Vytisknout tuto stránku

Mobil TCL 30+ (test, TCL T676K): nádherná věcička, kdyby nebylo pár zbytečných „ale“

Za pár peněz, konkrétně nyní za asi 4.990 Kč, dostanete telefon vzhledem a displejem jakoby vystřižený ze střední třídy. Na první a možná i druhý pohled působí skvěle, ale doslova pár věcí výrobce nezvládl, podcenil nebo prostě vypustil. A možná takové, které byste nečekali. Foto: autor a TCL

Hodnocení: 70 % 

  • pro: elegantní vzhled à la vyšší třída, výtečný displej OLED s neméně výtečnou automatickou regulací jasu, firemní nadstavba s výborným grafickým provedením, i přes nízkou cenu výborná výdrž, nechybí NFC, ale…
  • proti: …to bych oželel a raději neměl problémy s připojením přes Wi-Fi a měl ji i na 5 GHz (!), někdy nevyzpytatelné chování, slabý režim pro čtení knih (zlatý TCL Plex)

Můžete očekávat: Pokud budete mít kliku, možná se vám to nestane, ale u mě na dvou směrovačích Wi-Fi měl telefon občasné, někdy ale hodně časté problémy s připojením přes Wi-Fi a někdy zlobilo i propojení přes kabel při prostém přenosu souborů. Jinak za výborné peníze (4.990 Kč za model T676K se 128 GB) dostanete hodně elegantní a v některých oblastech skvěle vybavený mobil s displejem typu OLED. V jiných jste ale nepochopitelně omezeni, typicky jde o Wi-Fi pracující jen na 2,4 GHz. Kvůli nízké velikosti paměti počítejte také s tím, že toho v ní mobil v praxi moc neudrží. Často tak stačilo spuštění jednoduché hra a IPTV a při přepnutí se už musela IPTV startovat znova. Tohle už dnes docela často k mobilům základní třídy nepatří.

Dvě barvy a elegantní vzhled, který upoutá na první pohled.

 

Jsme u levného dotykového telefonu základní třídy se kterým ale klidně můžete „honit vodu“ a když navíc ukážete většinou skvělý displej typu OLED (AMOLED), rozhodně sklidí obdiv. Procesor je pochopitelně pomalejší, tohle je mobil na běžné úkony a ně nějaké hraní extra her, apod. U grafiky jsme na 60Hz, což v dané třídě není nic proti ničemu a i když v některých recenzích můžete číst výtky, podle mého jsou mimo mísu.

Cena je necelých pět tisíc, dámy a pánové, takže co byste chtěli?

Já bych ale rozhodně chtěl spolehlivější Wi-Fi pracující také na 5GHz a za mě je tohle výtka největší plus to, že firemní obrazový systém NXT není tak dobrý, jako u starého (skvělého) Plexu, který má podstatně lepší režim pro čtení knih a tohle vám TCL 30+ nenabídne. To vám ale nenabídne například ani můj v současnosti používaný a jinak vynikající Samsung Galaxy S20 FE.

Oficiální parametry, možná úspora energie při jejím poklesu a výborné přednastavené režimy displeje OLED.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: elegantní, velmi tenký návrh s plastovým rámem. Vystupující modul fotoaparátu (mobil při položení na zadní stranu „kulhá“), dvojice reproduktorů po kratších stranách. Displej se zaoblenými rohy a průrazem pro přední fotoaparát. Držení velmi dobré až výborné, ale pozor – spíše pro větší ruku. Podpora USB OTG (co to je) k dispozici. U NTFS však mobil požadoval přeformátování média (použity vždy výborné Kingston Data Traveler, test), u exFAT nikoli a zde nabídl zobrazování obsahu.
Je tu OLED, ale! To „ale“ spočívá v tom v čem byl skvělý první mobil TCL Plex, totiž v režimu pro čtení knih. Tady je poznatelně horší, jakoby firemní vylepšení NXT Vision nepracovalo jak má.

 

  • Displej typu OLED, výtečná automatická regulace jasu, výborná čitelnost na přímém slunci a několik předpřipravených obrazových režimů plus často skvělá firemní technologie NXT Vision (viz foto), avšak . Displej má vyzařovat o 30 % méně modrého světla a podle výrobce to zajišťuje hardwarové řešení při zachování původních barev (ty potvrdit mohu a také výtečné podání). Udávaný jas je 1-900 cd/m2, pracuje se 60Hz, což se v této kategorii mobilu nedá vytknout. Zrcadlení obrazovky za pomoci technologie Wi-Fi Miracast. Zkoušeno s televizory několika značek, mj. Strong SRT 24HE4203 (o. s. Vidaa) a Philips 55OLED807 (Android TV, test).
  • Ovládání: při instalaci telefonu si můžete mj. změnit velikost písma, povolit vylepšení obrazu, videí i her, nastavit styl zamčené obrazovky a také zvolit druh ovládání, tedy tlačítka nebo gesta. Navíc pak obvyklé dva druhy rozložení tlačítek (tj. Zpět vlevo nebo vpravo). Ovládání bylo spolehlivé, čtečka otisků prstu v bočním tlačítku většinou bez větších obtíží, občas si ale postavila hlavu a proti umístění lze mít pochopitelně námitky. Ale nic neobvyklého v této třídě, takže opět bez nich.
Tři fotoaparáty, jeden blesk. Vše ve vystupujícím modulu. Jinak to dnes bohužel neumí nikdo.

