pondělí 29 duben 2024
Text Size

Začíná CES 2024: Samsung ohlásil nástup UI v televizorech. Trochu zvláštní…

Největší světový výrobce už skoro 20 let přišel s otevřením veletrhu CES s „překvapivou novinkou“. Totiž s s nástupem umělé inteligence UI/AI v televizorech! Už ji tam ale dávno má… Foto: Samsung

U tržní jedničky máme očekávat novinky jak v řadách televizorů s obrazovkou LCD (QLED), včetně designových řad, které nebývají obnovovány tak často, tak u OLED a rovněž u naprosté špičky jménem MicroLED (co je to), tedy u televizorů s obrazovkami složenými skutečně z miniaturních žárovek : ) LED. Tady se ovšem žádný marketing Samsungu hovořící o „LED televizích“ nekoná. Tady skutečné obrazovky LED jsou!

ČTĚTE TAKÉ:

Nový obrazový procesor Samsung NQ8 AI Gen3 opět s umělou inteligencí, ale tentokráte 2x výkonnější než loni. A to tu ještě máme neuronovou…

 

UI/AI samozřejmě není u Samsung TV novinkou. Nyní je jen výkonnější

À propos Samsung a UI/AI v televizorech. Značka už má umělou inteligenci řadu let (v mém archivu jsem našel počátek u roku 2018) a využívá i tzv. neuronové sítě, které vše urychlují a provazují, takže chybně formulované oznámení o jejím zavádění bylo v oficiální tiskové zprávě poněkud mimo. Jak to tak z kontextu vypadá, má jít spíše o uvedení další generace obrazového procesoru s UI, který vidíte na snímku a který se nyní jmenuje se zcela odlišně, takže zřejmě jakýsi předěl. A tím pádem má jít – pochopitelně – o další vylepšení kvality obrazu. Tedy podle tvrzení výrobce, ale v případě Samsungu bylo zpracování obrazu v posledních letech vždy výborné až vynikající a pokud něco v posledních deseti, patnácti letech haprovalo, byly to doplňky, jako podstavce, vypuštění řazení kanálů, atd.

Zabudovaná UI pro rok 2024 má mít dvojnásobný výkon, což se má týkat i neuronové sítě, kterých u špičkových televizorů značky bude v roce 2024 plných 512… (dříve max. 64)! Vylepšení u audio systému pak dovoluje připojit k televizoru, nebo projektoru, zvukovou lištu plus několik bezdrátových reproduktorů a tohle se zdá být letošním trendem, protože něco podobného ohlásil i Hisense.

Pokud jde o stále ještě novinku zvanou MicroLED, tady má být pořád modulární obrazovka, takže snadno sestavíte „televizi“ i do pravého úhlu, změníte jí poměr stran a přizpůsobíte třeba výšku nad míru obvyklou.

Samsung OLED přichází s další novinkou. Říkají jí Glare Free a účinky je na snímku. No, uvidíme…

 

OLED se zvětšují

Nabídce televizorů s obrazovkou OLED, tedy bez podsvícení, bude letos vévodit Samsung S95D se 196 cm (77"), certifikací barevného podání Pantone Validated a obnovovací frekvencí (vnější zdroj na rozhraní HDMI) až 144 Hz. Vedle toho budou v nižších řadách S85D a S90D úhlopříčky od 107 cm (42") do 211 cm (83").

Tohle znamená výrazné rozšíření řad s OLED a jak se zdá, Samsungu se tah s doplněním nabídky jeho LCD vyplácí.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Designové televizory s LCD (nejen)

„Lifestylové“, nebo-li designové televizory a projektory mají u Samsungu označení jako The Frame a The Freestyle. V prvním případě byly ohlášeny až o 10 % nižší nároky na energii, v druhém možnost propojení dvou těchto malých a přenosných projektorů (test, externí odkaz, nové okno) a vytvoření obrazu, který může mít úhlopříčku až 406 cm (160") s filmovým poměrem stran 21:9.

Z jiného soudku je projekční televizor The Premiere 8K pracující s velmi krátkou projekční vzdáleností (co to je). Ten rovněž patří do designové kategorie a v nové verzi má nabídnout vylepšený zvuk, hraní přes kloud i možnost rozdělit obraz na čtyři samostatná okna. O příjmových tunerech pro DVB nebyla v tiskové zprávě řeč, pokud se chcete podívat na test předchozí verze, je na Televizním webu (nové okno).

A na závěr jednu zajímavost: přizpůsobitelný reprosystém Music Frame použitelný prý i samostatně jako běžný bezdrátový reproduktor. Ke spárování s televizorem má využívat firemní technologie Q-Symphony.

Větší článek připravuji na nejbližší dobu pro Televizní web.

 

Číst 532 krát Naposledy změněno úterý, 09 leden 2024 06:26

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.