Vytisknout tuto stránku

Doba koronavirová: tištěné knihy táhnou

Společnost Alza zveřejnila výsledky prodeje všech druhů knih během krizového období v době od 12. března 2020 do 17. května 2020. A výsledky jsou překvapující!

Foto: Alza

 

Jak všichni víme, uzavření knihkupectví a antikvariátů přivedlo čtenáře do e-shopů více než kdy jindy, avšak prodej tištěných titulů na Alze meziročně vystřelil o neuvěřitelných 335 %! Celkově meziročně pak prodeje knih vzrostly o plných 122 %.

„Už během vyhlášeného nouzového stavu bylo jasné, že Češi si rádi krátí čas v karanténě s knihou v ruce. V Alze jsme se proto podívali na statistiky a zjistili několik zajímavých věcí…,“ píše se v zaslané tiskové zprávě.

K TÉMATU: Doba koronavirová – díky velkému počtu připojených zařízení je řada sítí Wi-Fi nestabilní

Od vyhlášení nouzového stavu až do jeho konce 17. května prodala Alza desítky tisíc tištěných knih, nejstrmější nárůst přitom zaznamenaly dětské tituly a kratší pohádky na dobrou noc. S výukou školáků zase rodičům nejčastěji pomáhaly např. Testy z matematiky a Testy z českého jazyka pro žáky 9. třídy a další přípravné materiály na maturity a přijímací zkoušky. Nejprodávanějším titulem se během krize stala „papírová“ kuchařka Tomáše Kosatíka Nejjednodušší recepty, následovaná knihou Umění být zdráv od Jana Vojáčka.

„U tištěných knih byl velký zájem zejména o tituly bezprostředně související s aktuální situací, velmi dobře šly na odbyt např. kuchařky, knihy o zdraví, zahradničení, pomůcky k domácí výuce nebo jindy velmi okrajové knihy o šití na šicím stroji,“ uvedla Hana Žáková z Alza Media.

Je zajímavé, že prodej e-knih se v tomto období na Alze navýšil o pouhých 15 % i když prodej čteček byl ve sledovaném období, oproti běžné poptávce, 2,5násobný.

V audioknihách vítězily v uplynulých týdnech pohádky i když nejprodávanějším žánrem jsou dlouhodobě detektivky. Bestsellerem sice zůstal detektivní příběh Nůž od Jo Nesba v podání Davida Matáska, následovaly ho však Staré řecké báje a pověsti, Maxipes Fík a Letopisy Narnie.

Společnost Alza má svém portfoliu přes 50.000 knih a více než 25.000 e-knih a audioknih.

 

Číst 1698 krát Naposledy změněno neděle, 31 květen 2020 10:52