Vytisknout tuto stránku

Nabíječka tužkových baterií Varta LCD UltraFast Charger+ (test): velmi schopná a s řadou funkcí, ale vylepšit určitě jde

Drobná nabíječka tužkových článků typu AA a AAA není určena přímo do zásuvky a její zdroj je externí s kabelem dlouhým něco přes metr. Díky tomu ji zapojíte v podstatě kamkoli nemluvě o autoadaptéru, který dostanete v ceně. Foto: autora a Varta

Hodnocení: 75 %  

  • pro: výtečná koncepce, včetně aktivního chlazení, vynikající zpracování (kvalitní nožičky), dobíjení libovolného počtu článků (1 až 4), záruka 3 roky, řada ochran, včetně detekce vadné (problematické) baterie, šikovné rychlodobíjení a funkce oživení baterií, výborná informovanost obsluhy o stavu článků, ale…
  • proti: …displej má velmi nízké pohledové úhly, chybí výraznější označení „+“ (i když ochrana proti otočení tu je…), hodil by se testovací režim baterií a zvuková signalizace úplného dobití

Můžete očekávat: podle mého spolehlivou a všestrannou nabíječku tužkových článků s možností operativního a velmi rychlého dobíjení (cca 15 min.) dvou z nich. Je tu i řada ochran například proti otočení článku či jeho chybné funkci. Pracuje snad na všech elektrických sítích (podle výrobce) a také v autě. Díky tomu, že má externí zdroj, připojíte ji i tam, kam byste dobíječku „přímo do zásuvky“, nedostali.

Jak vidíte, návrh je velmi vzdušný. Na spodu je dvojité dno a mezi ním lopatky větráku, který v mém případě běžel po celou dobu nabíjení. Tolik praxe ale zatím nemám, takže nemohu říci, zda tomu tak bude vždy.

 

Zatímco Varta LCD UltraFast Charger, tedy předchozí stále ještě prodávaná verze (1.300 Kč) bez „plus“, nabízí i testování akumulátorů, tato jinak podobně vybavená verze ho neumí, ale má atraktivnější a vzdušnější návrh, který nejspíše také bude lépe přenosný (hmotnost 200 g). Určena je pouze pro nejpoužívanější články typu NiMH (nikl metal hydrid) a tužkové baterie obou typů, tedy „dospělé“ AA a mini tužky typu AAA.

Vedle dobíjení, což pochopitelně umí každá nabíječka, zvládá i rychlé, cca patnácti minutové nabíjení a také tzv. oživení baterií, jinak řečeno refresh, nebo revitalizace.

UltraFast Charger umí dobíjet umí jak jeden článek tak čtyři, pohlídá si jejich kvalitu a například i polaritu (ochran je tu více). V ceně dostanete čtyři už nabité baterie (AA) s kapacitou 2100 mAh a adaptér do auto zapalovače. Tohle plus ověřená značka mohou být hlavní důvody proč sáhnout po nijak levné záležitosti za nějakých 1.599 Kč. Podle mého si k tomu můžete přičíst třeba i spolehlivost a bezpečnost.

 

Krátké vysvětlující video najdete na Youtube (nové okno, externí odkaz)

 

Zatímco běžná nabíječka za pár stokorun, a možná to znáte, umí nabíjet a případně v samostatném cyklu vybíjet sudý počet článků (dva nebo čtyři), tady je to jedno. Celkový proud je udáván na 3.000 mA (1-2 AAA), resp. 1.500 mA u 3-4 AAA. Při zasunutí 1-2 baterií AA půjde o až 8.000 mA, jinak opět o polovinu. Napětí může jít od 100 do 240 voltů, pokud tedy nepočítáme adaptér do auta, nabíjecí proud si Varta řídí sama.

