Vytisknout tuto stránku

Jaké jsou seriály Britannia a Foundation (Nadace)? Inu, inu…

AKTUALIZOVÁNO: Tak jsem je zhlédl, posoudil a odsoudil. Pokud jste je neviděli o nic jste nepřišli, ale u Britannie je první řada slušná, u Nadace se alespoň zapřete a podívejte se na první díl. V praxi tak uvidíte, jak málo má se skutečnou Nadací společného a kde všude se vykrádalo. Ilustrace: archiv autora

 

 

AKTUALIZOVÁNO, 17. 9. 2023: Skončila druhá řada totálně zničené „Nadace“ od Applu. Bohužel bude i třetí…

 

Britannia (2018, Sky Atlantic): První řada výborná až vynikající, druhá začala upadat společně se zavedením podivné nepasující muziky a zjevným i když zatím poměrně mírným šílenstvím produkčního štábu. Třetí to ale vše završila! Totálně zešíleli všichni, včetně doprovodné muziky, a výsledkem je nic neříkající fantasmagorie, která nemá naprosto nic společného s kvalitní fantasy na kterou to ze začátku vypadalo.
Hodnocení: Fuuuj!

Seriál Britannia, třetí řada....

 

Foundation (Nadace, 2021, Apple TV+): Pokus o seriálové ztvárnění nesmrtelného cyklu skvělého Isaaca Asimova, ovšem zaříznuté hned na začátku. Tvůrci se pomátli stejně, jako část USA, a začali si předělávat klasická díla k obrazu současné prapodivné americké doby (bohužel jde i k nám…).

Jedna z ústředních postav, muž Gaal Dornick (kniha), má nyní prsa a pár dalších propriet. Nejinak je na tom Eto Demerzel, což je „První ministr císaře“ a fanouškům sci-fi starý dobrý známý robot R. Daneel Olivaw (tedy „robotka“, což zní stejně hnusně, jako „majorka“ nebo „konstáblice“). Podobně dopadlo několik dalších postav a vrchol všemu nasadili klonovaní císařové, a to hned tři, což je naprostá zhovadilost!

Jak je možné, že lidé, kteří zjevně nic nedokázali (rozhodně v porovnání s Asimovem), si dovolují takto interpretovat jednoho ze zakladatelů žánru čisté sci-fi na této planetě! Tohle není žádná „básnická“ nadsázka, tohle je naprosto nehorázné!

Možná by američtí „napravovači dějin“ mohli umístit prsa i na autora nebo ještě lépe – mohli by ho prohlásit za člena nějaké komunity LGBT, či jak se to dnes správně označuje.

Výsledkem seriálu Nadace, 2021 je trapný pokus o sci-fi švihnutý vykradenými věcmi ze Star Wars a z Duny.
Hodnocení: Fuuuj! Fuuuj! Fuuuj…!

 

Číst 1159 krát Naposledy změněno neděle, 17 září 2023 05:39