Vytisknout tuto stránku

Monitor Thomson M27FC12401 (test) má výtečný poměr cena/výkon a obrazovku typu LCD IPS

Máme tu jeden z nejlevnějších monitorů své kategorie, který ale zároveň vyniká výborným a všestranně upravitelným obrazem, byť bez už přednastavených režimů. Navržen je ve Full HD a v elegantním bezrámečkovém designu. Foto: Alza, autor a Strong

 

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výtečný poměr cena/výkon, obrazovka IPS (pro někoho to může být nevýhoda, nikoli pro mě – léta letoucí pracuji na Eizo), HDMI i VGA, kvalitní kovový podstavec (fixní, panel naklopitelný), snadná obsluha menu nastavení, ale…
  • proti: …nabídka druhé úrovně je u zvýrazněné položky velmi špatně čitelná, pro někoho příliš vysoká odezva

Můžete očekávat: levný (3.790 Kč) v podstatě kancelářský/domácí monitor s kvalitní obrazovkou LCD (IPS), která mj. dlouho drží barvy a navíc je už také vybavena maximálními pohledovými úhly. Počítejte s fixním stojanem, obrazovka jde ale výborně naklopit a výška nad stolem je rozumně navržená. Poměr cena/výkon je výtečný, před nákupem ovšem vezměte v úvahu vysokou odezvu 14 ms (šedá/šedá). Je škoda, že s touto technologií a výbavou Thomson nenabídl i prostých 20 či 22 palců o které je stále velký zájem!

ČTĚTE TAKÉ: Monitor Philips 243B9 (test) nabídne výbornou obrazovku i výtečnou kombinaci cena/výkon

I z boku je prudce elegantní…

 

I když se tento monitor určený do kanceláře i na doma dělá rovněž ve variantě 24 palců, tedy 61 cm, jejich dodávky zmizely tak rychle, že už do konce roku žádný výrobek v této velikosti ke koupi nebude a následně přijde nová řada za nejspíše zcela jiné peníze (ceny rapidně rostou všude). Tady máme stále ještě nabízenou verzi s 27palci (69 cm), plnými pohledovými úhly, menu v češtině i slovenštině a zmínit musím i velmi elegantní provedení. Co tu naopak není, jsou klasické přednastavené režimy známé z dražších a drahých monitorů, ovládání více tlačítky (na zadní straně je „joystick“), reproduktorový systém a pochopitelně také při dané ceně nemůžete očekávat nějaký propracovaný a výškově regulovatelný podstavec. Tady jde panel jen naklopit, ale pro běžnou práci zcela dostatečně.

Dodaný kovový stojan (jiný dokoupit nelze, montáž VESA tu není) se skládá ze dvou částí, které sešroubujete a tady si připravte dvě velikosti křížových šroubováků (malinkatý a velký). Sestavení ale bylo snadné a rychlé a po připojení k počítači s grafikou v maximálním provedení Full HD, tedy 1.920 x 1.080 bodů, zafungoval i automatický režim. Ten se sám od sebe nastavil na Full HD stejně, jako si vytočil frekvenci na 60 Hz, což je maximum (viz odchycená obrazovka). Pro jistotu jsem ještě odmáčkl automatickou konfiguraci, která vše potvrdila. Nastaveno bylo opět to samé, obraz šel perfektně až do krajů.

Připojení k běžnému kancelářskému počítači s Windows 10 a grafikou Full HD. Nabídnuta byla jediná obnovovací frekvence, což je zároveň udávané maximum monitoru. Automatická konfigurace byla perfektní.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: s výjimkou spodní strany bezrámečkový (pouze z boku) s asi 5 mm neaktivní černou obrubou LCD. Podstavec fixní, možnost naklopit obrazovku v bohatě dostatečném rozmezí -5/+15 stupňů, vzdálenost od povrchu stolu při 0 stupních asi 100 mm. Bez montáže VESA, reprosystému a přednastavených obrazových režimů. Zpracování zapůjčeného kusu bezchybné. Kovový podstavec perfektně sedl. Montáž snadná.
  • Ovládání: zapnutí/vypnutí (pohotovostní režim), zajišťuje multifunkční joystickové tlačítko na zadní straně. Pracuje se s ním dobře, neočekávejte ale systém „šipky/Enter“. Tady se jede pouze šipkami, což může být někdy trochu matoucí. Kdyby byla vybraná položka na druhé úrovni menu výrazně lépe viditelná, bylo by ovládání o dost lepší (problém v češtině i v angličtině).
Ovládací menu má na druhé úrovni až příliš tenký font, vybraná položka je velmi špatně čitelná.

 

  • Rozhraní pouze základní – jedno HDMI a jedno VGA/D-SUB, dnes označované i jako „PC připojení“. Zdroj monitoru externí, dvoukolíkový, USB, ani nic dalšího, se tu nekoná. Přepnutí mezi video rozhraními pouze přes menu (poslední bod nabídky) ve kterém se však dá s výhodou kolovat. V praxi nijak náročné a poměrně svižné.
  • Obraz a zvuk: bez audio systému a HDR, v menu nastavení obraz bohatě ovlivnitelný, včetně jasu a kontrastu, režimu Eco v několika stupních, což platí i o barevné teplotě a režimu omezení modré barvy („Režim LowBlue“). Nechybí automatická úprava obrazu po připojení, zde nazývaná „Automatická konfigurace“. K dispozici úprava horizontální i vertikální polohy. Obrazově je výborný a bohatě vyladitelný podle vašich potřeb. Po zapnutí si pamatuje poslední nastavení, jeho uložení však není možné.
Pohled zezadu. Zleva joystickové tlačítko kombinované s pohotovostním režimem, dále vstup od napájení (externí zdroj), jediné rozhraní HDMI a VGA (D-SUB). Tažení kabelů se nijak neřeší.

 

Hodně hezká věcička nejen na doma

Elegantní design určitě hraje při výběru své a mě se nikdy moc nelíbili třeba monitory s kulatým podstavcem. Tady je vidět zcela jiný přístup a hodně odlehčený stojan k obrazovce jednoduše sedí. Stabilita byla bezproblémová, perfektní jsou i možnosti nastavení, resp. obrazových úprav a na takto levný stroj byly více než dostatečné i když se mi pochopitelně stýskalo po přednastavených obrazových režimech. Výborně je pojato omezení modré barvy a provedete ho ve třech stupních plus Vypnuto. Poměry stran jsou buď 4:3 nebo řečeno mluvou menu – „široký“, což zde znamená 16:9. Taktéž dostatečné, navíc se tady pochopitelně nebavíme o nějakém herním monitoru, ale o monitoru na běžnou práci a zábavu.

Výběr vstupu je možný pouze přes menu, ale díky kolování se na poslední položku, která to zajišťuje, dostanete velmi rychle. S trochou omezení (a při troše šikovnosti) se tak dá používat i pro dvě zařízení. Přimlouval bych se ale za úpravu fontu v menu druhé úrovně, který je příliš tenký a tudíž i jeho zvýraznění zcela nedostatečné (nejspíše by stačilo „pltč“). Vše by se zpřehlednilo a i ovládání by bylo pohodlnější. Tohle však nejspíše velmi snadno zajistí jednoduchá úprava firmwaru.

Jen chtít… (doufejme).

 

 

Tabulka vlastností

 

Čisté přední linie bez jakýchkoli tlačítek. Jediné ovládací je zezadu.

 

Číst 1212 krát Naposledy změněno úterý, 04 říjen 2022 20:43