Vytisknout tuto stránku

Seriál Pán prstenů, Prsteny moci, zastínil Rod draka

„Názory budou různé, já to ale vidím takto!“ I touto sentencí se dá začít a přijde mi zde vhodná. Škoda, že na druhou řadu budeme čekat dlouho a Amazon to také zjevně zcela nezvládá marketingově. To bylo vidět už z prvních reakcí některých fanoušků. Co se mě týče, já říkám: „pokud jste neviděli, nemějte obavy a pusťte se do toho“. Ilustrace: archiv autora

Pro Česko Amazon udělal u seriálu úžasný počin a přišel rovnou s českým dabingem, který je slušný, byť ne vynikající, a to nejen kvůli tomu, že narazíte na drobné chyby, jako v posledním  dílu první řady: „Mluvte ke mně shora, kapitáne, a…“ (Má tu být samozřejmě „spatra…“)

ČTĚTE TAKÉ: Babylon Berlín 4: pár odchycených postřehů

Celkově vzato první řada podle mého názoru dopadla výborně, výprava i scéna byly pozoruhodné stejně, jako kostýmy, skript, výběr herců a většinou také střih a příběh jako takový.

Až jsem si v jednu chvíli říkal, že by se už mělo začít pracovat na tzv. spin-off o Numenoru (rozumný výstižný český výraz neznám). Tím by se nejen rozšířil ekosystém, ale hlavně by se osvětlily některé náznaky z původního psaného Tolkienova díla a i z tohoto seriálu.

À propos „příběh“. Seriál pochopitelně vychází z Tolkiena, resp. neucelených příběhů, spíše kronik jdoucích vedle několika stěžejních děl a v tomto je podoba s Rodem draka nepřehlédnutelná. Sice je škoda, že se o seriál nepostaral přímo Peter Jackson a že nesmrtelné postavy neztvárnili stejní herci, což by rozhodně pomohlo (prý i mohli, kdyby…), ale Amazon adaptaci za daných a zbytečně obtížných podmínek zvládl oproti HBO o třídu lépe! Ostatně při ceně, kterou za práva zaplatil (podle Wikipedie 250 mil. USD), by si minimálně herce, což prý neumožnili licenční podmínky, rozhodně zasloužil!

P. S.: po totálně zničené adaptaci Nadace (Asimov) jsem u Amazonu nedoufal ani v toto!

 

Číst 1026 krát Naposledy změněno středa, 19 říjen 2022 13:49