Vytisknout tuto stránku

Samsung UHD je na 279 centimetrech

Zatím největší Ultra HD (odkaz se otevírá do nového okna) televizor světa, Samsung 110S9 měří 279 centimetrů (110ʺ) a výrobce na něj už má více než deset objednávek. 

Foto: Samsung

Samsung, který se na rozdíl od čínských výrobců hodlá zaměřovat na větší a dražší televizory, oznámil zahájení produkce této obří novinky, která má na délku 2,6 metru a na výšku 1,8 metru. Prodávat se bude především v Číně, na Blízkém východě a ve vybraných zemích Evropy, přičemž jen z Blízkého východu má Samsung už deset objednávek. Navíc si tento výrobce významně rozšířil své portfolio Ultra HD televizorů ve kterém tak momentálně má čtyři modely: 55ʺ (140 cm), 65ʺ (165 cm) a 85ʺ (216 cm). 

V tiskové zprávě vydané agenturou AP se dále praví, že televizor bude stát 160 milionů korejských wonů, přepočteno zhruba tři miliony korun.

Oficiální zprávu Samsungu k uvedení televizoru najdete zde (externí odkaz se otevírá do nového okna, angličtina) s tím, že se očekává jeho přítomnost na veletrhu CES v Las Vegas (angličtina, externí odkaz se otevírá do nového okna), který začíná zanedlouho.

Zatímco ještě loni Samsung a LG Electronics prohlašovali že budoucností televizorů je OLED, nyní se ukazuje, že produkce těchto přístroje je příliš nákladná a že tato technologie, alespoň v nejbližší době, LCD nenahradí. Ostatně podle nedávno vydané zprávy se japonské společnosti Panasonic a Sony rozhodly ukončit alianci zaměřenou právě na výrobu OLED televizorů, tedy přístrojů s obrazovkami, které nepotřebují podsvícení, které si vytvářejí – organicky emitovaným světlem – sami. 

V současnosti se tudíž očekává zvýšená poptávka po přístrojích s rozlišením UHD (Ultra HD, 4K - odkaz se otevírá do novéhookna) s tím, že se jejich ceny budou relativně rychle snižovat stejně jako úhlopříčky. Momentálně je drtivá většina produkce nabízena se 140 (55ʺ), resp. 165 cm, tj. 65ʺ – další informace zde, odkaz se otevírá do nového okna).

Společnost NPD DisplaySearch odhaduje, že se světový prodej Ultra HD televizorů zvýší z letošních 1,3 milionu na 23 milionů v roce 2017. Odhaduje ovšem také, že se na poptávce více než polovinou bude podílet Čína.

Nový standard Ultra HD má na rozdíl od rozlišení Full HD, čtyřikrát více obrazových bodů a tudíž nabízí obraz s výrazně jemnějšími detaily (více informací zde, odkaz se otevírá do nového okna).

 

 

Číst 4766 krát Naposledy změněno středa, 10 červen 2015 09:29