Vytisknout tuto stránku

Televizor bez odlesků? Jedině ten s matnou obrazovkou a těch je…

Jak vypadá současný trh? Něco už – konečně – ke koupi je, ale zda jsou to první vlaštovky nebo jen nějaký drobný záchvěv tuší málokdo. Co vím, žádný výrobce je posledních asi deset let nenabízel a vlastně ani nemohl. Jednoduše proto, že nebyly obrazovky. Teď tu je Samsung… Foto: archiv

 

Poslední průzkum trhu jsem si dělal naposledy v květnu 2015 (viz článek) a pak už to nemělo smysl. Nejlépe na tom byl tehdy Philips (TP Vision), který měl, zřejmě jako jediný, alespoň tzv. polomat, tedy televizor s polomatnou obrazovkou a znatelně méně odlesky. Plnohodnotný přijímač s obrazovkou matnou měl výrobce naposledy někdy v roce 2011 nebo 2012 a pokud si správně vzpomínám, byl snad dokonce jediný. Trh o ně ztratil zájem, protože na forhontu byl „vyšťavený jas a kontrast“, což prosazoval Samsung, který se i tímto dostal na naprostý vrchol na kterém je už nějakých 16 let. Lidem se to prostě líbilo. Tedy alespoň drtivé většině.

K TÉMATU:

A kdo tedy dnes má televizor s opravdu matnou obrazovkou, takže se v ní nevidíte a nevidíte ani odlesky třeba z okna? Přes všechnu snahu se jich nepodařilo najít víc, než když jsem podobný článeček dělal v červnu 2022 pro Televizní web:

 

Co vím, žádný jiný výrobce matnou obrazovku v televizoru neoznámil a nemají je ani malé značky u kterých jsem pátral také. U menších úhlopříček to lze někdy vyřešit monitorem a externím zdrojem signálu.

 

Číst 3084 krát