Vytisknout tuto stránku

LED lucerna Varta Outdoor Ambiance Lantern L20 (test): šikovná, promakaná i když pro někoho možná moc plastová

Lampa nebo lucerna? Trochu filosofický problém ponechme stranou. Prostě jde o zavěsitelné venkovní (nebo vnitřní) svítidlo s jistou odolností proti povětrnostním vlivům napájené tradičními tužkovými bateriemi. Už u nich ale narazíte na první vychytávku! Foto: autor a Varta

Hodnocení: 90 %  

  • pro: solidní světelný výkon a jeho plynulá regulace, napájení i s polovičním osazením tužkovými bateriemi, horní i dolní úchyt pro zavěšení lucerny (!), řada funkcí (možná až moc), nadstandardní záruka (3 roky)
  • proti: za mě moc plastová, ale jiné provedení by stálo podstatně více…

Můžete očekávat: Výbornou lucernu s příjemně rozptýleným a nevtíravým světlem s plynule regulovatelným výkonem a fungováním ve třech polohách. Umístíte ji na stůl, nebo ji – na dva způsoby – můžete zavěsit. Potřebná věc do každé domácnosti minimálně s balkonem.

Lucerna má háček pro zavěšení nejen na nahoře, ale také dole a navíc ji běžným způsobem můžete posadit na stůl. Paráda!

Tělo lucerny má dva háčky k zavěšení a ten horní je u snadno vyndatelného krytu baterií. Spodní část lucerny je tak podstatně bytelnější a těžší, zde ostatně sídlí i baterie a pevně přidělaná žárovka LED. Celek má být odolný proti pádu a i když jsou udávány dva metry, určitě bych to raději – soudím od pohledu – nezkoušel. Má také slušné krytí, tedy odolnost proti prachu a vodě, což v tomto případě znamená IP54 (co je to). Zatímco levnější model lucerny Varta L10 (vypadá stejně, je jen bílá, zatímco L20 modrá) je napájen trojicí tužkových baterií (AA), u L20 (foto i v úvodu, hned vedle herní desky) je jich už šest, ale klidně si vystačíte i s polovinou z nich, což je samozřejmě naprosto famózní! Nicméně baterie nejsou v ceně, což je asi pochopitelné.

ČTĚTE TAKÉ:

Lampa je ke koupi pouze v modré a využijete ji třeba v dětském pokoji (utlumenou), pro letní venkovské večery nebo třeba jen na balkóně či terase. Horní průsvitnou část jednoduše, pokud potřebujete, sundáte a přitom si možná povšimnete vnitřní odrazné plochy rozptylující světlo z pevné žárovky. Na spodní části pak určitě neminete žluté tlačítko jehož přidržením regulujete intenzitu světla (min./max. oznámí blikáním) a přepínáte barevnost.

Detail spodní části s ovládacím tlačítkem (žluté) a úložištěm pro až šest tužkových baterií. Z boku vidíte pojistku (jsou dvě) pro sejmutí horní části lucerny (průsvitný kryt).

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: celoplastová (ABS, TPE, PC) lucerna/lampa složená ze dvou částí. V základně jsou baterie, pevně zabudovaná žárovka LED a ovládání, v horní sejmutelné části je zrcadlová odrazná plocha a druhý úchyt pro zavěšení (další je ve spodu u krytu baterií. Návrh je chytrý a propracovaný, zpracování bez námitek.
  • Ovládání: jediné tlačítko, zapnutí/vypnutí na krátké stlačení, přidržením regulace intensity, rychlým dvojím stlačením přepínání barev světla. Pokud máte uvnitř jen tři tužkové baterie, svítí pouze bíle. Při pokusu o přepnutí barev jen krátce problikne červená a pak zhasne.
  • Nabíjení a výdrž: klasické tužkové baterie (3 nebo 6), mohou být i dobíjecí. Zkoušeny skvělé Varta Recharge Accu plus klasické Varta Longlife Max Power (více zde). Výdrž nezkoušena, výrobce udává 150 hod. (3x baterie), resp. 300 hod. (6x baterie). Testováno chování na obou napájecích variantách.
  • Provoz: zabudována LED Cree XPG3, studená bílá, 6500K, životnost neudána, pouze při napájení ze tří baterii bylo v krátké příručce řečeno, že světelný výkon bude zhruba poloviční. V praxi pak ještě zjistíte, že se v tomto okamžiku dá svítit jen bílým světlem, což samozřejmě není nic proti ničemu (chování u mě). Lucerna ale i v tomto okamžiku velmi příjemně rozptyluje světlo (!) a neoslňuje (!) na čemž se podílí jak průsvitný kryt, tak deflektor v jeho horní části. Příjemně se při ní usíná, při nastavení vyššího výkonu si můžete dokonce číst nebo hrát nějakou deskovou hru. Vynikající je také možnost zavěsit ji na dva způsoby, včetně „vzhůru nohama“. Rozhodně „vymakaný“ návrh a někdo myslel hlavou, což dnes vždy potěší!
Spodní část lucerny s odděleným krytem baterií a dolním háčkem k zavěšení.

 

Šikovná a promyšlená

Při srovnání s modelem L10 je vidět pokrok, který výrobce udělal. Vyšší výkon, napájení s méně bateriemi, to vše je velmi příjemné! Možná jen zarazí zbytečně moc funkcí, čímž myslím zejména změnu barvy a stačil by jen nějaký základ. Nicméně oproti L10 je tu jasné vylepšení i když u něj se hovoří o LED od nejprestižnější „žárovkové“ značky Cree, u L20 se na toto téma nic neříká. Na druhou stranu je „více funkcí“ asi jen můj pocit, červená je prý výborná třeba pro zvěř.

V každém případě oproti prostým až 150lumenům u L10 jste tu už skoro na trojnásobku (400 lm), což je hodně znát! À propos barvy žárovky – je jich šest, a to červená, zelená, modrá, žlutá, magenta (à la purpurová) a tyrkysová.

 

Tabulka vlastností

Číst 869 krát Naposledy změněno pondělí, 01 květen 2023 19:55