pátek 19 duben 2024
Text Size

Kupujeme Bluetooth reproduktor: jak si dobře vybrat a na co nezapomenout

UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY: Léto je tady a i když se odolné a výtečně přenosné reproduktory hodí kdykoli, u vody, na zahradě nebo při nejrůznějších akcích je asi oceníte nejvíc. Podívejte se, na čem u nich záleží a na co si dát před nákupem pozor. Foto: archiv autora

Tabulku s parametry a cenami skoro třech desítek vybraných modelů (soubor ke stažení) najdete ZA koncem článku v části „Stáhnout přílohy“.

Materiál byl zpracován s použitím zdrojů pocházejících od společnosti Filip Vítek, Mediabase.

Reproduktory pracující přes Bluetooth (BT) se staly nedílnou součástí našich životů. Na trhu jich je nepřeberné množství a vybrat si z nich ten konkrétní nemusí být snadné. Pokud přemýšlíte podle čeho se rozhodovat, nebo byste prostě jen rádi pár pečlivě vybraných tipů, včetně odkazů na případné testy, podívejte se do článku. Příprava nebyla jednoduchá

Reproduktory, často lépe řečeno reprosystémy (osazeno může být více reproduktorů), lze rozdělit na dva druhy – pro vnitřní použití a univerzální, tedy i pro vnější. Tady začíná vaše základní dělení, resp. rozhodování a tohle jsou dvě cesty kterými se dát. Já jsem se původně chtěl zaměřit na tu druhou, univerzálnější, ale nakonec tu máme (vcelku v souladu) obě.

Bluetooth reproduktory Philips JS30 a Philips JS50 jsou provedeny v hodně zajímavém stylu (podílela se na nich značka Georg Jensen),  ale u nás se bohužel neprodávají.

 

Celkově vzato jde o malé, snadno přenosné reprosystémy napojitelné minimálně přes Bluetooth i když řada z nich dovoluje i propojení kabelem nebo mají rozhraní USB, takže můžete muziku pouštět zcela nezávisle.

Pokud vyžadujete co nejmenší rozměry a co nejvyšší zvukový výkon bez ohledu na finance, průkopníkem poměru velikost přístroje/zvuková kvalita je společnost Bose. Její reprosoustavy jsou vysloveně miniaturní a v této podobě je pořídíte třeba i do obýváku. Zbytek ovšem své rozměry má, resp. je vyžaduje, a u běžných reproduktorů pracujících přes Bluetooth určených pro zamýšlené použití na zahradu obecně vzato platí, že střední cesta (střední velikost) bývá tou nejvhodnější.

Sencor Sirius SSS 6400N (1.290 Kč) představuje výborně odvedenou práci. Sám používám prostřední variantu k naprosté spokojenosti (po vylepšení firmwaru majícího vliv na výdrž akumulátoru…).

 

ČTĚTE TAKÉ: Reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (test) – výborný zvuk, solidní odolnost a hlavně spousta profilů Bluetooth

Podle čeho vybírat (stručně – níže jsou některé body rozvedeny)

