sobota 27 duben 2024
Text Size

Mobil Samsung Galaxy A54 5G (test): moderní kvalitka za rozumné peníze

AKTUALIZOVÁNO: Typická střední třída se chlubí řadou vyspělých parametrů, jako jsou optická stabilizace, Wi-Fi 6, krytí IP67 či solidní velikost RAM. Testujeme s poslední verzí firmwaru k 7. červenci 2023. Mimochodem aktualizace přišla po zápůjčce mobilu hned 3x. Jedna těsně po instalaci, další druhý den a poslední doslova pár dnů před plánovaným zveřejněním. Stále tu ale byl Android 13 a výborný One UI. Foto: autor a Samsung

AKTUALIZOVÁNO, 5.9.2023: sice chybí oznamovací LED, ale už jde nastavit blikání LED u blesku nebo přes obrazovku.

 

 

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: cena/výkon, krytí IP67 (co to je), výtečný displej, kvalitní ovládání, bohaté možnosti nastavení, výborná čtečka otisků prstů na displeji, možnost eSIM, Wi-Fi 6, výborný fotoaparát, včetně kvalitních nočních snímků, ale…
  • proti: …někdy proměnlivě se chovající (přeskakování do jiného režimu, ostřící jinam…), chybí výkonnější drátové dobíjení, za mě naprosto zbytečně použité sklo (hmotnost, špinění)

Můžete očekávat: kvalitní a svižný, i když pro někoho možná trochu zvláštně vypadající telefon (hrubě hranatá placka). Výborný displej a většinou také překvapivě dobrý fotoaparát (někdy má své chvilky…) doplňují vynikající ovládání přes firemní nadstavbu One UI se snadnou dostupností řady funkcí, včetně výtečného zrcadlení displeje na televizoru (Smart View). Co za mě chybí nejvíce, je výkonné drátové dobíjení (Quick Charge), protože tady je to klidně i na více než tři hodiny. Uznávám ale, že někomu může chybět i LED upozorňující na událost, ochranná fólie na displeji a vadit sklo na zadní straně. Poslední dvě věci vadí i mě. Skleněný zadek se navíc dost špinil.

Boční profil s fyzickými tlačítky. Ta jsou pouze po jedné straně. Místo pro SIM/paměťovou kartu je nahoře.

 

Zapůjčenu jsem dostal nejvyšší variantu Samsung SM-A546BZKDEUE osazenou 8GB paměti RAM (k dispozici po instalaci 4,4 GB – viz tabulka) a s 256GB na vnitřním flash disku. Po pravdě je zbytečné ji za asi 10.590 Kč kupovat, protože už za zhruba 8.930 Kč pořídíte verzi opět s 8 GB, ale 128 GB na flash disku. Ta bohatě postačuje a disk si lehce rozšíříte za pár korun. Tím důležitějším je, že velikost RAM a data přes 5G jsou tu vždy a protože ta poslední vymoženost dorazila už skoro i k nám do „Kotěhulek kousek za Prahou“ (zatím jen na kopec… : ), je už pomalu dobré do toho jít.

Mobil měl (nevím zda po některé z aktualizací) k dispozici celou řadu jakýchsi režimů s možností vytvářet vlastní a po pravdě řečeno viděl jsem je u Samsungu poprvé. Najdete tu třeba „kino“, „řídím“, „cvičím“, „spánek“, atd. Nejsem si jist k čemu jsou dobré (snad časem), ale jsou v části „Režimy a rutiny“ přímo na základní úrovni menu nastavení.

ČTĚTE TAKÉ: Test Samsung Galaxy S23 (2023)

A konkurence? Zajímavé je, že se v současné době (v době zkoušení), doprodával i model S20 FE (test), který používám a když jsem si vše sesumíroval, překvapilo mě, že největší konkurencí bude právě on, tedy dočasnou konkurencí… Srovnání však pro A54 vychází překvapivě dobře, a to včetně rychlosti práce a chování za provozu. Foťák mi dokonce přišel lepší! Pamatujte ale, že v dobíjení A54 naprosto zaostává (viz recenze S20 FE). A ještě jedna poznámka: na Alze jsem narazil na to, že prý nejde zprovoznit telefon bez připojení k internetu. Možná je to novým firmwarem, ale u mě to šlo.