 

  • Akumulátor a dobíjení: bezdrátové dobíjení tu pochopitelně není, provozní čas je slušný a na danou třídu nadprůměrný. Dobíjení za provozu trvalo 2 hod. 45 min. (pomalejší), mobil někdy šel spustit prakticky okamžitě i když na displeji ještě svítila 0 %, jindy to však trvalo řádově desítky sekund (než naběhlo 1 %). Vybití bylo provedeno přehráváním videa přes Wi-Fi, zhruba 50 % dobíjení se odehrálo při přehrávání videa přes Wi-Fi, následně byla tato bezdrátová síť vypnuta. Pro dobíjení byla využito dobíječka Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD (test) a mobil přes ni pracoval, podporu USB (PD) schopen potvrdit nejsem, pocitově spíše ne, ale alespoň přes něj dobíjel, což je více než u jiných zařízení, které jednoduše v tento okamžik nejedou (rádio Technisat DigitRadio BT1 – test, externí odkaz).
  • Fotoaparát: pro běžné snímky použitelný, jinak od něj moc nečekejte stejně, jako u videa, které je v podstatě jen základní. Jak vidíte z tabulky, v běžném poměru stran 16:9 je tu rozlišení pouze 8 Mpix, a to je slabé stejně, jako chování dvou doplňkových aparátů. Tady rovněž v nic nedoufejte. Celkově vzato, ale průměru své třídy odpovídá.
  • Aplikační kompatibilita: zkoušena řada aplikací IPTV/VoD plus VLC Player, hudební přehrávač AIMP, atd. Kompatibilita bezproblémová, včetně placených video služeb jako Disney+, SledovaniTV či Lepší.TV.
  • Provoz, obraz a zvuk: Mobil je v praxi velmi příjemný, dobře nositelný a využitelný zejména díky dlouhé provozní době. Zvyknout si asi budete muset na nízko položené boční tlačítko zapnutí/vypnutí, hodně potěší stereo reproduktory, a často velmi dobrý zvuk. A také klasický výstup na sluchátka typu jack. Pozor na Wi-Fi, ale třeba budete mít štěstí. Vytýkat mobilu absenci 5G nedává smysl.
Režimy fotoaparátu. Pokud fotíte do 16:9, tenhle mobil pro vás nebude.

 

Těžkopádná nadstavba? Mě se naopak moc líbila

Telefon jsem zkoušel dlouho, řadu měsíců, a třeba 14 dnů jel jak dráha bez sebemenších potíží, další tři, čtyři dny, nebo i déle, sice běžně fungoval, ale nedalo se s ním na Wi-Fi vydržet. Buď se nepřipojil, nebo připojil a psal, že je bez internetu a přitom všechna ostatní zařízení v domácnosti jela.

Tady prý konkrétně šlo o možný problém s IPv6 (internetový protokol verze 6), který musí být na domácí síti, a směrem k internetu, povolený. Ten sice byl na směrovači (routeru) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), v prvním případ povolen, nicméně směrem ven IPv6 povolen nebyl. Jakmile se tak stalo, telefon začal fungovat bez výpadků a už jsem se radoval. Bohužel mu to dlouho nevydrželo i když je pravdou, že zlobil podstatně méně.

Nakonec jsem musel vyzkoušet připojení i přes TP-Link Archer C9 a výsledek byl obdobný. Zdůrazňuji, že vedle běžných potíží jaké znají asi všichni, žádný jiný přístroj problémy nevykazoval, faktem je, že asi tak měsíc po úplném povolení IPv6 telefon uklidnil a na závěr testování, poslední asi tři týdny, potíže nebyly.

Na internetu si můžete přečíst slova a podivném ovládání (někdy opravdu dokázal překvapit) a mohutné nadstavbě, která mění vzhled tlačítek, atd. Mě se právě tohle hodně líbilo. Nabídka na stahovací roletce byla podstatně přehlednější, lépe viditelná a ovladatelnější a při zkusmém testu lidí kolem mě jsem nenarazil na jediného, komu by se nový styl nezdál.

Samozřejmě jsme u levného mobilu, takže nemůžete čekat nějaký vysoký výkon. Pro běžné operace, které jsem zkoušel, včetně přehrávání videa, muziky, jednoduchých her a aplikací IPTV/VoD, byl zcela v pohodě a nepozoroval jsem ani výkonnostní výpadky či popisované krátké zamrznutí a následné rozjetí. Tady ale také půjde o verzi firmwaru. Většina zkoušení proběhla na posledních dvou verzích, poslední byla TCL UI v4.0.2BBQ, Android 12, číslo sestavení 06.

Zajímavé také bylo, že když jsem chtěl přenést snímky z mobilu přes kabelové propojení, telefon se bez jakéhokoli hlášení odmítal naběhnout do příslušného režimu (předchozí verze firmwaru), který zde musíte manuálně zapnout (není schopen současně dobíjet a přenášet soubory). Tato funkce tu a tam zlobila po celou dobu testu, který se i díky tomu protáhl na několik měsíců. Na poslední verzi firmwaru (viz výše) už potíže nebyly, ale telefon jsem takto zkoušel jen dvakrát.

TCL 30+ ke elegantní a tenký mobil, který by na první pohled mohl stát klidně deset tisíc, ale na druhý, třetí, už jasně poznáte v čem jste omezeni. Pochopitelně za vše je třeba „něco zaplatit“ a jen hlupák si myslí, že nízká cena, slevy, apod. jsou zadarmo. Tady je cena zřejmá a jako obvykle je na vás, co skousnete.

Tabulka vlastností

Číst 1545 krát Naposledy změněno úterý, 03 leden 2023 20:03