Vytisknout tuto stránku

Ericsson prorokem: 10 nejžhavějších trendů roku 2015

Stejně jako minulý rok i letos odhaduje tento výrobce komunikační infrastruktury nejžhavější spotřebitelské trendy. A výsledek? Lidé se prý stále více ztotožňují s představami, které byly dříve fantazií.  

Foto: Ericsson

 

POROVNEJTE SI: Ericsson prorokem: 10 nejžhavějších trendů pro rok 2014 (nové okno). 

 

Ze zprávy Ericsson ConsumerLab vyplývá, že spotřebitelé po celé planetě chtějí zahrnout moderní technologie a připojení k internetu do všech aspektů svého života. Od zrcadel v koupelně přes inteligentní chodníky, medicínu až po sledování zdraví. Lidé se stále více ztotožňují s představami, které byly dříve pro drtivou většinu z nich nepředstavitelné – s roboty v domácnostech a sdílením myšlenek.

Michael Björn z ConsumerLab k tomu říká: „Kumulativní efekt toho, jak se chytré telefony staly součástí našich životů a většinové společnosti, je udivující. Spotřebitelé zkoušejí nové aplikace, zachovávají si ty současné a tato kombinace vylepšuje, obohacuje a v některých případech dokonce prodlužuje naše životy jako takové. To vše ale probíhá rychlejším tempem než kdy v minulosti.“

 

Deset nejdůležitější spotřebitelských trendů pro rok 2015:

1. Streamovaná budoucnost (pokles sledování přímého TV vysílání, od roku 2013 nárůst videa na vyžádání).

2. Nápomocné domovy (chytrý dům podává aktivní zprávy např. o příchodu jednotlivých členů domácnosti, o stavu prádla v pračce, atd.).

3. Sdílení myšlenek (tzv. nositelná zařízení spolu navzájem komunikují).

4. Inteligentní občané (chytré město spolupracuje s vaším mobilem a dává mu informace o dopravní situaci, o spotřebě energii ve vaší domácnosti, o kvalitě vody atd.). 

5. Sdílená ekonomika (sdílení dopravních prostředků, jako jsou automobily či kola, sdílení zařízení v domácnostech, atd.). 

6. Digitální peněženka (48 % lidí by nejraději za služby platilo svým mobilem, 80 % věří, že v roce 2020 nahradí peněženku).

7. Moje informace (více než polovina spotřebitelů by ráda měla svou komunikaci šifrovanou, nerada sděluje svou totožnost při placení a ráda by namísto hesla užívala otisk prstu). 

8. Delší život (tzv. nositelné technologie napomáhají hlídání vašeho zdraví).

9. Domácí roboty (nejvíce lidí by rádo, kdyby jim pomohli s praním – 57 %, dále pak s výukou jak zacházet s novými technologiemi a kdyby uměli vařit jednoduchá jídla – 49 %).

10. Děti jsou k internetu připojeny kdekoliv, ať už používají mobil, tablet či třeba přenosnou herní konzoli.

 

Průzkum byl proveden v nejrůznějších částech světa včetně například Číny, Japonska, Německa, Ruska, Španělska, Švédska, USA, či Velké Británie.

 

Číst 3977 krát