Displej a jeho možnosti. Hezké, moooc hezké!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh à la plochá hranatá placka, vystupující objektivy fotoaparátů (při položení na zadní stranu se kýve), naprosto zbytečné sklo na zadní straně, bez LED pro upozornění. Zpracování výtečné, plastové rámečky imitující hliník. Podpora USB OTG (co to je), bez klasického výstupu na sluchátka (pouze USB-C).
  • Displej typu OLED, rohy zaoblené, otvor fotoaparátu, čtečka otisků prstů v displeji (výborná a rychlá). Funkční automatická regulace jasu, výborný režim pohodlí pro oči (omezení modré barvy) s vlastní barevnou teplotou (plán nebo „vždy zapnuto“) nebo automaticky adaptivní podle času (doby). Obnovovací frekvence obrazovky standardní nebo adaptivní jdoucí až do 120Hz. Dva přednastavené obrazové režimy (živý, přirozený), čitelnost na přímém slunci výborná.
  • Ovládání: tři vnější tlačítka (hlasitost, zapnutí/vypnutí), možnost jedno naprogramovat pro dvojí stlačení (fotoaparát nebo aplikace). Klasická úprava tlačítek na displej („Zpět“ vlevo nebo vpravo), celkové ovládání tlačítky nebo gesty. Vynikající nadstavba Samsungu One UI; testovaná verze 5.1.
Foťák – možnosti a režimy.

 

  • Akumulátor a dobíjení: jmenovitá kapacita těsně pod 5.000 mAh (4.905 mAh), bezdrátové dobíjení chybí, rychlodobíjení typu Quick Charge také, takže počítejte s 2-3 hod. dobíjení. Níže vidíte možnosti práce s akumulátorem v menu, více dále ve speciálním odstavci. Výdrž při běžném využití plus nějaká data, internet, video, muzika… zhruba celodenní plus noc a kousek (vypínám Wi-Fi, apod.). V podstatě byla na úrovni Samsung S20 FE se slabším akumulátorem.
  • Fotoaparát s optickou stabilizací (jeden objektiv), neplést s optickým zoomem, který tu není! Možnosti, resp. přednastavené režimy a základ vidíte na snímcích výše, oficiální parametry v tabulce. V praxi to vypadá následovně: foto režim „16:9“ (4.080 x 2.296 bodů) doplňují „1:1“ (8.160 x 6.120 bodů), „4:3“, „4:3 (50 Mpix)“ a „Full“ (4.080 x 1.884 bodů), vždy JPG. Video: „16:9“ (Full HD), „Full“ (2.336 x 1.080 bodů) a „1:1“ (1.440 x 1.440 bodů), vždy H.264 (MPEG-4 AVC), koncovka MP4, nastaveno 30 sn./s. K dispozici i režimy Full HD, 60 sn./s a Ultra HD (4K) s 30sn./s. Snímková frekvence dána poměrem stran, za mě nejlepší Full HD, 30 sn./s.
  • Aplikační kompatibilita: vyzkoušena na obvyklých IPTV/VoD plus pár jednoduchých her (Block Puzzle…), čtečka knih CoolReader, VLC Player, apod. (vše pohodlně funkční). Z IPTV/VoD testovány například ČT24, Disney+, HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV či Skyshowtime.
  • Provoz, obraz a zvuk: výborný obraz, což nepřekvapí, překvapil ale zvuk, který někdy kvalitou (a stereem) až udeřil do uší. Výborné podání bylo cítit i z prostého televizního vysílání přes aplikace IPTV. Hodně nezvyklé (za mě), pak bylo nejen kývání mobilu, ale i to, že při vzetí do ruky je to prostě placka s tvrdou hranou a naprosto nesmyslným a neužitečným sklem na zadní straně, které musím docela často čistit. Tady by to nejspíše, pro citlivky jako jsem já, vyřešil rozumný obal i když zbytečně nabylou hmotnost nesníží. Pamatujte také, že tu není žádná ochranná fólie na displeji, takže raději obal typu „knížečka“!
Jak vidíte, nějaké rychlejší drátové nabíjení tu je, o Quick Charge si ale můžeme jen nechat zdát. Po stažení „roletky“ si povšimněte možnosti zrcadlit obrazovku mobilu na televizoru (Smart View). Ikony, včetně pořadí, jdou samozřejmě upravit.

