Vytisknout tuto stránku

Multimediální přehrávač Tesla MediaBox XA400 (test) představuje slušně odvedenou práci, doladit potřebují aplikace

Novinka má pár zajímavých věcí, které ji odlišují od předchozích zařízení značky. Tím nejdůležitějším je nepochybně nepoužití mobilového Androidu, ale Android TV. V praxi je to hodně znát i když verze 10 ještě není zcela vychytaná ve směru k aplikacím, resp. aplikace ve směru k ní. Foto: autor a Tesla Electronics

Hodnocení: 85 %  

  • pro: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita při výstupu na „big screen“, síťový vypínač, oproti předchozí verzi boxu výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, záruka 3 roky
  • proti: špatné provedené informační LED na čelní straně (viz test Strongu), chybí obecné zrcadlení obrazovky z mobilu (Chromecast pouze s kompatibilními aplikacemi), proč je otočený konektor HDMI?, podstatně horší práce s menu Googlu (nastavení) než v Android TV 9

Můžete očekávat: slušně vyladěný přehrávač s Android TV 10 pracující prakticky bezproblémově, tedy pokud k němu ještě připojíte nějaké polohovací zařízení s klasickým „myšovým“ kurzorem. Má výtečnou výbavu a vysokou aplikační kompatibilitu,  včetně například Skylink Live TV. Některé aplikace však ještě potřebují dotáhnout (nic neobvyklého u nového o. s.). Škoda chybně navržených a zvláštně signalizujících LED na čelní straně (i to má Tesla se Strongem podobné) a někdy tak nevíte, zda je zařízení zapnuto nebo vypnuto.

Výbava je výborná, nechybí ani síťový vypínač. Rozhraní jsou vzadu a na pravém boku, na spodu jsou gumy, a to je oproti Strongu výhoda (má jen tvrdý plast).

 

Box, který se v systémové části hlásí jako Leap-S1 pracuje s Android TV 10 a je bez DVB-T2. Jde tedy o čistý multimediální přehrávač certifikovaný Googlem, ostatně to říká už operační systém Android TV. Na první pohled vyniká tříletou zárukou (Strong dává 2 roky) a potěší i rozměrné gumy na spodní straně, které nahradily tvrdý plast. A jsou tu i další odlišnosti.

Zatímco Strong Leap-S1 používá klasický dálkový ovladač jaký běžně vidíme u přístrojů s Androidem bez tunerů, zde je naopak použit ovladač ze set-top boxu, takže tu na jednu stranu jsou tlačítka, která nevyužijete, na stranu druhou se s ním možná někomu bude lépe pracovat. Snížen byl rovněž takt procesoru, a to z 1,8 GHz na 1,6 GHz, grafika udána na stránkách výrobku nebyla, ale můžeme předpokládat, že jde opět o ARM Mali-G31 (funguje velmi dobře). Tesla také neudává spotřebu, u Leap-S1 byla max. 7 W a v pohotovostním režimu 1,5 W, což bude nejspíše opět stejné, možná nepatrně nižší. Co by naopak mohlo být vyšší je RAM, která zůstává na 2 GB.

ČTĚTĚ TAKÉ: Test multimediálního přehrávače Strong Leap-S1

Tesla se ještě na stránce chlubí hlasovým vyhledáváním, ale nemylte se – asistent Googlu v češtině ani ve slovenštině nepracuje i když na ovladači je patřičné tlačítko na špičkovém místě. Jak také vidíte při pohledu do tabulky odlišnosti jsou vcelku drobné (až na záruku a gumy), ale vše raději ještě jednou prověřím a zaměřím se zejména na spolehlivost chodu a aplikační kompatibilitu, tedy to nejdůležitější. Mimochodem i zde instalace začíná párováním ovladače (automaticky to dnes nedělá prakticky nikdo, až na Samsung), které je na rozdíl od jiných strojů jasně naznačeno, a které proběhlo rychle. Pokračuje se obvyklým způsobem jaký známe z jiných boxů, tedy připojením k internetu a k tržišti aplikací Googlu.

Instalaci popsanou ve videu najdete na stránce produktu u Tesly (externí odkaz, nové okno).

Jako referenční přehrávač pro srovnání nepoužívám Leap-S1, nýbrž vyzkoušený a mnohokrát prověřený Strong SRT 202 Ematic (test) oceněný i jako „Produkt roku 2020“. Ten má už něco za sebou a navíc má Android TV 9.0, který je vyladěný a spolehlivý, a to včetně aplikací. K testu jsem použil i výbornou klávesnici Tesla TEA-0001 (externí odkaz, nové okno), která pracovala velmi dobře, pouze na obrazovce zobrazená klávesnice nereagovala na příkaz z dotykové destičky i když se kurzor myši ukazoval, a bylo třeba mačkat Enter. Zřejmě opět nějaký momentální zádrhel, jako u některých aplikací.

