Vytisknout tuto stránku

Televizor Telesystem TS50 4K WEBS v testu příjemně překvapil

AKTUALIZOVÁNO: O nových televizorech značek Sencor a Telesystem využívajících licencovaný operační systém WebOS od LG jsem vás už informoval. Nyní televizory dorazily na vyzkoušení, takže se podívejme na první z nich. Řeknu vám rovnou – je to jako objevovat Ameriku… Foto: autor a Impesat

 

AKTUALIZOVÁNO, 9. 10. 2021: nabídka rychlých funkcí, tj. nultá úroveň menu, je upravitelná, takže položky zde uvedené můžete vymazat, či změnit jejich pořadí. Také sem můžete nějaké přidat, a to včetně možnosti vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Přijímač je tedy po této úpravě velmi vhodný pro poslech rozhlasu nejen z DVB. Následně se obrazovka vypíná velmi operativně.

Test druhé TV s WebOS, Sencor SLE 43US800 (WebOS) najdete zde... (externí odkaz)

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: cena/výkon, dva dálkové ovladače (!), což je výhoda i proti LG, obousměrné Bluetooth Audio, výborné zrcadlení obrazovky z mobilu (otevřené!), výtečná multimédia s bohatě nastavitelnými externími titulky, a to i z domácí sítě, parádní výbava, až na…
  • proti: …Wi-Fi, která je pouze na 2,4 GHz, nedotažené třídění stanic, bez HBO GO, „magickému“ ovladači se nedá vypnout kurzor (lehce nahradíte druhým…)

Můžete očekávat: televizor za 12.900 Kč se vcelku jednoduchým obrazem a zvukem na DVB-T2/S2, který ale v okamžiku, kdy do něj pustíte kvalitnější video, překvapí a překvapil třeba i u obrazu z aplikací IPTV/VoD jako jsou Lepší.TV, Skylink Live TV či SledovaniTV. Operační systém WebOS pracoval spolehlivě, někdy ale počítejte s menší prodlevou (většinou jedna, dvě sekundy), ale nic zásadního to nebylo a v této kategorii je to naprosto běžné. Potěší vysoká aplikační kompatibilita (až na absenci HBO GO) a drobnosti typu vypnutí LED pohotovostního režimu.

Nožičky jsou při dané ceně plastové, stejně jako rámeček. Slogan „powered by WebOS TV“ se objevuje při zapnutí televizoru.

 

Máme tu, od společnosti Impesat, resp. italského Telesystemu, první televizor s nově licencovaným operačním systémem WebOS korejské společnosti LG Electronics. Ta se zhlédla v Googlu a nabídla ho „volnému“ užívání samozřejmě v rámci zpoplatněné licence a po vyhovění řadě podmínek.

Stěžejních otázek se v této souvislosti nabízí hned několik. Především „Jak bude rychlý“, „Bude spolehlivý?“ a v neposlední řadě také: „Budou chodit původní lokální aplikace LG?“

Na některé už mohu odpovědět, konečné prohlášení o spolehlivosti bych se nechal na později i když po desítkách během testu najetých hodin je něco zřejmé už nyní. Říci, byť po týdenním intenzivním zkoušení něco tak zásadního podle mého názoru nejde.

A je tu ještě jedna otázka zaměřená přímo na nenáročného kupujícího, který hledá levný televizor: „Proč bych měl sáhnout po přístroji s WebOS a nekoupit si něco s nějakou levnou platformou, jakou využívá třeba Finlux?“ (viz test Finlux 24-FHMF-5770). Mimochodem když se v roce 2015 představil Google Android TV (více článek), nebyl zájem výrobců nijak velký. Dnes je jich nepochybně víc a hlavně Google získal masové značky. Po letech vcelku rozumného přístupu (nepřehánějme to), ale nyní prosazuje více sebe, tedy Google TV, než Android TV, takže kdo ví, jak si chce zájem uchovat. Nejspíše spoléhá na to, že TCL, TP Vision (Philips) a Sony, abych jmenoval ty hlavní, nemají na výběr, protože nemají alternativu a své systémy poslaly tak říkajíc do kytek. Nechme ale filosofování a podívejme se, co vlastně za 12.900 Kč dostanete.

ČTĚTE TAKÉ: LG nabídne svůj operační systém WebOS dalším výrobcům televizorů

Předně si musíte uvědomit, že jde o WebOS předposlední verze 5.0, což není nic proti ničemu, a že je tu pouze Wi-Fi 4 na 2,4 GHz, což už pro někoho problém být může (činžáky). Televizor má rozlišení LCD obrazovky Ultra HD (4K), kompletní tunerové osazení, tedy včetně DVB-S2 a DVB-T2/HEVC a zvládá i přehrávání obsahu s HDR10 a HLG.