 

Poznámka k dobíjení

Testování vždy začínalo tak, že mobil byl vybíjen dokud se samovolně nevypnul. Po napojení výborné a prověřené Sencor SCH660 (s rychlodobíjením USB PD) trval náběh nad míru dlouho a přiznám se, že to jsem ještě neviděl (uváděla se např. i optimalizace aplikací). Časem jsem zjistil, že se to týká hlavně situace po nové instalaci, resp. po zcela prvním startu zcela vypnutého mobilu. Později pak A54 nabíhala přece jen o něco rychleji.

Po vyčerpání akumulátoru se úvodem vždy objevil pouze symbol pro dobíjení („blesk“), ale mobil nešel zapnout. To bylo možné až když se na displeji objevilo 1 %. Při zcela prvním dobíjení po čerstvé instalaci to byly až 2 %.

Dobíjení za plného provozu mobilu trvalo přes tři hodiny (3 hod. 15 min.) a jelo se systémem stálého přehrávání VoD přes Wi-Fi, přičemž jas a hlasitost byly nastaveny na 50 %, plus obvyklá činnost. Po připojení Samsung A54 ohlásil „2 hod. do úplného nabití“, po chvíli vše kleslo na 1 hod. 38 min. Zjevně podcenil nutnost komunikace a proměnlivý výkon procesoru a grafiky, takže odhad neklapl.

Při testování doby dobíjení v klidovém stavu (pohotovost, data, resp. Wi-Fi vypnuto) mobil vypsal opět 2 hod., ale tentokráte mu to v podstatě vyšlo (pár minut nad, jindy pod).

Uspořádání objektivů…

 

Quick Charge by se hodil…

I když tu jakési rychlejší dobíjení akumulátoru je (alespoň to telefon oznamuje), žádné extra rychlé typu Quick Charge nečekejte. Zcela pak chybí dobíjení bezdrátové (co to je), což za mě taková tragedie není. Pravdou však je, že obojí dnes ve strojích jiných značek zakoupíte často za zlomek ceny A54. I když bezdrátové dobíjení klidně oželím, protože to je dnes jen o pohodlnosti, výkonnější drátové tu rozhodně být mělo. Ostatně mobil není až tak pomalý a nemohoucí, jak by si někteří možná, vzhledem k řadě „A“, mohli myslet!

Výhodou je, podle mého, u Samsung A54 5G solidní stupeň odolnosti proti prachu a vodě, tedy v tomto případě IP67, což v praxi mimo jiné znamená odolnost proti krátkodobému ponoření do vody hluboké až 1 m po dobu maximálně 5 s. Mimochodem Samsung má na stránkách produktu chybně uvedeno 30 minut… (více na odkazu). A na závěr perlička: Samsung telefon propaguje s heslem „A“ jako „Awesome“. Přiznám se, že to slovo jsem nějak zapomněl, takže jsem využil překladač Googlu a ejhle…

Awesome – skvělý, děsivý, úchvatný, hrůzný.

Nevím jestli Samsung používá stejný překladač jako já, ale za mě je to tedy rozhodně „funny…“ : ).

Spíše bych se ale klonil ke skvělý, lépe řečeno výborný. To už ale nebude „Awesome…“

Na první pohled elegantní mobil se na ten druhý projeví jako hranatá plastová placka, nestabilní při položení na zadní stranu (vystupující objektivy).

 

Tabulka vlastností

Číst 2412 krát Naposledy změněno úterý, 05 září 2023 13:35

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.