neděle 28 duben 2024
Text Size

On-line videotéky: využívá je skoro polovina, pětina přístupů je ale sdílených

Aktuální výsledky průzkumu Atmedia Index za 2. a 3. čtvrtletí 2023, hovoří o tom, že 20 % přístupů k placeným službám typu VoD (on-line videotéky) je tzv. sdílených (přátelé, známí…). Grafika: Atmedia

V průzkumu mediálního zastupitelství Atmedia se ukázalo, že alespoň jednu placenou službu VoD sleduje, minimálně několikrát měsíčně, 43 % obyvatel ve věku 15-69 let, což je 2,8 mil. osob. Z výsledků dále vyplývá, že na jednoho uživatele VoD už v průměru připadají dvě služby.

„Pokud mluvíme o 2,8 milionech Čechů využívajících průměrně 2 placené VoD služby, hovoříme o zhruba 6,5 milionech využívaných účtů nebo přístupů k nim.Jedna pětina z nich ovšem patří ke sdíleným účtům, uživatelé je tedy sdílí se svými známými nebo přáteli. Někteří na sdílený účet přispívají, jiní nikoliv,“ vysvětluje Pavel Müller ze společnosti Atmedia, a zároveň dodává, že podíl sdílených účtů u jednotlivých (nejčastěji využívaných) placených služeb VoD osciluje mezi 18 % a 24 %.

Pár poznámek k výsledkům:

  • Za placené služby VoD se v průměru měsíčně utrácí 333 Kč (platba přímo poskytovatelům služeb).
  • Nejdražší (průměr) je Netflix, který je zároveň nejoblíbenější.
  • Mezi TOP 5 v Česku ještě najdete Voyo, HBO Max, Disney+ a Prima+, nové služby, SkyShowtime a Canal+, s pořadím nezamíchaly.
  • Důležitým lákadlem VoD mají být původní pořady, možnost vybrat si podle aktuální nálady a sledovat pořad dříve, než v TV (CZ VoD). Nejdůležitější motivací je obsah, jako takový.

 

Číst 397 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.