Vytisknout tuto stránku

Odolný mobil Samsung Galaxy XCover 5 (test) nepřináší žádné velké změny, stále si ale udržuje civilnější vzhled

Řeknu to jasně: pokud hledáte „tvrďáka“ a držíte mobil v pravé ruce, na tenhle rovnou zapomeňte. Tlačítko pro zapnutí je totiž zhruba na palci a občas to bylo vyslovené trápení. Naštěstí jsem předělaný levák a mobil zpravidla držím v levé. Tady už je to lepší i když i zde by se o umístění tlačítka XCover dalo diskutovat. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 70 %

  • pro: velmi dobré krytí, pro někoho i civilnější vzhled a menší velikost, slušná výdrž, výměnný akumulátor, výstup na sluchátka (3,5 mm, jack), programovatelné tlačítko, ale…
  • proti: …funguje jen při zapnutém mobilu, bez ochrany LCD a zabezpečení otiskem prstu, pro někoho nižší výkon (subjektivně vzato) a problematické umístění tlačítka pro zapnutí (pro ty co drží mobil v pravé ruce), hodila by se informační LED

Můžete očekávat: za 6.999 Kč dostanete mobil prakticky civilního vzhledu ovšem se slušnou odolností i když překvapí absence alespoň nějaké fólie, či skla, na displeji. Smířit se musíte s nízkým výkonem, jednoduchým displejem LCD PLS a mj. i absencí čtečky otisků prstů a informační LED.

Jednoduchý foťák, ale se dvěma světly LED.

 

Bez větších změn je tu další verze „tvrdého“ XCover 5, jinak řečeno Samsung SM-G525F, už bez fyzických tlačítek pod displejem. Ta na boku nemusí být pro některé umístěna, vzhledem k velikosti telefonu (u S10 stejné umístění nijak nevadí, ale ten je podstatně rozměrnější), ideálně a minimálně zapnutí/vypnutí by mělo být jinde. Možná proto Samsung nepovolil programovatelnému tlačítku XCover na levém boku spuštění funkce i při vypnutém mobilu. K tomu se ale teprve dostanu, takže začněme něčím základnějším…

V čem je rozdíl mezi běžným telefonem Samsung a odolným telefonem Samsung? Každého napadne ochrana proti prachu a vodě, tedy krytí IP, důležité je ale nezapomenout na obecně vzato menší rozměry, vyměnitelný akumulátor a také nižší výkon za sekundu v kombinaci s o něco delší výdrží (asi dva dny). Pomalejší chod je u XCover 5 znát hned při prvním zapnutí, a to i ve srovnání třeba s takovou A31 (test) ve zhruba stejné ceně. Tedy subjektivně vzato – neměřil jsem to.

Minimálně tohle je třeba vzít před nákupem v úvahu a k tomu ještě jednu důležitou drobnost. Totiž programovatelné tlačítko na levé straně určené pro dvě různé funkce – jedna je k dispozici na stlačení a druhá na stlačení s přidržením. Vše má bohužel jednu zásadní chybu, která je ale možná záměrem, jak jsem už naznačil: aby to fungovalo, musíte nejprve mobil probudit z pohotovostního režimu. Mimochodem výborný TCL Plex (Android 10) má takovéto tlačítko také a funkce pracují bez potřeby probuzení mobilu (i ten je ale o poznání větší). S výhodou si tak můžete třeba okamžitě spustit foťák nebo si operativně posvítit na cestu. Tohle by mohl Samsung napravit a za mě i přidat do jeho běžných mobilů, jinak výtečných.

U nich mi to vysloveně chybí!

