Vytisknout tuto stránku

Zvuková lišta Sony HT-A5000 zvládne jak Dolby Atmos, tak DTS:X a využívá i odrazu od stropu

AKTUALIZOVÁNO: Je provedena v audio systému 5.1.2, má tedy osm kanálů (ve skutečnosti je tu ještě dodatečný devátý), a podle výrobce zvládá všesměrový zvuk. Zážitek lze prý ještě vylepšit pomocí dalších volitelných reproduktorů. Foto: Sony

AKTUALIZOVÁNO, 14:50 hod.: výrobce oznámil, že zahájení prodeje posunuje na duben 2022. 

 

Uvnitř lišty najdete přední repro, dvojitý subwoofer a dva nahoru směřující reproduktory, které odrážejí zvuk od stropu. A podle zaslané tiskové zprávy tu jsou i dva samostatné výškové reproduktory, které pro změnu odrážejí zvuk od bočních stěn a mají tak za úkol prostorový zvuk rozšiřovat. V kombinaci se speciálním zpracováním signálu Sony má být výsledkem i tzv. vertikální zvuk, což by podle výrobce mělo znamenat, že ho „soundbar“ dokáže lépe směrovat i na výšku, aniž byste museli instalovat stropní reproduktory. Lišta by také měla vytvářet širší horizontální zvukové pole.

ČTĚTE TAKÉ: Glosa „Je „televizní“ Sony na odchodu?“

Díky vestavěným mikrofonům si lišta zjistí výšku a šířku místnosti, stejně jako polohu volitelného externího subwooferu a zadních reproduktorů. Sama si optimalizuje zvuk a stačí jen aktivovat volbu kalibrace během počátečního nastavení nebo posléze v domovské nabídce. Nechybí technologie pro zvýšení kvality při přehrávání komprimovaných souborů a spolupráce se službami jako Amazon Music HD, Deezer, či Tidal; následně má pracovat zvuk typu „360 Reality Audio“. Je tu také spolupráce se Spotify Connect, Chromecastem, Apple Airplay 2 a přenosem přes Bluetooth 5 (AAC, SBC, LDAC) a Wi-Fi 5. Vše doplňují HDMI, optický digitální audio vstup, USB s FAT, exFAT a vFAT. Lišta je také kompatibilní s obsahem v HDR a s celou řadou audio systémů, včetně Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio, či DTS 96/24.

Výkon digitálního zesilovače S-Master HX je 450 W, výkon v RMS udán nebyl.

Přikoupit můžete volitelný subwoofer SA-SW3 (200 W) nebo SA-SW5 (300 W, měnič s pasivním zářičem 180 mm) a také zadní reproduktory SA-RS3S (100 W).

Rozměry vidíte na snímku níže, hmotnost je 6.1 kg. HT-A5000 (19.900 Kč) bude v prodeji od začátku roku 2022.

 

Číst 1145 krát Naposledy změněno úterý, 09 listopad 2021 14:50