Vytisknout tuto stránku

AVG Android App Performance Report: prodlužte dobu provozu a zabraňte zpomalení mobilu a tabletu!

UVNITŘ 10 NEJPROBLÉMOVĚJŠÍCH APLIKACÍ  Ze zprávy za druhé čtvrtletí 2015 vypracované AVG Technologies vyplývá, že dosavadní „favority“, Facebook a Spotify, překonává Snapchat, aplikace pro sdílení obrázků. 

Grafika: AVG Technologies

 

Seznam aplikací, které jsou největšími „žrouty“ baterie, místa v úložišti a mobilních dat najdete – podle pořadí „úspěšnosti“ – níže.

 

V pořadí problémovosti aplikací, tedy jejich přehnané náročnosti na výkon, resp. na využívání zdrojů mobilního telefonu a tabletu, jsou na čelních místech Facebook, Google Play Services, Snapchat, Amazon Shopping UK a Spotify Music.

Například problémovost Snapchatu spočívá v simultánním využívání fotoaparátu, Wi-Fi, mobilních dat a GPS, což stejně jako v ostatních případech také zkracuje provozní dobu zařízení.

Ze zprávy je rovněž znát, že se na vrchol žebříčku dere i sociální a blogovací platforma Tumblr, která je v druhém čtvrtletí největším konzumentem datových přenosů. I přes relativně nenáročný obsah sledovaný na této platformě – primárně zprávy, krátké videoklipy, blogy a nějaké obrázky – využívá Tumblr více dat, než Netflix a Spotify dohromady!

Ačkoli mnoho uživatelů stahuje a užívá vysoce náročné aplikace na svých chytrých telefonech vědomě, výzkum odhalil řadu takových, které „vysávají“ zdroje telefonu v tichosti na pozadí, aniž by o tom měl majitel mobilu uživatel tušení. Aplikace jsou proto ve zprávě rozděleny na ty, které musí spustit sám uživatel a ty, které se spouštějí automaticky.

Z AVG Android App Performance Report také vyplynulo, že je třeba si dát pozor na aktualizace u mobilů Samsung, všude pak na Google Chrome, na Google Play a monitorovací aplikaci Facebook Pages Manager.

 

Podrobněji:

  • Samsung Security Policy Update (KNOX) a Google Play: Na špici seznamu skrytých služeb vysávajících baterii se v druhém čtvrtletí umístil záhadně nazvaný proces „com.sec.android.fwupgrade”, který slouží k periodickému stahování aktualizací pro zařízení Samsung s Androidem prostřednictvím Wi-Fi. Tak jako podobně často aktualizované aplikace Samsung Security Policy Update (KNOX) a Google Play má i tato služba obrovský dopad na výdrž baterie zařízení.
  • Google Chrome (plus Spotify a Amazon Kindle): ve sledovaném čtvrtletí se ukázal být druhou aplikací nejvíce spotřebovávající místo v úložišti telefonu kvůli v průběhu nahromaděným informacím o prohlížení stránek. Připojil se tak k v tomto ohledu předvídatelnějším aplikacím typu Spotify a Amazon Kindle.
  • Facebook: „Evergreen“ žebříčků AVG, sociální aplikace Facebook, má v tomto čtvrtletí nového soupeře. Je jím jeho monitorovací aplikace Facebook Pages Manager, která uchovává mnoho lokálního obsahu z důvodu sledování statistik, fanoušků a komentářů stránek i na cestách.

 

Desítka nejproblémovějších aplikací spouštěných automaticky

1. Facebook
2. Google Play Services
3. Facebook Pages Manager
4. BBM
5. Words with Friends
6. Instagram
7. Messenger
8. ooVoo Video Call Text & Voice
9. ChatON Voice & Video Chat
10.The Weather Channel

Desítka nejproblémovějších aplikací spouštěných uživatelsky

1. Snapchat
2. Amazon Shopping UK
3. Spotify Music
4. Line: Free Calls & Messages
5. Samsung WatchON (Video)
6. Netflix
7. Clean Master (Boost & App Lock)
8. Amazon Kindle
9. Amazon Shopping (Global)
10.BBC News

Čtvrtletní zpráva AVG Android App Performance Report hromadně analyzuje anonymní data více než milionu uživatelů AVG a přináší v celosvětovém měřítku přehled aplikací pro Android, které nejvíce ovlivňují výkon. Analyzuje celkový dopad na výkon ve třech hlavních kategoriích – spotřeba baterie, zabrané místo v úložišti a využití mobilních dat.

 

Číst 4355 krát