Vytisknout tuto stránku

Jablotron a CZ.NIC připravují vlastní systém pro chytré bydlení

Základem společné aktivity obou společností bude router Turris, součást stejnojmenného bezpečnostního projektu, který od minulého roku pomáhá uživatelům s ochranou jejich domácí/firemní sítě před útoky z internetu. 

Foto: CZ.NIC

 

Spolupráce má probíhat jak na vývoji jednotlivých prvků IQ bydlení, tak při zkoumání možných reálných aplikací. Na CZ.NIC Turris, který dokáže analyzovat provoz mezi internetem a vnitřní sítí a identifikovat podezřelé datové toky, budou napojeny nejrůznější prvky chytré domácnosti, které následně půjde řídit například přes aplikaci v mobilu. O jaké funkce jde, je dostatečně známo, ale vedle klasiky, tedy např. ovládání vrat, osvětlení či vytápění, budou v jeho prospěch hrát i silné bezpečnostní prvky vlastní projektu Turris jako takovému. To pochopitelně sedí výrobci původního českého zabezpečovacího zařízení značky Jablotron.

V rámci první etapy společného projektu získá 100 vybraných aktivních účastníků sadu komponent s výzvou, aby navrhli služby a schémata zapojení. Vše se vyhodnotí na podzim, kdy budou vybrány odklady pro nejzajímavější projekty.

 

Číst 3677 krát Naposledy změněno úterý, 30 červen 2015 10:03