Vytisknout tuto stránku

Přenosné rádio Gogen DAB 300 N (test) zvládá i věci, které byste nečekali

Jednoduchý „plasťák“, ale co všechno se do něj vešlo! Příjemné pro mnohé budou ale i malé rozměry a zanedbatelná hmotnost. A to ještě nemluvím třeba o skvělé funkci AMS u VKV, kterou abyste pohledali a kterou výrobce poněkud tají! Foto: autor a Gogen

Hodnocení: 90 %  

  • pro: slušný zvukový výkon často s naprosto minimálním zkreslením, funkce AMS u VKV (!), subjektivně vzato lehce nadprůměrně citlivý na příjem VKV i DAB, výborná lokalizace, slušná doba provozu, většinou pohodové ovládání, možná až na…
  • proti: …problematicky umístěnou šipku nahoru, pro někoho to, že výstup na sluchátka je mono

Můžete očekávat: Lehounké rádio skoro kapesních rozměrů s nadstandardně citlivým příjmem analogového i digitálního rozhlasu, dobře čitelným displejem a většinou pohodlným a intuitivním ovládáním. Provedení je sice plastové, ale použitý materiál i zpracování ceně 999 Kč rozhodně odpovídají.

Materiálem je plast, reproduktor je za ním vlevo od dobře čitelného displeje. Otočný knoflík hlasitosti ovšem otočný není – jen „ťuk“ doleva a snížení, nebo „ťuk“ doprava a zvýšení hlasitosti.

 

Gogen DAB 300 N je prvním přijímačem digitálního rozhlasu systému DAB/DAB+, který byl certifikován CRA pro provoz na našich vysílacích sítích. To mimo jiné obnáší i správnou lokalizaci, bezchybný příjem vysílání v použitém standardu a správnou interpretaci textového doprovodu. Více se o tom dozvíte v samostatném článku na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

ČTĚTE TAKÉ: Certifikován první rozhlasový přijímač s promítáním obrázků…

Jak bylo naznačeno, rádio je přenosné – jeho šířka je 150 mm a hmotnost 260 gramů. Na snímcích vidíte poměrně rozměrný, modře podsvícený displej, ovládací tlačítka a jedno rozměrnější s nápisem Volume, což ovšem není otočný knoflík i když to tak vypadá.

Akumulátor najdete na zadní straně a je běžným způsobem nevýměnný. Dobíjení obstarává rozhraní microUSB na pravém boku a USB-C by jistě bylo lepší.

Malá ukázka velmi povedené češtiny… Je v menu i v doprovodných informacích přicházejících s vysíláním.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední bez problémů stejně, jako spasování jednotlivých dílů. Provedení na výšku, bez držadla, nožičky na spodní straně s výrazným plastem (nadstandardní). Rádio nemá tendenci, i když je dosti lehké, přepadávat ani při zcela vytažené a vodorovně umístěné anténě. Reproduktor je za nesnímatelným krytem, rozhraní pouze na pravém boku, ovládání na čelní straně.
  • Tunery a možnosti: VKV/FM s funkcí AMS – automatické proladění pásma a automatické uložení všech nalezených stanic do paměti. Nastavit lze ladění pouze silných nebo všech stanic. DAB/DAB+ s kompletní sadou funkcí, včetně promazání vytvořeného seznamu naladěných kanálů. Citlivost na příjem mírně nadprůměrná u obou tunerů (subjektivně vzato).
  • Další výbava: funkce Spánek (Sleep – usínání při rádiu), dva všestranně nastavitelné budíky s buzením třeba jen v pracovní dny a buď tónem, nebo některou ze stanic VKV/DAB. Nastavení času a datumu u DAB okamžité, jestliže zapnete rádio na VKV vidíte, že nenaběhnou. V menu je přitom volba říkající odkud si rádio má čas a datum brát a vybrat si můžete i volbu pouze FM; v základu nastaveno „Vše“. Tady je třeba mít trpělivost, většinou se čas přes VKV natáhl za nějakých pět, šest minut.
Přes tlačítko Info přepínáte údaje jdoucí s vysíláním, zde konkrétně jde o VKV. Na displeji můžete mít i datum, druh pořadu či frekvenci, u DAB například datový tok, tedy vysílací kvalitu.

 

  • Ovládání: tlačítka (mikrospínače) na předním panelu, „knoflík“ hlasitosti (dvě polohy, mikrospínače v každé z nich) bez OK/Enter. Tlačítka mají někdy zdvojené funkce – krátké stlačení vs. dlouhé stlačení. Tím prvním například přepínáte informace z vysílání, druhým způsobem se dostanete do menu nastavení. Ukládání stanic u obou tunerů stejné a jednoduché; delší podržení Preset, výběr paměťové pozice a potvrzení přes Select.
  • Práce na baterie: na pevno zabudovaný akumulátor, při vypnutém rádiu (ve skutečnosti zřejmě jen jakýsi hlubší pohotovostní režim) se na LCD nezobrazují žádné informace, displej je zcela vypnut. Naběhnutí přijímače do provozu rychlé (asi 6 s). Dobíjení přes dodaný USB kabel a mobilovou dobíječku (není v ceně), počítač nebo power banku. Vyzkoušeno s výbornou Varta Power Bank Fast Energy 15000 (test).
  • Zvuk a zesilovač: výkon je 1 W (RMS), což je na tak malý přijímač více než dostatečné (jde o RMS). Zvuk je někdy až plný (plnější), bez zkreslení nebo s často naprosto minimálním zkreslením i při nejvyšší hlasitosti. Rádio je mono, a to i do sluchátek.
Rozhraní jsou pouze na pravém boku, mikrospínače (ovládací tlačítka) na čele.

 

Hezká práce…

Gogenu se tenhle přenosný mazlík rozhodně povedl. Namítnout bych sice mohl proč dobíjení přes microUSB a nikoli pohodlnější USB-C, nebo proč je tlačítko šipky nahoru tak blízko hlasitosti a možná by se našla ještě další drobnost. Nicméně tyto námitky skutečně vcelku drobnostmi jsou. Největší potíží tak z mého úhlu pohledu zůstávají chybné informace v příručce a na webové stránce produktu. Ty na jednu stranu slibují něco, co tu není (úprava zvuku v menu), na stranou druhou zapomínají na naprosto zásadní funkci AMS u VKV/FM, která představuje další výhodu v porovnání s většinou konkurence nemluvě o tom, že je u přenosného (velmi lehce přenosného…) přijímače klíčová.

Tohle zasluhuje urychlenou úpravu!

A ještě jedna zásadní věc. Byla vidět perfektní lokalizace, ať už v menu nastavení nebo v příchozích informacích jdoucích s vysíláním. Tady je vidět, že certifikace „DAB ověřeno“ (více zde, externí odkaz) má smysl!

 

Tabulka vlastností

 

Číst 3887 krát Naposledy změněno čtvrtek, 21 říjen 2021 17:35