Vytisknout tuto stránku

Monitor Viewsonic VG2448 (test): univerzální kvalitka za dobrou cenu domů i do práce

Solidní design, rozumná koncepce i rámečky, výborné ovládání a také široká řada přednastavených režimů a rozhraní. To je monitor na doma nebo i do firmy. Foto: autor a Viewsonic

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výborné ovládání a hlavně výtečně umístěné tlačítko vypnutí/zapnutí (!), celá řada přednastavených režimů, bohatě upravitelné vlastní, pro mě osobně i LCD (IPS) a konektor D-Sub (napojení i starších (PC), papírové balení, pro někoho i to, že ovládání je v češtině, kompletní sada rozhraní až na…
  • proti: …tradiční audio vstup, při obrazovce stažené dolů je za panelem vidět stojan

Můžete očekávat: za asi 4.800 Kč získáte výborně ovladatelný „kancelářský“ monitor s mnoha přednastavenými režimy a kvalitní obrazovkou typu LCD (IPS). Návrh a možnosti úprav pozice obrazovky, to vše je zvládnuto výborně, až na klasickou záležitost, tj. vyčnívající stojan při stažení panelu do spodní polohy.

Ovládání je jasné a přehledné, zcela vpravo je špičkově dostupné tlačítko zapnutí/vypnutí, což se v souvislosti se současným výrazným zdražením energií hodí (doufám, že se dá vyměnit i jeden mikrospínač…)

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: otočná koncepce (na šířku i na výšku) s dobrým fixováním při natáčení či naklápění obrazovky. Návrh byl v jakékoli poloze stabilní s možností uchopit monitor při přenášení za ucho v horní části podstavce. Všestranně nastavitelný panel: otočný (až ±90°), naklopitelný (40° až -5°) a výškově regulovatelný (až 130 mm). Zpracování bez námitek, včetně sestavení podstavce.
  • Ovládání klasické, tj. tlačítkům na monitoru jsou přidělována odpovídající tlačítka na displeji. Sada (a menu) jsou vpravo dole, tlačítko zapnutí/vypnutí přímo v pravém spodním rohu,. což je velmi operativní. Ovládací styl skoro vždy výborný a výborná je i přehlednost a logika uspořádání nabídek.
Pozice menu a vytažené uživatelské přednastavené režimy. Jak vidíte, lokalizace není zcela dokonalá.

 

  • Rozhraní pouze kabelová a prakticky kompletní pro napojení jakéhokoli počítače. Chybí klasický audio vstup, což je typicky jack (3.5 mm). Velmi bohatá sada konektorů USB vzadu a na boku.
  • Obraz a zvuk: LCD (IPS), takže naděje udržení stálých barev, zkrátka kvalitního obrazu po velmi dlouhou dobu. Vynikající přednastavené režimy, včetně textového, webového a filmového. Možnost všestranné úpravy u tří vlastních režimů. Dvojice reproduktorů vzadu nahoře, zvuk odpovídající.
Rozhraní jsou umístěna vzadu směrem dolů a na levém boku (pouze USB).

 

Dobrá práce za slušné peníze

Návrh je nepochybně kvalitní a vidět to bylo hned, když jsem monitor vybalil, smontoval a postavil na stůl. Příjemné je, že si snadno seřídíte polohu tak, jak vám vyhovuje a tohle je nejen vynikající, ale při natáčení cítíte i ten správný odpor!

Pokud jde o použité plasty na tělo monitoru (kombinace s kovem) zprávy nejsou, krabice je však plně papírová a plastových sáčků je tu jen několik. Tohle je určitě cesta, plus samozřejmě použití recyklátu na zadní část, rámeček, apod. Příště… :)

Rozhraní jsou prakticky kompletní a ti, kdo mají starší počítače, jako já ocení i D-Sub (VGA). S modernějším notebookem se pak pohodlně napojíte přes HDMI. Škoda, že výrobce opomněl audio vstup typu jack, který by vše završil a doplnil tak, abyste mohli starší PC připojit touto cestou kompletně.

Úvodní nabídka, obrazové režimy pochopitelně můžete vyvolat rovnou na jedno tlačítko.

 

Ovládání je jednoduše výborné, doplnit si ho můžete přes volně stažitelný software vDisplay Manage, bude to ale zapotřebí spíše ve speciálních případech. Nicméně Viewsonic VG2448 měl hned po instalaci problémy s detekcí příchozího signálu na VGA D-Sub, takže bylo nutno vypnout „usínání“, protože jinak se po čase samovolně vypínal. Tohle je dnes ale naprosto obvyklé, a to i u televizorů s externím zařízením na HDMI.

Viewsonic odvedl výjimečně dobrou práci, což je vidět i na mém hodnocení; vylepšit by se mohla lokalizace a hodilo by se zabudování „audio jacku“. Značka ale myslí na starší mašiny, což se mi prostě zamlouvá a je tu IPS, což je podle mého to nejlepší. Dlouhá léta ostatně používám skvělý monitor Eizo a i když je to pochopitelně jiná relace, IPS nezklamává a nezklamává!

Pohled z obou boků s možnou úpravou pozice panelu.

 

Tabulka vlastností

 

Monitor Viewsonic VG2448 v horní (zcela zvednuté) poloze. V úvodu (v perexu) ho naopak vidíte v té spodní.

 

Číst 1751 krát Naposledy změněno pátek, 14 leden 2022 04:58