Vytisknout tuto stránku

Nebezpečí doby koronavirové: podvodníci a hlad po informacích

Během současné krize výrazně stoupla četnost kybernetických útoků. Například stačí vytvořit excelový soubor s názvem „Snižování mezd v důsledku Covid krize“ a mají vystaráno!

Foto: Gopas

 

Nejrůznější škodiči využívají především dvou okolností – přesunu velkého množství lidí s nižší znalostí IT do domácího prostředí (práce na dálku) a obrovský hlad po informacích týkajících se nákazy Covid-19. Současná krize je tak prověrkou znalostí, a to i znalostí odborníků přes IT, kteří zajišťují bezpečnost nejrůznějších systémů.

„Současná koronavirová krize poskytuje podvodníkům v kyberprostoru živnou půdu“, říká zpráva Počítačové školy Gopas a dodává… „V době ekonomické nejistoty a paniky například stačí vytvořit excelový soubor s názvem ‚Snižování mezd v důsledku Covid krize‘ či poslat podvrženou zprávu s upozorněním na kontakt s nakaženou osobou s odkazem na webové stránky, odkud si uživatel stáhne aktivní link nebo je nasměrován na aktivní stránku.“ popisuje možné scénáře odborník na IT bezpečnost z počítačové školy Gopas William Ischanoe. „Možností je ale více – v komunikaci je možné zneužít zranitelnost prohlížečů stránek či PDF, uživatelé pak v panice prakticky otevřou firmu nakažením svých počítačů a vykonáváním cizích příkazů.“

Většina firem podle zaslané tiskové zprávy tvrdí, že zajištění bezpečnosti IT systémů je pro ně primární, ale reálné zkušenosti ukazují na něco jiného. Mnoho z nich řeší svou bezpečnost spíše na papíře, nejčastějším problémem je dlouhodobé poddimenzování kapacit IT oddělení a pojetí IT jako podpory. Přetrvávajícím problémem je také přetíženost pracovníků tohoto oddělení a zanedbávání jejich odborného vzdělávání.

Problematika zajištění bezpečnosti firemních systémů byla jedním z témat, kterým se věnovala odborná konference TechEd Online 2020, která letos probíhala 5. a 6. května on-line.

Číst 1566 krát Naposledy změněno sobota, 09 květen 2020 12:55