Vytisknout tuto stránku

Doba vodíková se (snad) blíží. Dotankujete za pár minut, „elektroshity“ se mohou jít klouzat (doufejme, že půjdou…)

AKTUALIZOVÁNO: Že jsou elektrická auta pseudoekologická, to si „pár“ z nás uvědomuje. Že je to jen nafouklá bublina, dochází ovšem méně lidem a že je tu dnes jen jediný skutečný systém, který je eko (v rámci možností), těch je nejspíše ještě méně. Foto: Aspen.PR

AKTUALIZOVÁNO, 15. 6. 2023: V Ostravě plánují výrobu vodíku z velké solární elektrárny. Pohánět by mohla i vlaky a autobusy (externí odkaz, nové okno)

 

Nicméně i v takové „kejvačské“ zemi jakou je Česko – viz zákaz vozů se spalovacími motory (podívejte se na emise lodí plujících do Evropy), Euro 7 či vládou předraženou elektrickou energii – se konečně objevují první vlaštovky v podobě první vodíkové čerpací stanice. A třeba i prvního autobusu, který dorazil i do Pražského dopravního podniku (že mu to ale trvalo!). Vodíkové autobusy zkouší třeba v Mostě, úplně vpředu je pak Ústí nad Labem, kde už dokonce vybrali svého dodavatele (externí odkaz, nové okno)!

První vodíková čerpací stanice v Česku - Praha Barrandov.

Následující citace si opravdu povšimněte a hlavně slov o „vedlejším produktu...“

„Tato vozidla by měla v budoucnu nahradit stávající vozidla na naftu a CNG. Jako pohon pro naše vozidla bude sloužit vodík, který vzniká při výrobě v místní Spolchemii jako vedlejší produkt. Vodíkové autobusy budou šetrné k životnímu prostředí a obyvatelům našeho města,“ uvedl ke zmiňovanému výběru Martin Prachař, předseda představenstva Dopravního podniku města Ústí nad Labem, a. s.

K TÉMATU:

V běžném provozu má být vodíkový nákladní vůz u logistické společnosti Gebrüder Weiss, která ho provozuje ve Švýcarsku pro maloobchodní distribuční dopravu. Vedle toho by prý mohla v ČR na vodík jezdit i vlaková doprava (prý cca pět let) a náklady by se prý přitom „příliš nelišily od současných vlaků“.

V německém Hamburku už jezdí 25 vodíkových taxi a jak jste viděli výše, zkoušení – obecně vzato – probíhá na několika místech i u příslušných českých a moravských dopravních podniků. V Česku pak navíc máme první čerpací stanici na pražském Barrandově a do roku 2025 by jich mělo být už dvanáct, o pět let později osmdesát.

Taxi na vodík - Toyota Mirai v Hamburku.

V zaslané tiskové zprávě byl také zmíněn osobní vůz Toyota Mirai druhé generace (foto také v úvodu). Ten nabízí dojezd až 650 km, natankujete ho prý během několika minut a je poháněn elektromotorem o výkonu 182 koní, který je ovšem napájen palivovými články, jež vyrábějí elektřinu reakcí vodíku a kyslíku. S vývojem takovýchto vozů pokračuje i BMW. Mimochodem zmiňovaných 25 nových taxi v Hamburg je také značky Toyota Mirai a mají být označeny jako automobily s nulovými emisemi. Nejlepší na tom všem je pak to, že do roku 2025, což je za rohem, mají být všechny hamburské taxíky bez emisí a tudíž vodíkové a nepůjde o současná neekologická a podivná elektro auta.

Podle zaslané zprávy agentury Aspen.PR má dalších 600 vozů Toyota Mirai jezdit v Paříži, v Kodani jich má být 100 a v rámci celé Evropy jsou prý už i ve flotilách společností nabízejících tzv. sdílená auta a v auto půjčovnách. Rozšíření v Česku ale pochopitelně závisí na počtu čerpacích stanic a tady to začne být zajímavé až v roce 2025.

V Praze nedávno Toyotu Mirai pro použití v tzv. sdílené dopravě v českém prostředí zkoušela společnost Anytime Carsharing (foto v úvodu) a – cituji – „…první výsledky jsou příslibem. Aktuálně je pro nás ideální hybridní pohon, ale z toho, co se na trhu reálně nabízí, je vodíkový pohon smysluplným řešením, které může v budoucnu velmi dobře fungovat.“ Toto oznámil Milan Beutl z Anytime Carsharing.

Autobus na vodíl, Škoda Hcity.

Výhodou vodíkového pohonu není jen šetrnost k přírodě, ale i možnost relativně, nebo dokonce výjimečně dlouhého dojezdu, a je tu také rychlé tankování, které se naprosto nedá srovnávat s tzv. elektro auty. Místo dlouhého předlouhého dobíjení natankujete vodík do auta během 5 minut; to jsou údaje poskytnuté digirevue.cz agenturou Aspen.PR. 

U vodíku má být největším problémem, v případě osobních vozů, náročná a drahá nádrž (tady se vložené prostředky podepisují i u jiných vozů), další, už obecnou věcí, je výroba vodíku jako takového. Nicméně v zaslané tiskové zprávě agentury Aspen.PR se praví, že… „Dalším krokem k masovějšímu rozšíření musí být lepší dostupnost vodíku pro automobily. Mohl by k tomu pomoci i nový objev vědců z australské University of Adelaide, kteří objevili novou metodu, výroby vodíku. Umožňuje využívat vodu přímo z oceánu k efektivní výrobě tzv. zeleného vodíku pomocí elektrolyzéru. A právě zelený vodík bude v budoucnu hrát velmi důležitou roli pro celé odvětví dopravy, protože využívá obnovitelné zdroje energie a v mnoha případech by mohl nahradit ropu.“

„Vodíkový pohon automobilů je na samém počátku masového rozšíření a má před sebou samozřejmě ještě některé výzvy. Spočívají zejména v oblastech vytvoření dostatečné infrastruktury pro podporu skladování a distribuce. Přesto považujeme vodíkový pohon ze reálnou budoucnost automobilové dopravy, a to nejen té osobní, ale také nákladní a veřejné,“ říká Martin Peleška, ředitel českého zastoupení značek Toyota a Lexus.

První vodíková čerpací stanice v Česku (Praha Barrandov), čerpání látky.

 

Číst 655 krát Naposledy změněno čtvrtek, 15 červen 2023 15:47