Pokus o obnovení činnosti (refresh) starých akumulátorů. Jestliže se nabíječce nezamlouvají, dopadnou takto. Jednoduše vzato si je netroufá nabít, nebo jsou vysloveně vadné. Kdož ví, ale dobře že je „sichr sichr“!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: obojí bylo výtečné, zabudovaný displej má ale velmi nízké pohledové úhly, takže někdy nevidíte vůbec nic a chybí i výraznější označení polarity „+“. Zdroj je externí s LED diodou, jediné tlačítko přepíná mezi zobrazením V, mA/A a časem v minutách. Při zasunutí napájecího adaptéru do zásuvky ve stěně, možná ještě vedle dáte běžnou dvoukolíkovou šňůru ze spotřební elektroniky nebo tu počítačovou (záleží na provedení zásuvek). V případě použití „pětipsa“ to asi bude problém – zdroj je poměrně široký a zabírá tak část další zásuvky.
  • Nabíjení a rychlonabíjení: tři základní režimy – klasické nabíjení, rychlé nabíjení a oživení (refresh) přepínáte posuvným jezdcem na zadní straně. Rychlodobíjení, tzv. 15minutové, se týká jednoho až dvou současně dobíjených článků typu AA o kapacitě 1.600 mAh, které se nabijí na asi 70 % kapacity (nezkoušeno); v případě 3-4 baterií by to mělo trvat 30 minut. Režim refresh napomáhá oživení funkce u starších a starých článků, přičemž Varta udává, že prochází až pěti cykly úplného vybití a nabití. Jak dlouho budou následně fungovat se pochopitelně říci nedá. Pokud oživit nejdou, objeví se na displeji „Er“ – viz foto níže. Testovací režim baterie tu není, při pokusu refresh se v jednom režimu ukázala kapacita. Otázkou tedy je, zda alespoň částečně nenahrazuje testovací režim.
  • Další funkce: ochrana proti přebití (interní časovač a pojistka), bezpečnostní vypnutí (metoda Minus Delta V), detekce vadných či zkratovaných článků, detekce obráceně zasunutých článků, udržovací funkce (po dobití), kontrola teploty, nabíjení libovolného počtu baterií (vždy od jednoho druhu) a individuální přístup k nabíjení každé šachty (automatika).
Dobíjení baterií AA, které dostanete v ceně: po zmáčknutí tlačítka můžete vidět jeden z parametrů, uprostřed se ukazuje stav dobití v procentech, a to pro každý článek zvlášť, což platí i o času v minutách; ukazuje celkovou dobu než se dosáhne plné kapacity. Jak vidíte, tři baterie to zvládly do 100 minut, poslední to trvalo výrazně déle.

 

Jaká je? Výborná, ale chybí zejména signalizace dobití a testovací režim

Čtyři dodané a dopředu nabité baterie Varta (AA, 2.100 mA) se po vybití naplnily (volba Charge) od něco málo přes 1,5 hod. do zhruba 3 hodin. Hned po spuštění nabíjení se rozeběhl poměrně výrazný větrák (úroveň hluku neudána), ale dal se snést i vedle pracoviště (pokud tedy nejste příliš akurátní). Běžel po celou dobu nabíjení (zkoušeno ale jen třikrát). Po jejich dobití větrák stále pracoval dokud jsem baterie nevytáhl.

Po zahájení dobíjení se na displeji začal ukazovat stav baterií, úroveň (čtvrtkruh) je zobrazována rámcově v intervalu po 25 %, uprostřed se objevuje zpřesňující číselný údaj v procentech a vše je vidět na snímku výše.

S postupem nabíjení bylo zřejmé, že se stupeň u jednotlivých baterií (nebo u jednotlivých dvojic) diferencuje a například někde bylo v průběhu dobíjení 7 %, jinde už 25 %. Po celou dobu se vše výrazně měnilo tak, aby se před závěrem všechny šachty s bateriemi více méně dorovnaly například ve stylu 83 % u jedné dvojice a 87 % u druhé. Před naprostým koncem to vypadlo třeba následovně: 2x 98 % plus 2x 99 %, nakonec to došlo až na 4x 99 % a k mému překvapení to začalo vypadat, že se čtveřice baterií dobije najednou. Nebylo tomu tak a tři po několika minutách po sobě ohlásily plné nabití, čtvrté to trvalo podstatně déle a jak vidíte ze snímku, dobila se po 187 minutách.

Nejdéle, jak je zvykem, trvá dobití posledních 25 %, resp. v tomto konkrétním případě dobití od 99 %. Tady zvládnutí jednoho procenta klidně může trvat i přes 40 minut a extrém může jít třeba i přes hodinu.

Baterie se při dobíjení nijak nehřejí a v podstatě zůstávaly po celou dobu studené, což má na svědomí (v dobrém) aktivní větrání a také chytře navržené a hodně prodyšné místo kam se baterie vkládají.

Možná jste si rovněž všimli, jako já u mé předchozí dobíječky za nějakých 350 Kč, že po dobití byly baterie poměrně dost zahřáté a mám dokonce pocit, že návod říkal, „nechte je chvíli odpočinout“. Tady zjevně není nic takového zapotřebí.

V porovnání s předchozím modelem Varta LCD UltraFast Charger je verze „plus“ v něčem lepší a v něčem horší. Možná by Varta měla udělat verzi Varta LCD UltraFast Charger Ultimate a tam zahrnout všechny své tužby a naše tužby a připomínky :). A možná i ty od znalců, kteří si chtějí, jak jsem pochopil z různých diskusí, sami regulovat nabíjecí proud v každé šachtě (to je spíše na verzi Hobby…). Já se přiznám, že znalec nejsem a automatické řízení mi naprosto vyhovuje, protože alespoň mám o nějakou tu starost méně.

 

Tabulka vlastností

Číst 1753 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:10