  • Odolnost – tady vám pomůže stupeň krytí IP (více zde).
  • Design – to je zcela na vás, pokud ho ale chcete pověsit, nezapomeňte na patřičný úchyt. Pamatujte také, že se stereo není ve většině případů (spíše v drtivé) prakticky slyšet. Pokud ale chcete dva reproduktory a bezdrátově je propojit (viz dále) je to něco jiného.
  • Výdrž na akumulátor – to je myslím jasné, na repro s uživatelsky výměnným akumulátorem jsem ještě nenarazil.
  • Možnosti připojení – u Bluetooth dbejte na co nejvíce tzv. profilů, pokud je výrobce neudává, nebo není možnost vyzkoušet jejich kompatibilitu s vaším mobilem (typicky), šel bych jinam. Podle mého názoru je také dobré mít možnost propojit obě zařízení kabelem. Navíc v tomto okamžiku šetříte i energii akumulátorů a často bývá vyšší i zvukový výkon.
  • Funkce: tady jde především o hands-free (ano/ne) a TWS (True Wireless Stereo), tedy zmiňované propojení dvou (někdy i více) BT reproduktorů do stereo systému. Pozor! Ne všechny to umí. Někdy také můžete narazit na kombinaci s přijímačem VKV/DAB, najdete tu i přehrávání muziky z paměťové karty, atd.
  • Důležité „drobnosti“: kvalita reprodukce je tu vcelku nepodstatná, pro fajnšmekry samozřejmě nikoli, dbejte ale na výkon zesilovače a vždy se ptejte po RMS, abyste si ho mohli rozumně srovnat s ostatními zařízeními. Pamatujte také, že někdy (často) je výkon po napojení mobilu na reproduktor přes Bluetooth trochu utlumen, ale tady už záleží na konkrétních zařízeních a nedá se to zobecnit. Poslední „drobností“ je požadavek „na něco speciálního“. Tady můžete mít třeba reproduktory s osvětlením nebo tzv. party systémy (reproduktory ve věži) například k bazénu. Odkaz na test jednoho z nich, najdete níže.
Příznivce netradičního stylu možná zaujmou reproduktory GravaStar Venus (2.490 Kč) nebo GravaStar Mars (5.490 Kč).

 

Jak vypadá současná nabídka

Nejlevnější mobilní reproduktorky zakoupíte už za pár stokorun. V případě těch nejdražších musíte sáhnout do kapsy podstatně hlouběji, třeba přes pět, šest tisíc. Nabídka je nepřeberná a vybere si určitě každý. V tabulce ke stažení najdete modely všech cenových relací, takže si o jejich základních parametrech můžete lehce udělat představu.

Výborné zkušenosti mám v tomto směru se značkou Sencor představující často parádní kombinaci cena/výkon. Na druhé straně spektra je Bose pro ty, kteří si je mohou nebo prostě jen chtějí dovolit a nehodlají slevit z poslechové kvality ani v tomto případě. Mezi nimi se rozprostírá pole ve kterém najdete spoustu dalších značek. Ty nejlevnější pak ještě pod Sencorem.

Zajímavým designovým počinem z jiného soudku je malý reproduktor Energy Sistem Eco Beech Wood (1.390 Kč) vyrobený z ekologických materiálů a foto najdete hned v úvodu. Naproti tomu Bose SoundLink Color (3.990 Kč, viz foto) má měkký silikonový obal, je voděodolný a dělá se v několika barevných provedeních. Dražší Bose Revolve II (5.490 Kč) a Revolve+ II (7.990 Kč) prý zase používají speciální „audio čočku“, která má zvuk rozptylovat do všech stran.

Co se týče samostatné kategorie rozměrných nemobilních modelů označovaných i jako párty boxy (párty reproduktory), příkladem může být Energy Sistem Tower 7 TrueWireless (5.490 Kč), nebo na digirevue.cz testovaný Samsung MX-T50. Oba mohou reprodukci doprovodit i světelnými efekty s pomocí zabudovaných LED světel.

Malé SSS 1060 NYX Mini a Sencor SSS 1110 NYX lze zakoupit od nějakých 500 Kč a svou práci rozhodně odvedou. Zejména nejmenší varianta, kterou vidíte na snímku, je příjemně mobilní.

ČTĚTE TAKÉ: Do každého počasí (test) – Bluetooth reproduktory s rádiem Sencor SSS 1060 NYX Mini a Sencor SSS 1110 NYX

 

Podle čeho vybírat (podrobněji)?