V průběhu testu jsem zjistil, že se tato Tesla hlásí jako „Leap-S1“, rozumějte jako i zde testovaný Strong Leap-S1. I když jsou vnějškem oba stroje odlišné, uvnitř je tomu už jinak.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: koncepce je klasická (lehká plastová krabička) s běžným síťovým vypínačem, ke zpracování nejsou připomínky, ba naopak (rozměrné plastové pruhy na spodní straně). Vnější návrh je trochu jiný (zaoblené hrany, gumy na spodu), jediné co nepotěší je otočené rozhraní HDMI.
  • Ovládání: zjednodušený dálkový ovladač pracující přes Bluetooth (a infra) byl vzat ze set-top boxu s o. s. Android, takže tu jsou tlačítka pro přepnutí do TV vysílání či postupná volba kanálů. Ty tady neuplatníte (nedělají nic). Tlačítko s ozubeným kolečkem už nabídne přímý vstup do nastavení a jsou tu i vstupy/výstupy a hlavně ztlumení hlasitosti. V menu nastavení Googlu se tradičně nedá kolovat a volby jsou zmateně rozložené, takže např. obraz je v pokročilém nastavení a obnova továrního nastavení na položce „O zařízení“. Menu nastavení je tu, na rozdíl od televizoru s Android TV, pouze jedno.
Domovská nabídka hned po instalaci. Pro lokální aplikace musíte do jejich seznamu (viz další snímek).

 

  • Kompatibilita aplikací: v základu předinstalováno několik českých, resp. lokálních. Ve srovnání s Leap S1 je skladba trochu jiná. Je tu zejména Lepší.TV, Pohádky a Skylink Live TV (CZ), nechybí ani Youtube. Vše bylo funkční s minimálními problémy (u Lepší.TV šlo o ukončování). Vše doplňuje HBO GO, které se však neshodlo s šetřičem obrazovky Androidu. Při přehrávání videa a delší pause se tak video v drtivé většině případů nedokázalo opět spustit. Při ukončení přehrávání, aplikace často nedokázala navázat na danou pozici, někdy vypadlo dokonce i označení přehrávaného dílu. Přepnutí na referenční přehrávač a totéž video neukázalo problém.
  • Zrcadlení obrazovky a Bluetooth: zrcadlení využívá Google Chromecast a je tu pouze v omezené podobě. Obrazovku z mobilu či tabletu přímo zrcadlit nelze a musíte využít kompatibilní aplikaci, jako například HBO GO či Skylink Live TV. Vyzkoušení proběhlo uspokojivě, občas byly problémy s ukončením zrcadlení (stejné jako u Strongu). Obrazová kvalita přenášeného pořadu byla vynikající a blížila se kvalitě zdroje.
  • Obraz a zvuk: Zabudovaný audio systém nabídne průchod prostorového zvuku Dolby až do 7.1 a konverzi mj. Dolby Atmos na Dolby Digital (nezkoušeno). Obraz výborný stejně, jako resamplování z nízkého rozlišení. Znát byla snaha po udržení pohybové ostrosti a často se to dařilo. Přehrávač napojen na špičkovou plazmu Panasonic VT20 (Full HD).
V seznamu aplikací najdete řadu lokálních, takže si je jen stačí přidat na domovskou lištu. Ty které nepotřebujete, samozřejmě můžete vymazat. Tady nejsme u Google TV!

 

Jaký je? Velmi dobrý, doladit potřebují jen některé aplikace

Potíže byly s některými aplikacemi a je zajímavé, že stejné jsem registroval u všech čtyř naposledy zkoušených zařízení s Android TV 10, takže nepůjde o náhodu. A náhoda nebude ani to, že tady jich už bylo méně, takže je vidět, že se to řeší. Desítka je tu sice už nějaký čas, ale zjevně ne dost dlouho a co si vzpomínám, potíže byly i u devítky, i když podstatně menší než u přelomové osmičky. HBO možná problémy neřeší, protože letos zavádí novou službu, resp. aplikaci Max.

Pokud jde o menu nastavení, s ním Google v desítce vysloveně ujel a najít třeba volbu návrat k továrnímu nastavení mi trvalo hodně dlouho (nyní je v části „O zařízení“). A když jsem u toho: Na nových verzích Android TV se, stejně jako u mobilového Androidu, značně podepisuje nesystémovost a nekoncepčnost Googlu a také neustálé hýbání s uživatelským rozhraním. Tohle si sice prodělaly třeba i Windows, ale u Androidu to trvá nějak moc dlouho; v podstatě od jeho vzniku. Přesunutí obrazových voleb z první úrovně menu (Android TV 9) kamsi dozadu je až fantasmagorické a ovládání Android TV zjevně spěje do pekel.

Základní ovládání je sice ještě poměrně snadné a pochopitelné, ale jakmile chcete cokoli upravit zjistíte, že řada věcí je opět jinde než dřív. Počítejte také s tím, že se bez „myšového“ kurzoru v řadě aplikací neobejdete, takže bude nutné něco dokoupit. Samotný operační systém byl stabilní, sladění s hardwarem dobré a v tomto ohledu jsem po řadě hodin provozu problém nepozoroval. Může se vám ovšem stát, jako mě, že se bude rozlaďovat velikost výstupní obrazové plochy vůči aktivní ploše obrazovky vašeho televizoru. Úprava je snadná, ale musíte si dát práci a volbu najít, což není jednoduché. Já se jednou dostal až na hodnotu 91 %, přičemž po instalaci je nastaveno zobrazení 100 % plochy. Tomuhle by se měl Google věnovat!

Rozhraní na zadní straně s otočeným konektorem HDMI.

 

Tabulka vlastností

 

Dodávka je kompletní, včetně baterií do ovladače.

 

Číst 2804 krát Naposledy změněno pondělí, 30 srpen 2021 05:44