Vytisknout tuto stránku

On-line videotéky: využívá je skoro polovina, pětina přístupů je ale sdílených

Aktuální výsledky průzkumu Atmedia Index za 2. a 3. čtvrtletí 2023, hovoří o tom, že 20 % přístupů k placeným službám typu VoD (on-line videotéky) je tzv. sdílených (přátelé, známí…). Grafika: Atmedia

V průzkumu mediálního zastupitelství Atmedia se ukázalo, že alespoň jednu placenou službu VoD sleduje, minimálně několikrát měsíčně, 43 % obyvatel ve věku 15-69 let, což je 2,8 mil. osob. Z výsledků dále vyplývá, že na jednoho uživatele VoD už v průměru připadají dvě služby.

„Pokud mluvíme o 2,8 milionech Čechů využívajících průměrně 2 placené VoD služby, hovoříme o zhruba 6,5 milionech využívaných účtů nebo přístupů k nim.Jedna pětina z nich ovšem patří ke sdíleným účtům, uživatelé je tedy sdílí se svými známými nebo přáteli. Někteří na sdílený účet přispívají, jiní nikoliv,“ vysvětluje Pavel Müller ze společnosti Atmedia, a zároveň dodává, že podíl sdílených účtů u jednotlivých (nejčastěji využívaných) placených služeb VoD osciluje mezi 18 % a 24 %.

Pár poznámek k výsledkům:

  • Za placené služby VoD se v průměru měsíčně utrácí 333 Kč (platba přímo poskytovatelům služeb).
  • Nejdražší (průměr) je Netflix, který je zároveň nejoblíbenější.
  • Mezi TOP 5 v Česku ještě najdete Voyo, HBO Max, Disney+ a Prima+, nové služby, SkyShowtime a Canal+, s pořadím nezamíchaly.
  • Důležitým lákadlem VoD mají být původní pořady, možnost vybrat si podle aktuální nálady a sledovat pořad dříve, než v TV (CZ VoD). Nejdůležitější motivací je obsah, jako takový.

 

Číst 426 krát