Velmi důležité je pak to, že v ceně máte dva dálkové ovladače, a to je to, co LG vůbec nedělá. A protože stále prosazuje automatické  zobrazování „myšového“ kurzoru (ideálně v okamžiku, kdy vám akorát komplikuje život) je klasický ovladač navíc dosti velké plus! Výrobce ještě uvádí kompatibilitu s kodeky H.264, H.265, AV1 a VP9. Pokud jde o zvuk, je velmi jednoduchý, ale na spodní straně jsem ony dva širokopásmové reproduktory nenašel a zněly „kdesi uvnitř“.

Domácí nabídka na tlačítku Home (domeček) je upravitelná i když na systém musíte přijít. Tohle mohlo LG vymyslet lépe nemluvě o tom, že nápověda moc nenapovídá a tzv. Inteligentní úpravy moc chytrosti nepobraly.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: jednoduché plastové provedení, klasická koncepce, nožičky v rozích obrazovky (lehký přesah), což je pro umístění klíčové. Rozhraní vlevo a na zadní straně směrem dolů. Dva dálkové ovladače, jeden tradiční, druhý pohybový s kurzorem myši, který se ukazuje automaticky a nejde vypnout.
  • Tunery, třídění kanálů, EPG a HbbTV: kompletní osazení tunery, třídění stanic je možné fyzicky, nebo přes oblíbené položky a vybrat šlo i více stanic (ne vždy šly následně skutečně přesunout). EPG většinou se zvukovou pausou a pomalejším náběhem (cca 2 s), HbbTV bez zachytitelných potíží funkční, zkoušeno na ČT, Nova, Prima (volný přístup), Seznam.cz TV a Óčko.
  • Ovládání: běžný WebOS od LG, domovská obrazovka upravitelná (přesun ikon plus mazání většiny z nich), avšak náročněji než dříve. Samostatné menu nastavení vyvolatelné tlačítkem ozubeného kolečka, kolování na první úrovni (rychlé volby) a na druhé úrovni. Dálkové ovladače šlo libovolně zaměňovat, zvyknout jsem si ale musel na jinak umístěná tlačítka (zejména Back/Zpět/Return). Po úvodním nastavení se televizor řídí dobře, vypnutí obrazovky by ale mělo být umístěno lépe, někdy je však nabídnuto operativně (muzika z mobilu). Domovská nabídka (až na úpravy) je logicky navržená a pohodlně ovladatelná. Ne vždy ale bylo jasné, kde se v ní nacházím, daná položka by měla být označena podstatně výrazněji. Ovládání je i na televizoru, a to ze spodu a kupodivu tu i například přepnete kanály.
EPG je s obrazem i zvukem a vypadá výborně. Podrobnější popisek se ukazuje na výšku na asi polovině obrazovky vpravo.

 

  • Aplikační kompatibilita, multimédia: aplikace, které vidíte na domovské liště výše nejsou nainstalované, instalovaly se automaticky po jejich spuštění. Zkoušeny byly (a pracovaly): Lepší.TV, Pohádky, SledovaniTV a Youtube. Skylink Live TV fungoval také, ale nedal se ukončit a Exit vedlo pouze k restartování aplikace, což se někdy stávalo i u Lepší.TV. K dispozici ještě byly zejména O2 TV a Voyo, ale k nim nemám přístup. V knihovně jsem nalezl i FilmBox+, který po přihlášení pracoval také bezproblémově i když pomaleji než ostatní. Naopak i když v oficiálním seznamu aplikací LG TV 2021, který mi sdělil výrobce je k dispozici i HBO GO, tady zcela chybělo, resp. se ani nevyhledalo (bylo k dispozici i u modelů 2020). Zabudovaný multimediální přehrávač fungoval ve dvou režimech: Foto/Video a Hudba. Ikonový náhled správce souborů lze přepnout do textového režimu (šetří čas u seriálů), narazíte ale i na chybné řazení souborů. Kompatibilita vynikající a mj. zahrnovala MPEG-4 AVC, H.264, H.265/HEVC a také DivX a XviD a rovněž externí titulky při přehrávání jak z USB, tak z LAN. Vždy byly precizně nastavitelné, včetně znakové sady i velikosti fontu.
Při propojení přes Bluetooth se u telefonu TCL Plex občas objevily dva televizory.

