Vytisknout tuto stránku

TP-Link Archer C80 pro Wi-Fi 5

TP-Link Archer C80 pro Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac). TP-Link Archer C80 pro Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac).

Vedle několika směrovačů (routerů), které má značka pro nový standard Wi-Fi 6, na trh stále uvádí i výrobky pro Wi-Fi 5, tedy 802.11 ac. Kupovat router pouze s Wi-Fi 4 („n“) už opravdu postrádá smysl.

 

Společnost TP-Link představila bezdrátový gigabitový router určený pro využití v domácnostech a menších firmách postavený na zpětně kompatibilním standardu 802.11 ac, nebo-li, jak se má správně říkat, Wi-Fi 5. Díky dodatečným technologiím jako Wave2 či 3x3 MIMO dokáže přenášet a přijímat data ve třech oddělených datových proudech.

Archer C80 se čtyřmi anténami  přijde na 2100 Kč, jednodušší směrovač s Wi-Fi ac pracující
na obou zmiňovaných frekvencích už ale pořídíte za cenu kolem tisíci korun i méně.

Jak možná tušíte, Archer C80 je postaven přece jen trochu jinak. Přenosová rychlost bezdrátového připojení je až 1300 Mb/s v pásmu 5 GHz a 600 Mb/s v pásmu 2,4 GHz. Obě pásma navíc mohou fungovat vedle sebe. Díky přepracovanému souběžnému připojení více zařízení se přenosy vzájemně nepřetahují a navíc dochází k automatickému přepínání každého zařízení k aktuálně nejlepšímu dostupnému Wi-Fi pásmu. Zároveň se aktivně brání zpomalování zařízení s nižšími Wi-Fi standardy a nechybí ani rodičovská kontrola, správa sítě a řízení přístupu.

Pokud je pro vás už Wi-Fi 5 pasé a  máte zájem o směrovače s Wi-Fi 6, přehledovou zprávu za značky Netgear a TP Link najdete na Televizním webu (nové okno). xxx https://www.televizniweb.cz/2020/04/mame-tu-prvni-televizor-s-wi-fi-ax-nebo-li-wi-fi-6-pres-co-ho-napojite/

A jak se vyznat v novém značení Wi-Fi?

  • Wi-Fi 4 (802.11 n, 2,4 i 5 GHz) – starý standard stále bohužel aktivně využívaný a pracující buď jen na frekvenci 2,4 GHz nebo na 2,4/5 GHz. Vyšší frekvence znamená nižší rušení, ale také např. kratší provozní vzdálenost, tedy nižší pokrytí prostoru.
  • Wi-Fi 5 (802.11 ac) – standard pracující taktéž s frekvencí 5 GHz, ale oproti Wi-Fi 4 je nejen rychlejší, ale i výrazně vylepšený.
  • Wi-Fi 6 (dříve Wi-Fi ax, či AX Wi-Fi, resp. také 802.11 ax) – nejnovější a opět zpětně kompatibilní standard, s přenosovou rychlostí až kolem 10, 12 Gb/s, spolupráce s až 4x více zařízeními současně než u pětky. Technologie Wi-Fi 6 byla navržena pro zlepšení rychlosti, zvýšení efektivity bezdrátového propojení a také ke snížení zatížení sítě při lepším využití větší šířky pásma.
Číst 1789 krát Naposledy změněno čtvrtek, 20 srpen 2020 23:13