  • Design: i když je líbivost vnějšího návrhu individuální záležitostí, obecná pravidla platí všude a záleží na tom, co preferujete. Chcete reproduktor zavěsit? Pak by měl místo pro poutko podle vašich potřeb. Chcete ho mít stabilně položený, nezapomeňte zkontrolovat, zda má dostatečně rovnou plochu na které dobře drží. Dáváte přednost modelu na výšku? Nezapomeňte ověřit stabilitu. Reproduktor se ale také může dát přišroubovat a ani to nezapomeňte zkontrolovat (někdy závit mají, jindy nikoli). U odolných provedení dbejte na zpracování a bytelnost návrhu, protože tohle nejsou pokojoví mazlíčci, ale věcičky zejména na venkovní použití a klidně i za deště a při práci. V praxi může o dobrém návrhu dost vypovědět například i provedení rohů (krajů) a ovládacích prvků.
Odolnost proti vlhkosti a stékající vodě je jednou z klíčových vlastností Bluetooth reproduktoru (Bose SoundLink Color, 3.990 Kč).
  • Odolnost: schopnost odolat vodě a prachu se označuje jako krytí IP, za nímž následují zpravidla dvě číslice (např. IPX7 označuje krytí jen pro vlhkost/vodu). První se podle normy jmenuje „Ochrana před vniknutím cizích předmětů“, je v rozsahu 0-6 a zatímco nula je bez ochrany, IP6x zamezuje – zcela – vniknutí prachu. Druhá je „Schopnost odolávat působení vlhkosti, resp. vody“ a opět je v rozsahu 0-6. I zde platí, čím vyšší číslo, tím lepší ochrana. Odolný reproduktor by měl mít navíc pochopitelně co nejlépe zakryté vstupy a napájení. Více informací najdete v rubrice Co je to. Vedle odolnosti proti prachu a vodě je tu i schopnost odolat mechanickým vlivům (občas narazíte na odolnost proti pádu), málokdy je pak udáno rozmezí teplot, vlhkost vzduchu, atd.
  • Výdrž na akumulátor: tohle na první pohled neověříte a pokud po ruce nemáte důvěryhodný test, nezbývá než se spolehnout na údaje výrobce. Zde se také nedá říci, že čím delší výdrž, tím lepší, jde totiž i o velikost a hmotnost a tudíž dobrou přenosnost. I když výrobci často ve výdrži přehání, extrémně dlouhá důvěru nebudí a platí to i o příliš krátkých časech pro dobití akumulátoru; tedy pokud reproduktor nemá rychlodobíjení a takových je hodně málo stejně, jako těch, které zvládají dobíjení bezdrátové. Někdy (dnes už častěji) lze také pro dobíjení využít powerbanku, nepochybně příjemné je pak dobíjení akumulátoru přes symetrický konektor USB-C se kterým se pracuje pohodlněji než s podivností jménem microUSB.
Unikátní reproduktor Sencor SSS 1300 Stereus (1.499 Kč) má dvě části, které je možné složit či rozložit, takže výsledkem může být snad i skutečný stereo systém. Zda to skutečně funguje netuším, vypadá to ale hodně zajímavě!

 

  • Možnosti propojení: bavíme se o Bluetooth, které je zde základem a nezapomeňte jednak na zmiňované a dosti často přítomné utlumení výkonu zesilovače vstupního zařízení a hlavně na tzv. BT profily. Ty, resp. jejich kompatibilita na obou stranách, určují, zda se s mobilem, tabletem, apod. na reprosystém napojíte či nikoli. V praxi je pak největší jistotou klasické drátové propojení typicky konektory jack-jack, které tyto reprosystémy také mívají. Tedy pokud ho nabízí i mobil. Někdy v reproduktorku najdete i běžné rozhraní USB (A) a tady nezapomeňte, že mohou být různé problémy s adresáři a češtinou v označení souborů, atd. Tohle je třeba vyzkoušet u konkrétního modelu.
  • Kvalita reprodukce, jdou spojit do sterea? Pro přenosný reproduktor malých rozměrů je obtížné připravit reprodukci tak, aby byla vyvážená, aby v ní nechyběly basy, střední frekvence a ani výšky. Jde o výběrové kritérium za které se dosti platí i když se nedá pregnantně říci, že pokud zaplatíte víc, získáte vyšší kvalitu. Pokud si hodláte pořizovat více reproduktorů, typicky dva, poptejte se po výše zmiňované funkci TWS, tedy možnosti bezdrátově je propojit a vytvořit klasický stereo systém. Tohle umí nejen drahý Bose, ale také třeba levný Sencor a další. 
  • Chcete něco speciálního? Pak jsou tu párty reproduktory s osvětlením… U těchto věžovitých druhů si nelamte hlavu s kvalitou reprodukce, tady jde o co nejsnazší napojení z mobilů a co nejvýkonnější zesilovač. Opět pozor na to, že některé poněkud vadnou při vstupu přes Bluetooth, o to více z nich často vytáhnete při propojení drátovém. Tady ale opět hodně záleží na napojovaném mobilu, tabletu, atd.
Odkaz na testík Samsung Party Audio MX-T50 najdete níže a i tuto věž můžete propojit s dalšími a vytvořit tak bombózní reprosystém.

