Vytisknout tuto stránku

Western Digital ohlašuje průlomovou technologii pro pevné disky. Vyžívá k tomu flash paměť a OptiNAND

Na on-line tiskové konferenci představilo WD novou architekturu pevných disků posílenou o flash paměť. Systém má představovat další milník nejen v hustotě záznamu informace. Foto: WD

Architektura společnosti Western Digital vyžívající technologii OptiNAND má být podle zaslané tiskové zprávy schopna optimalizovat a integrovat pevné (točivé) disky HDD s vestavěnou flash pamětí systému iNAND, a to zcela nově. Na rozdíl od tzv. hybridních disků, kde se flash paměť používá pro uložení uživatelských dat, pracuje nová architektura odlišně. Jejími výhodami jsou vyšší hustota záznamu a více stop na palec (TPI), vylepšení latence disku a také vyšší spolehlivost. WD rovněž udává, že téměř 50krát více dat může být zachráněno v případě náhlého selhání napájení.

Zákazníci požadující špičková řešení, tedy např. výrobci úložišť, chytrých dohledových systémů či NAS, mají možnost získat řešení reagující na exponenciální nárůst objemu dat.

Disky s novou architekturou doplněnou o flash paměť s OptiNAND budou dostupné napříč celou nabídkou. První mají poskytnout kapacitu 2,2 TB na jednu plotnu a rozšíří tak možnosti prověřené technologie ePMR  (Energy-assisted Perpendicular Magnetic Recording).

Konkrétní výrobky k prodeji se sice teprve připravují, WD ale už nyní vybraným zákazníkům dodává vzorky devítiplotnového pevného disku s kapacitou 20 TB.

 

Číst 1643 krát Naposledy změněno pondělí, 18 září 2023 04:26