Vytisknout tuto stránku

EU chystá digitální peněženku. Co vám má přinést?

Nad tímto tématem se zamýšlí Karel Kotoun, konzultant v oblasti finančních služeb ve společnosti Accenture ČR. Článek přináším v kompletní podobě. Foto: Accenture

Vypůjčit si v zahraničí auto, otevřít bankovní účet nebo požádat o lékařské ošetření by mohlo být v budoucnu jednodušší. Evropská komise v minulých dnech představila návrh takzvané digitální peněženky, která má umožnit snadné používání elektronických dokumentů po celé Evropské unii. Exekutiva reaguje návrhem na fakt, že za kovidové pandemie se značná část života přesunula do digitálního prostředí. Podobné digitální peněženky už navíc začaly zavádět instituce či firmy v rámci jednotlivých členských zemí.

Pandemie má i své klady

Ačkoliv pandemie Covid-19 zasáhla nesmírně hluboko celé lidstvo, lze i přesto v minulém roce nalézt alespoň dvě pozitiva. Tím prvním je celkový pozitivní dopad na životní prostředí, které dokázalo vstřebat alespoň trochu CO2 vyprodukovaného během posledních 100 let. Druhým pozitivem je pak osvícení řady lidí, že věci lze dělat i digitálně. 

Na toto téma navazuje i prohlášení eurokomisařky Margrethe Vestager o plánu zavést digitální peněženku pro evropské občany. Podobnou digitální formu identity má již Belgie a mimo Evropu na tom již delší dobu pracují také jiné země. Příkladem může být Čína, která svým občanům v dubnu poskytla reálnou peněženku s digitálním Yuanem.

Karel Kotoun.

 

Jaké jsou výhody takového systému?

Představte si, že byste při každém přihlášení do e-mailové schránky museli ofotit Váš občanský průkaz a podepsat žádost o přihlášení. V takové situaci se dnes totiž i přes velký pokrok nachází digitalizace veřejné správy. Přínosy digitální peněženky jsou tudíž velmi široké. Od ověření identity prostřednictvím stisknutí palce, přes sdílení zdravotních zpráv, očkovací průkaz, zřízení bankovních účtů, včasnou identifikaci zločinců, výplatu a placení daní, identické zacházení se všemi občany EU, až po správu vlastních dat u digitálních gigantů.

Další výhodou digitální peněženky je skutečnost, že budete mít svá data pod kontrolou. Tedy že vždy budete vědět, kdo se dívá na Váš spis či komu poskytujete Vaše osobní údaje. A toho nelze dosáhnout papírováním a fyzickým dokladem.

Kromě výše uvedených přínosů spočívá hlavní výhoda Evropské digitální peněženky v unifikaci procesů, bezpečnostních standardů a percepci (pozn. redakce: vnímání, odraz procesů, apod.) digitalizace veřejné správy. To je potřebné pokud chceme dosáhnout plného potenciálu plynoucího z přínosů digitalizace. Nyní zbývá počkat, až Evropský parlament schválí daný návrh a digitalizace může začít.

 

Číst 1388 krát Naposledy změněno čtvrtek, 12 srpen 2021 19:07