Vytisknout tuto stránku

Gorenje uvedlo kombinované parní trouby. Zvládnou například i sous vide nebo pražení

Dvě vestavné parní trouby Gorenje BCS598S24X a Gorenje BCS798S24X mají objem 50, resp. 75 litrů a používají vnitřní klenutý tvar inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Foto: Gorenje.

 

Nové nerezové parní trouby toho zvládnou hodně. Můžete v nich péct, grilovat, sušit, pražit i opékat a například také pošírovat (nyní myšlena úprava masa, ryb, či třeba zeleniny při teplotě mezi 75 a 95 °C) nebo využít metody zvané sous vide. Při ní se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou (zdroj: Wikipedie). 

Vaření metodou sous vide v Gorenje BCS798S24X.

 

Gorenje BCS798S24X (24.990 Kč, A+, foto v úvodu) používá, vedle vaření v páře bez nežádoucích kapek vody, také suché teplo a oba postupy jde i kombinovat. Díky klenutému tvaru prostoru má horký vzduch volně a také rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním 360˚ ventilačním systémem dovolit péct s použitím až pěti plechů najednou bez smíchaní vůní a chutí.

Trouba také nabízí plně automatizované pečení s více než 80 recepty, termosondu pro pečení masa a programovací modul ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. O čistotu se stará parní čisticí funkce AquaClean, odvápnění probíhá automaticky.

Šířka spotřebiče je, stejně jako výška 595 mm, kompletní technické parametry najdete u výrobce zde.

Gorenje BCS598S24X (32.990 Kč) nabízí navíc teleskopické pojezdy a profesionální parní příslušenství na pečení.

 

Po zvolení příslušného programu jsou (u obou pečicích trub) průtok a intenzita páry řízeny buď automaticky, nebo můžete množství páry nastavit ručně. Během parního pečení se v pravidelných intervalech spouští spodní topná spirála mající za cíl vysušit kondenzovanou páru na dně, takže by po skončení pečení neměla být v troubě ani kapka.

Gorenje BCS598S24X – ovládání (podobné je i u BCS798S24X). Technické parametry u výrobce.

 

Zásobník na vodu má v obou případech objem 1,3 l a vystačí na 80 minut provozu trouby, což je dostatečné i na dlouhé programy. Vodu navíc můžete v průběhu vaření podle potřeby doplnit, aniž by bylo nutné troubu vypnout. Zásobník najdete na ovládacím panelu, je snadno přístupný a vyjímatelný a nevyžaduje připojení k přívodu vody. Vedle toho jde dát do myčky na nádobí. Zbytková voda, která zůstala v systému parního generátoru, se pak díky čerpadlu vrátí zpět do zásobníku a obávat se nemusíte ani usazenin. Funkce odstraňování vodního kamene pracuje automaticky a trouba vás sama upozorní, že je třeba ji odvápnit. Pak stačí jen přidat speciální roztok a za hodinu je hotovo.

 

Číst 1930 krát