sobota 27 duben 2024
Text Size

Nový telefon? Jako obvykle podle fotoaparátu, nově prý záleží i na podpoře a UI (AI)

Na aktuální či do budoucna dobře odhadnuté uživatelské trendy sázejí nejen výrobci, ale také prodejci. Pro obě skupiny jejich včasné zachycení znamená výrobu, resp. nákup toho správného zboží a tudíž i více zboží prodaného. Dnes se prý situace opět láme. Foto: archiv autora

Myslí si to alespoň manager prodeje mobilních telefonů společnosti Datart, Roman Šubrt. Podle něj stále větší roli při prodeji budou hrát funkce založené na umělé inteligenci UI (AI) a své udělá i trend prodlužování podpory zásadních aktualizací systému, který může pomoci omezit množství elektroodpadu. Osobně bych to doplnil ještě o jednu věc, která s tím úzce souvisí. Totiž rozumnější výměnu porouchaných dílů spojenou s jejich rozumnější cenovou politikou. Ta je dnes, podle mého, na úrovni automobilu vyšší střední třídy.

K TÉMATU:

Delší podpora od výrobce

„Prodlužování podpory aktualizací operačních systémů je dlouhodobý trend patrný u většiny značek napříč cenovými kategoriemi. Podporu delší než standardní dva roky dnes nabízí i řada dostupnějších telefonů. Zákazníci na tuto nabídku slyší a aktivně ji vyhledávají,“ popisuje Roman Šubrt a pokračuje: „Závazek poskytovat aktualizace 7 let by kromě prodloužení frekvence výměny telefonů měl mít pozitivní vliv i na hodnotu starších zařízení. Větší část uživatelů by tak mohla zvažovat starý telefon dále prodat. Tím by se snížilo množství stále plně funkčních telefonů končících na skládkách.“

To se týká například nových generací telefonů řady Google Pixel 8 a Samsung Galaxy S24.

Bohužel EU ani u mobilů neřeší energetické štítky, takže tzv. Informační list výrobku (databáze EU zvaná EPREL) ve kterém byste nalezli třeba minimální zaručenou dostupnost aktualizací firmwaru či náhradních dílů se nikde nedozvíte. A to jsou mobily z hlediska třeba počítače, nebo televizoru prakticky vysoko obrátkové zboží!

Co řešíte před pořízením mobilu?

Při koupi mobilu dnes naprostá většina lidí neřeší hardwarové parametry, jako je výkon procesoru nebo velikost operační paměti RAM a mobily tak vlastně kopírují už dříve dobře známé trendy z jiných segmentů spotřební elektroniky, což v minulosti znamenalo například počítače, notebooky a v neposlední řadě i televizory.

Jeden z mála parametrů o který dnes ještě u telefonu jde, je úhlopříčka displeje, a někdy také to, jak dlouho vydrží při práci na akumulátor, resp. za jak dlouho se dobije. To v posledním případě znamená poohlédnutí se po nějakém rychlodobíjení o vyšším výkonu.

 

Číst 257 krát Naposledy změněno pátek, 08 březen 2024 17:42

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.