Vytisknout tuto stránku

Sony Xperia Z1 Compact: odolný, do ručky padnoucí a foťákovitý :)

Takový by měl být – alespoň podle výrobce – nový prémiový telefon u kterého se nemusíte bát oblíbené servisní výmluvy „jó vy tam máte zoxidované kontakty…“ 

Foto: Sony

 

V krátkosti Z1 Compact podle Sony charakterizuje následující:

  • rozměry tak akorát do kapsy (švh: 65 x 127 x 10 mm, 140 g)
  • odolný a vodotěsný design ve čtyřech barvách (bílá, černá, růžová a limetová)
  • fotoaparát s inteligentní automatikou, sekvenčním focením, optikou G Lens a obrazovým snímačem Exmor RS for mobile CMOS s rozlišením 20,7 mil. pixelů
  • HD displej o úhlopříčce 11 cm (4,3ʺ) a rozlišení 1 280 x 720 bodů
  • sdílení kontaktů a obsahu mezi mobilními telefony s operačním systémem iOS a Android (přenos kontaktů, fotografií, záložek, zpráv a mj. dokonce prý i aplikací přes NFC nebo přiložený kabel).

 

Design si mobil s Androidem 4.3 bere z vrcholu nabídky Sony, modelu Xperia Z1 (recenzi najdete zde, odkaz se otevírá do nového okna) a jeho odolnost je dána krytím IP55 a IP58 s tím, že je vodotěsný do hloubky 1,5 m po dobu až 30 minut. A i když ho stále ještě nebude možné ovládat pod vodou či s mokrou rukou, díky speciálnímu tlačítku spouště můžete pod vodou fotografovat či filmovat. Není také prý problém ovládat ho v rukavicích. 

Zbudován je čtyřjádrový procesor a akumulátor s kapacitou plných 2 300 mAh, přičemž výdrž je udávána na 18 hodin hovoru, 670 hodin v pohotovostním režimu, 94 hodin poslechu hudby či 12 hodin sledování videa.

Zajímavostí je automatické vypínání funkcí, pokud je nepoužíváte a jejich opětovný restart v okamžiku, kdy je opět potřebujete. Jasnou výhrou je široká podpora NFC a Sony ohlásila, že s touto technologií má k dispozici už více než 130 produktů. 

 

Výrobce vsadil i na co nejobsáhlejší a dlužno říci i v řadě případů univerzální příslušenství, jako je:

  • QX100: fotoaparát ve stylu výměnného objektivu, který se připojí k chytrému telefonu a ovládá přes jeho displej.
  • SmartWatch 2 – náramkové hodinky, které lze využít jako druhý displej na němž jdou číst zprávy, přijímat hovory a upozornění a jde také mačkat spoušť fotoaparátu. 
  • DK32 (viz foto níže) je magnetická kolébková dobíječka s níž můžete i při nabíjení sledovat film nebo poslouchat muziku.
  • SBH-80: náhlavní stereo souprava mj. opět s podporou NFC. 

 

Sony Xperia Z1 Compact se celosvětově začne prodávat od února 2014, cena zatím ještě nebyla stanovena.

 

 

 

 

Číst 4999 krát Naposledy změněno středa, 10 červen 2015 09:32