vypíše se vám ze všech nalezených mobilů asi třetina. Bohužel většinou ve vyšších cenových relacích i když ho například Samsung Galaxy S10 Lite nemá ani při ceně kolem 15.000 Kč (2021).

Další varianty bezdrátového dobíjení se jmenují A4WP (Rezence – čti reh-zense) od Alliance for Wireless Power plus PMA (ohlášeno spojení, externí odkaz, nové okno) a AirFuel (externí odkaz, nové okno).

Účinnost bezdrátového dobíjení udává Wikipedie na 75 %, což v praxi znamená, že je poměrně výrazně pomalejší, než dobíjení klasické.

S bezdrátovým nabíjením ještě souvisí tzv. reverzní dobíjení, které zajistí přenos energie opačným směrem. Typicky z mobilu, který ho zvládá do zařízení, které je na něj položeno (sluchátka, další mobil…) a taktéž ho zvládá. Ne každé s „bezdrátem“, ale umí „reverz“.

Více se o standardu Qi (a obecně i principu přenosu bezdrátového nabíjení) dozvíte na Wikipedii zde.

Přispějte na provoz Wikipedie.


Číst 2154 krát Naposledy změněno neděle, 20 březen 2022 10:01