středa 15 květen 2024
Text Size

Něco málo filmových dloubnutí: Duna, 2. část (2024) aneb Další spektákl v rytmu další autorské neúcty

Když jsem si tak četl recenze, aniž bych snímek ještě viděl, mnohde mě jímala hrůza. Bylo na nich totiž často vidět, že recenzent (pohlaví neřeším, ostatně recenzent je pouze jeden) knihy vůbec nečetl, nebo je nechápe. Ilustrace: archiv autora

Fascinovali mě připomínky, že je to o imperialismu, vykořisťování, utiskování žen a kdo ví o jakých dalších příměrových hloupostech (chybělo snad jen 69. pohlaví a tzv. Istanbulská úmluva). Já jsem Dunu přečetl snad více než desetkrát, všechny „Duny“, a dobrovolně se přiznám, že mě takovéto pseudo komentáře vyvádějí z míry. Pak jsem si uvědomil, že vlastně poukazují na ignoranci, netoleranci a stav naší současné společnosti. Osobně bych si nedovolil posuzovat film, či seriál podle knižní předlohy, kdybych ji neznal, dobře neznal!

ČĚTTE TAKÉ:

Nicméně tuto znám a tak s odpovědností mě vlastní mohu prohlásit: „Za mě je to jen další spektákl.“ Tedy nikoli tak velký, jako tzv. filmová Nadace, která s přehledem vede jak v tomto, tak v míře autorské neúcty.

Předělat si jednu z hlavních postav z mužské na ženskou může jen naprostý trotl, nebo moderní aktivistický trotl („trotlině“ – to je také hezké… brr…), který nemá úctu před autorem a není schopen vytvořit něco podobně kvalitního.

Navíc je to konkrétně zde naprosto mimo mísu! Duna má spoustu úhlavních ženských postav a také jasně ukazuje ženský řád, navíc dosti všemocný a jdoucí někdy dokonce i nad císaře a velkorody. Jasně rovněž ukazuje císařskou dědičku, atd., atd.

Jen hlupák tohle ignoruje a znovu říkám, pohlaví recenzenta neřeším.

Hlupáci jsou všichni stejní.

Byli a budou!

Za mě je tedy Duna i nadále nezfilmovatelná, nejlepší Chani je Bára Kodetová (minisérie z roku 2000) a ta má také nejlepší (spíše úchvatné) kostýmní provedení (Pištěk). A i když má někdy mizerný překlad do češtiny a na produkci bylo zjevně hodně málo peněz, i tak je v ní podstatně více ducha Duny než v tomhle moderním aktivistickém pseudo provedení.

Howgh…

Hodnocení (jako ve škole): 3-

P. S.:  A když už si ve dvojce nemohli předělat nějakou hlavní postavu na ženskou, alespoň pozměnili dějovou linku. Svatá prostoto…

 

Číst 156 krát Naposledy změněno pondělí, 29 duben 2024 13:51

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.