Vytisknout tuto stránku

Atmedia index: alespoň jednu ze streamovacích služeb si u nás předplácí 28 % televizních diváků

Mediální zastupitelství Atmedia oznámilo, že služby VoD (video na vyžádání – Video on Demand) si v Česku získávají čím dál vyšší popularitu. Grafika: Atmedia

Podle průzkumu označovaného jako Atmedia index sleduje v cílové skupině 15–69 let, vedle pořadů z nabídky televizních stanic, 28 % diváků také pořady na některé ze streamovacích služeb. Alespoň jednu z nich tak prý u nás využívají téměř 2 mil. lidí a část si jich dokonce předplácí více. Na jednoho diváka tak podle Atmedie v průměru připadá 1,44 služby, což je ale ve srovnání s některými zahraničními zeměmi, jako například s Velkou Británií nebo státy severní Evropy, málo. Zde si totiž za VoD připlácí až 80 % domácností a klidně i více než polovina z nich má dvě i více VoD.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejoblíbenějšími video službami mezi českými televizními diváky jsou Netflix (74 %) a HBO GO (34 %), na dalších místech jsou iPrima, Voyo a Apple TV+. Číslo podle Atmedie přesahuje 100 % proto, že si určité procento diváků předplácí více služeb VoD.

Více než desetina diváků, kteří si u nás předplácejí streamovací služby to dělá kvůli sledování zahraniční obsahu v originálním znění. Více než třetina z těch, kteří naopak nejsou zákazníky služeb VoD, nechce za video obsah platit (35,9 %), každý pátý tvrdí, že měsíční poplatek streamovacích služeb je příliš vysoký (18,4 %) a konečně 21,3 % tvrdí, že na sledování nemá čas. Pokud jde o cenu, kterou jsou ochotni zaplatit, průměrná výše platby je uváděna na 148 Kč měsíčně.

V příštím roce se český trh s VoD ale ještě výrazně změní, protože HBO GO vystřídá HBO Max a na trh rovněž vstoupí obří Disney+.

Jak se měřilo: respondenti (1.733 , resp. 6.134) pocházejí z internetové populace mezi 15 a 69lety (Český národní panel), sběr dat zajistila společnost Nielsen Admosphere ve třech vlnách od jara loňského do jara letošního roku.

 

Číst 1022 krát Naposledy změněno úterý, 06 září 2022 07:52