Odolnější zaoblené rohy a boky lehce přetažené přes displej. Ten ale nemá žádné odolné sklo à la Gorilla Glass.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: koncepce s klasicky výměnným akumulátorem. Návrh odolný, krytí IP68 (více zde) plus MIL-STD 810H (standardizovaná forma testování navržená armádou USA, včetně pádu na ocelový povrch z výšky 1,5 m). Displej má lehce přetažené (možná ani ne milimetr) boky a spodní a horní část. Zpracování bez námitek, mobil si rozumí s USB OTG, pouze hned po připojení výborné Kingston DataTraveler microDuo 3C vyžadoval vlastní formátování média, a to je pochopitelně špatně.
  • Displej: LCD typu PLS (nikoli IPS) s možnou automatickou regulaci jasu, zapnout lze režim šetření očí. Velikost písma jde upravit v dostatečném rozsahu, spustit můžete i zvýšenou citlivost pro práci v rukavicích (viz dále). Pokročilejší funkce (Always-on) chybí.
  • Ovládání: vnější tlačítka pod displejem tu nejsou, na boku najdete hlasitost, zapnutí/vypnutí a jedno programovatelné (XCover). Ovládací tlačítka jsou softwarová (na displeji) a jdou prohodit. Lze také vytvořit tři obrazovky s domovskou uprostřed, kolovat mezi nimi nelze. Tlačítko XCover je nastavitelné na libovolnou aplikaci a má dvě funkce: na zmáčknutí a na zmáčknutí s podržením. Mobil lze ovládat, cituji, „i v rukavicích či vlhkýma rukama v dešti nebo sněhu“, v praxi zkoušeny vlhké a také mokré prsty a skutečně to fungovalo. Boční tlačítka se mačkají přiměřeně ztuha, zapnutí/vypnutí na pravé straně však může způsobovat problémy těm, kteří telefon drží v pravé ruce.
  • Akumulátor a dobíjení: baterie snadno výměnná, víčko s trochou šikovnosti vyloupnete, pokud jste nezapomněli jak na to. Rychlé dobíjení s až 15 W přes USB-C. Bezdrátové dobíjení tu není.
Fotoaparát a jeho možnosti. V základu bylo nastaveno focení v poměru stran 4:3, je tu ale třeba i 16:9. Fotit můžete i sérii snímků, nebo ji sejmout jako GIF. Video jde nahrát i do H.265/HEVC.

 

  • Fotoaparát je jednoduchý s jedním objektivem. Za dobrých světelných podmínek ale dělá solidní snímky. Umí i režim 16:9 (4.608 x 2.592 bodů), v případě 4:3 je rozlišení 4.608 x 3.456 bodů. Podpora panoramat, režim Pro s nastavením např. citlivosti a vyvážení na bílou. Přímo dostupný noční režim chybí, režimů scén je tu hodně málo. Video s automatickým ostřením i ostřením na bod podle výběru, přeostřování za pohybu dobré. Standardně natáčí do MPEG-4 AVC, H.264, koncovka souboru MP4.
  • Aplikační kompatibilita: počítejte s nižším výkonem, tohle není mobil na špičkové aplikace. VLC Player fungoval i se síťovým médiem (obvyklá omezení), Skylink Live TV, SledovaniTV a Youtube pracovaly, aplikace HBO GO se ale jen přihlásila k účtu a pak se zadrhla. Dále už to nešlo ani po její reinstalaci a dokonce ani po aktualizaci mobilu.
  • Obraz a zvuk: na tohle se tady moc nehraje, oboje je tak říkajíc průměrné. Na silnějším slunečním světle potřebuje displej vytočit jas na maximum a vypnout režim šetření očí. Zrcadlení obrazovky přes firemní systém Smart View.
Nastavení funkcí bočního tlačítka. Může pracovat i při zamčené obrazovce, mobil ale musí být probuzen z pohotovostního režimu.

 

Inovace po krůčkách

Dotykových a odolných telefonů je na trhu spousta a pořídíte je i za méně než tři tisíce. Pochopitelně to často bývají podivné značky, takže pokud chcete něco v našich končinách normálnějšího, připravte si podstatně více. Tenhle přijde na 6.999 Kč a i když působí víceméně civilně, odolnost (krytí) má slušnou. Právě tahle kombinace může být pro řadu lidí přitažlivá a co na tom, že nepatří do té nejtvrdší kategorie!

Navíc u odolných telefonů neočekáváte nějaký oslňující výkon, což tento jen potvrzuje, a jsou to mobily pro ty, kteří preferují jiné hodnoty než výkon za sekundu. Nebo jsou to dokonce „až druhé mobily“ a vytýkat to nemá smysl. Osobně u něčeho takového rovněž dávám přednost co nejvyšší odolnosti a provozní výdrži nejen na „baterky“. A i když jsme u toho – tady jsou to tak cca dva dny, možná o kousek déle v závislosti na používání a určitě by se hodilo více. Doba provozu ale dnes vysoký výkon v podstatě vylučuje.

XCover 5 mé požadavky plní i když pár věcí vysloveně chybí a Samsung by se už k nim konečně mohl dostat. Ale ten u XCoveru vždy postupoval spíš krůčky než kroky.

A ještě poznámka: údaje v tabulce jsou vždy oficiálně udávané a i když někdy nejsou na stránkách produktu, vždy jde o data od výrobce, případně prodejce. Samsung například u tohoto telefonu neudává druh procesoru (s největší pravděpodobností jde o firemní Exynos 850), a proto údaj v tabulce není.

Spodní část mobilu se dvěma kontakty POGO. Na horní ještě najdete připojení klasických sluchátek a reset.

 

Tabulka vlastností

Číst 2211 krát Naposledy změněno pátek, 03 září 2021 10:33