Vytisknout tuto stránku

ČTÚ: interaktivní mapa pokrytí LTE a UMTS je tady

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes zveřejnil mapu pokrytí republiky vysokorychlostním mobilním internetem pro jednotlivé operátory. Stačí si vybrat, který vás zajímá… AKTUALIZOVÁNO   

Foto: autor

AKTUALIZOVÁNO, 19. ledna 2015, 3:40 h: v právě vyšlé prosincové monitorovací zprávě ČTÚ je vidět, že počet vysílačů LTE (tzv. BTS) ve zkušebním provozu, převýšil počet těch v trvalém. Aktuální pokrytí se pochopitelně vypočítá z těch druhých, takže si jednotliví telefonní operátoři neměli na co stěžovat!

Citujeme: „K 31. prosinci 2014 bylo v pásmu 800 MHz ve zkušebním provozu 1 902 základnových stanic (BTS) vysokorychlostní datové sítě LTE. V trvalém provozu jich bylo 1 176 BTS.“

 

Co to je LTE se dozvíte zde (odkaz se otevírá do nového okna).

 

Mapa pokrytí vychází výhradně z výpočtů na základě podkladových dat přímo od operátorů, říká se v tiskové zprávě ČTÚ, která pokračuje tím, že se od skutečného pokrytí může v některých případech lišit, a to zejména uvnitř budov. 

Vedle samotné prezentace mapy pokrytí vyvíjí ČTÚ ve spolupráci se sdružením CZ.NIC software pro individuální měření datových sítí prostřednictvím veřejně dostupné aplikace K dispozici má být v první polovině příštího roku.

 

Aktuální stav pokrytí vysokorychlostním internetem přes technologie UMTS (3G) a LTE (4G) najdete zde (nové okno).

 

Číst 4546 krát Naposledy změněno pondělí, 19 leden 2015 03:40