 

  • Zrcadlení obrazovky a Bluetooth: Bluetooth bylo zkoušeno s telefonem Samsung Galaxy S10 Lite (Android 11) a TCL Plex (Android 1é). Propojení bylo vždy rychlé, audio výstup utlumený minimálně. Opačný směr zkoušen s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test). Propojení není automatické, najdete ho buď v menu nastavení (zvuk) nebo v Home (Řídící panel domova). Nejdéle zabralo volbu najít, naopak u zrcadlení obrazovky mobilu přes síť Wi-Fi nebylo třeba na straně televizoru nic povolovat nebo spouštět. Obrazová kvalita byla výborná, takže na nějakých 90 % zdroje, a skutečně se zrcadlilo vše, co bylo na displeji. Není tak třeba sahat po speciální aplikaci a zrcadlení funguje zcela volně; na rozdíl typicky od současného Android TV.
Menu nastavení nabídne na první úrovni tzv. rychlé volby a vstup do kompletního nastavení, které vidíte zde. Obrazových úprav moc není, televizor je spíše pro ty, kteří je stejně nevyužívají.

 

  • Obraz a zvuk: vše nejvíce záleží na tom, co do televizoru pustíte. Čím lepší video, tím lepší výsledek, což je pro levné TV naprosto typické. Tady to bylo vidět i na jednoduchém obrazu z hůře šířených stanic DVB-T2 a na znatelně lepším z České televize i když je její Full HD slabé (kolem 4,5 Mb/s). Hodně znát to pak bylo zejména na výsledku ze zabudovaných aplikací IPTV/VoD (některých) a také z externího zdroje, což byl multimediální server Synology DiskStation DS414j a přehrávač Strong SRT 202 Ematic (Android TV, test). Televizor se skokově obrazově vylepšil i v okamžiku, kdy byla například Nova Cinema na DVB-T2 nahrazena tím samým kanálem od Skylinku či internetové Lepší.TV. Nebo když jsem pustil 4K stanici NASA UHD ze SledovaniTV. Zvukově to bylo skoro vždy to samé, ale párkrát jsem i tady narazil na pomalu skokovou změnu. Pozoruhodné když je audio systém pochopitelně pouze základní a zvuk většinou typicky televizní. Kvalitnější výsledek se ale tu a tam projevil a rozhodně potěšil vysoký výkon zesilovače, a to i subjektivně; včetně vstupu přes Bluetooth.

 

Jaký je? Překvapivě dobrý!

Televizor neměl problém s napojením na výborný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) a správně nabídl pouze jednu bezdrátovou síť i když bylo nutné zadat heslo manuálně. Následný provoz byl většinou pohodový s občasným čekáním na provedení operace, ale jednak to nebylo – u takto levného televizoru – nic dlouhého a ani nic překvapivého. Platforma při mnoha hodinovém provozu pracovala spolehlivě (někdy jel televizor celý den a kus noci v kuse), každá lokální aplikace na kterou mám přístup, včetně Youtube, byla zkoušena minimálně dvě hodiny, namátkou pak ještě podstatně déle (Skylink, Lepší.TV, SledovaniTV). S provozem platformy a místními aplikacemi problémy nebyly až na ukončování provozu dvou z nich.

Troufnu si říci, že se Telesystem TS50 4K WEBS povedl a po pravdě – čekal jsem, že to dopadne daleko, ale daleko hůře! Přijímač příjemně překvapil a zvláště rozdíl, resp. skokové vylepšení obrazové kvality v okamžiku zavedení kvalitnějšího video signálu alespoň ve Full HD, byl hodně patrný. Potěšil i stabilní chod a sladěnost hardwaru a firmwaru. WebOS navíc dával pozor na některé aplikace, typicky na Google Youtube, která si často dělá co chce, aniž by si obtěžovala to sdělit obsluze. Televizor správně upozornil na pokus Youtube zapnout si na pozadí probuzení po síti, což má za následek nejen výrazně zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu, ale bez skrupulí vám zapne přijímač třeba uprostřed noci.

Dvojice dodávaných dálkových ovladačů. Škoda, že nemají sjednoceno alespoň umístění Return (Zpět). Rozložení toho vpravo je diskutabilní, ale v každém případě je dobře, že tu je! LG Magic Remote je pak pohybový s „myšovým“ kurzorem à la Air Mouse, který ovšem nelze zapnout/vypnout na požádání.

 

Tabulka vlastností

Číst 1439 krát Naposledy změněno pátek, 15 říjen 2021 17:48