Vytisknout tuto stránku

Začíná CES 2024: Samsung ohlásil nástup UI v televizorech. Trochu zvláštní…

Největší světový výrobce už skoro 20 let přišel s otevřením veletrhu CES s „překvapivou novinkou“. Totiž s s nástupem umělé inteligence UI/AI v televizorech! Už ji tam ale dávno má… Foto: Samsung

U tržní jedničky máme očekávat novinky jak v řadách televizorů s obrazovkou LCD (QLED), včetně designových řad, které nebývají obnovovány tak často, tak u OLED a rovněž u naprosté špičky jménem MicroLED (co je to), tedy u televizorů s obrazovkami složenými skutečně z miniaturních žárovek : ) LED. Tady se ovšem žádný marketing Samsungu hovořící o „LED televizích“ nekoná. Tady skutečné obrazovky LED jsou!

ČTĚTE TAKÉ:

Nový obrazový procesor Samsung NQ8 AI Gen3 opět s umělou inteligencí, ale tentokráte 2x výkonnější než loni. A to tu ještě máme neuronovou…

 

UI/AI samozřejmě není u Samsung TV novinkou. Nyní je jen výkonnější

À propos Samsung a UI/AI v televizorech. Značka už má umělou inteligenci řadu let (v mém archivu jsem našel počátek u roku 2018) a využívá i tzv. neuronové sítě, které vše urychlují a provazují, takže chybně formulované oznámení o jejím zavádění bylo v oficiální tiskové zprávě poněkud mimo. Jak to tak z kontextu vypadá, má jít spíše o uvedení další generace obrazového procesoru s UI, který vidíte na snímku a který se nyní jmenuje se zcela odlišně, takže zřejmě jakýsi předěl. A tím pádem má jít – pochopitelně – o další vylepšení kvality obrazu. Tedy podle tvrzení výrobce, ale v případě Samsungu bylo zpracování obrazu v posledních letech vždy výborné až vynikající a pokud něco v posledních deseti, patnácti letech haprovalo, byly to doplňky, jako podstavce, vypuštění řazení kanálů, atd.

Zabudovaná UI pro rok 2024 má mít dvojnásobný výkon, což se má týkat i neuronové sítě, kterých u špičkových televizorů značky bude v roce 2024 plných 512… (dříve max. 64)! Vylepšení u audio systému pak dovoluje připojit k televizoru, nebo projektoru, zvukovou lištu plus několik bezdrátových reproduktorů a tohle se zdá být letošním trendem, protože něco podobného ohlásil i Hisense.

Pokud jde o stále ještě novinku zvanou MicroLED, tady má být pořád modulární obrazovka, takže snadno sestavíte „televizi“ i do pravého úhlu, změníte jí poměr stran a přizpůsobíte třeba výšku nad míru obvyklou.

Samsung OLED přichází s další novinkou. Říkají jí Glare Free a účinky je na snímku. No, uvidíme…

 

OLED se zvětšují

Nabídce televizorů s obrazovkou OLED, tedy bez podsvícení, bude letos vévodit Samsung S95D se 196 cm (77"), certifikací barevného podání Pantone Validated a obnovovací frekvencí (vnější zdroj na rozhraní HDMI) až 144 Hz. Vedle toho budou v nižších řadách S85D a S90D úhlopříčky od 107 cm (42") do 211 cm (83").

Tohle znamená výrazné rozšíření řad s OLED a jak se zdá, Samsungu se tah s doplněním nabídky jeho LCD vyplácí.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Designové televizory s LCD (nejen)

„Lifestylové“, nebo-li designové televizory a projektory mají u Samsungu označení jako The Frame a The Freestyle. V prvním případě byly ohlášeny až o 10 % nižší nároky na energii, v druhém možnost propojení dvou těchto malých a přenosných projektorů (test, externí odkaz, nové okno) a vytvoření obrazu, který může mít úhlopříčku až 406 cm (160") s filmovým poměrem stran 21:9.

Z jiného soudku je projekční televizor The Premiere 8K pracující s velmi krátkou projekční vzdáleností (co to je). Ten rovněž patří do designové kategorie a v nové verzi má nabídnout vylepšený zvuk, hraní přes kloud i možnost rozdělit obraz na čtyři samostatná okna. O příjmových tunerech pro DVB nebyla v tiskové zprávě řeč, pokud se chcete podívat na test předchozí verze, je na Televizním webu (nové okno).

A na závěr jednu zajímavost: přizpůsobitelný reprosystém Music Frame použitelný prý i samostatně jako běžný bezdrátový reproduktor. Ke spárování s televizorem má využívat firemní technologie Q-Symphony.

Větší článek připravuji na nejbližší dobu pro Televizní web.

 

Číst 559 krát Naposledy změněno úterý, 09 leden 2024 06:26