ČTĚTE TAKÉ: Párty reprosystém Samsung MX-T50 (test): hezká hračka pro teenagery co si našetří nebo mají hravé a mírně nahluchlé rodiče

 

Jak číst tabulku

Položka „zesilovač; zvuk“ udává nejen výkon zesilovače, ale pokud byly k mání, i další parametry jako odstup signál/šum či frekvenční rozsah. Pokud si chcete srovnat výkon jednotlivých modelů, ideální je k tomu RMS.

„Provozní krytí; teplota, vlhkost vzduchu“ jsou parametry o kterých jsem už mluvil a výše naleznete jejich vysvětlení i s odkazem. U BT repro se většinou udává pouze krytí IP.

„Vstupy/výstupy“ jsou zřejmé, udané profily u Bluetooth (pokud se je podařilo zjistit) najdete v poznámce a mluví o kompatibilitě s napojovaným zařízením (stručně řečeno, u obou by měly být shodné). Co se týče audio vstupu/výstupu, tím je prakticky vždy konektor typu jack, 3,5 mm. MicroUSB (případně USB-C) pak slouží pro dobíjení. Takovéto dobíječky (mobilové) se většinou ani nedodávají.

Tohle se v této kategorii málokdy vidí – retro Philips TAVS300 (1.129 Kč) se zesilovačem o slušném výkonu 3 W (RMS).

 

„Napájení; doba provozu.“ To první obstarává zpravidla akumulátor typu Li-Ion, občas narazíte na LiPo (lithium polymer). Doba provozu je vždy firemní údaj, pokud byly k dispozici specifikace za jakých podmínek je to měřeno, je to uvedeno zde stejně, jako čas potřebný k dobití. Většinou se měření dělá při hlasitosti 50 % a provozu přes Bluetooth (některé repro umí i jiné vstupy), údaje ale stejně berte s rezervou.

Rozměry a hmotnost nemá smysl řešit, v poznámce pak najdete další důležité údaje, jako například charakteristika audio systému, hands-free či schopnost pracovat s TWS, případně reproduktorové osazení. Pokud byly známy profily Bluetooth, jsou z prostorových důvodů uvedeny zde.

A ještě drobnost: pokud na stránkách výrobce nebyly uvedeny některé údaje, které naopak udával český prodejce, tyto parametry jsem pro jistotu z tabulky vyškrtnul.

Voděodolný Bose SoundLink Color za 3.990 Kč má mít, i když to nevypadá, měkký silikonový obal.

 

Přehled vybraných Bluetooth reproduktorů na českém trhu (k 3. 8. 2021)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v úterý 3. srpna 2021. V tabulce jsou, v rámci jednotlivých kategorií, uvedeny pouze vybrané modely, přičemž je dbáno na co nejširší varietu značek a cen. Nabídka na trhu je velmi, velmi bohatá a nelze ji postihnout celou.

Tabulku s parametry a cenami skoro třech desítek vybraných modelů (soubor ke stažení) najdete ZA koncem článku v části „Stáhnout přílohy“.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

 

 

Číst 2184 krát Naposledy změněno úterý, 03 srpen 2021 21:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.