Vytisknout tuto stránku

MMD Philips: pilotní projekt recyklace monitorů v Africe

Výrobce televizorů se značkou Philips předvedl v Nigérii, jak ekologicky a ekonomicky likvidovat staré či vadné monitory. Na skládkách je jich tu prý více než dost! Foto: MMD

Šlo o akci v rámci projektu Prevent Waste Alliance, iniciativy německého Spolkového ministerstva pro hospodářskou spolupráci a rozvoj BMZ a na projektu se mj. také podílela i společnost TCO Development poskytující tzv. „IT TCO Certified“. Společně s nimi MMD vyvinula obchodní model, jak rozšířit certifikované řešení pro odpadově neutrální elektroniku také do této oblasti.

K TÉMATU: Úspora energie – Tipy jak ušetřit v elektronice a domácích spotřebičích

Ročně vzniká, podle zprávy „Platformy pro urychlení oběhové ekonomiky“ PACE a UN E-Waste Coalition, na 50 milionů tun tzv. elektronického odpadu (e-odpad). Tato hora se většinou likviduje přepravou lodí do afrických nebo jiných rozvíjejících se zemí.

I přestože téměř všechny nové monitory Philips neobsahují rtuť a olovo, počítačové monitory jsou, obecně vzato, považovány za problémové dítě recyklace a oběhového hospodářství. Přinejmenším v Africe ale nelze velkou část z nich řádně recyklovat kvůli nedostatku vhodných zařízení a zdrojů. A řádnou recyklací a sběrem prý zatím nelze vydělat peníze.

Na začátku projektu nebyly v Nigérii s recyklací plochých obrazovek téměř žádné zkušenosti. Vyřazené monitory se hromadily na skládkách a recyklační partner byl proto nejprve vyškolen v ruční demontáži plochých obrazovek, což zahrnovalo bezpečné odstranění trubic obsahujících rtuť, dále bezpečnou demontáž ostatních elektronických součástek a také identifikaci a oddělení různých typů plastů, včetně těch, které obsahují nebezpečné zpomalovače hoření.

Na konci projektu byl recyklátor schopen velmi bezpečným a efektivním způsobem demontovat ploché panely, snížit náklady na tuto činnost o více než polovinu a vrátit suroviny do oběhu.

Poznámka autora: ne každý má, jako já, monitor Eizo více než 15 let a lidé kupují čím dál více to nejobyčejnější…

 

Číst 947 krát