Vytisknout tuto stránku

Chcete šetřit elektřinu? Základem je svítit LED a předpokládám, že už… I když…

ROZCESTNÍK: Výměna žárovek, úsporek a podobných obstarožních krámů, které ovšem stále fungují nejen v řadě státních institucí, ale i v domácnostech, jak nyní různě zjišťujeme, je samozřejmě naprostým základem pro úsporu elektrické energie. Že nejsou vyměněny v plýtvajících státních institucích, tomu se nedivím! Ale u vás doma? Foto: archiv autora

Už poměrně dlouho jsou vrcholem osvětlovací techniky tzv. žárovky s technologií LED (LED žárovky, žárovky LED, LED) a pochopitelně jste je měli mít už dávno doma, takže byste nemuseli, jako někteří vládnoucí politici, žít v dřevních dobách a „chodit a zhasínat“ nebo chodit a zkoumat zda „nesvítí zbytečně“. Opozdilcům bych rád nabídl pár typů na „lepší“ zboží z testů digirevue a vůbec souhrn článků na toto téma. Osvětu se někteří z nás snaží dělat už hodně dlouho, ale řadě lidí – a institucí – to jde jedním uchem tam a druhým ven. Hlavně když nám v televizi vykládají jak chodí a zhasínají. À propos znáte podivnějšího tvora než je politik?

K TÉMATU:

LED osvětlení dnes můžete mít v řadě podob, včetně na pohled nádherných kousků v čirém skle nebo jako vysloveně exkluzivní kousky uvedené na nedávném veletrhu IFA společností Signify (Philips).

Níže uvedené odkazy jsou řazeny abecedně podle názvů výrobků. Nevěnují se běžné produkci o té se moc nepíše, ale jen té výjimečné. Běžnou produkci naleznete v pomalu každém větším internetovém obchodě a dnes stojí – vzhledem k tomu, co dokáže ušetřit – doslova pár korun! À propos nejlevnější klasická „šedesátka“ žárovka (60 W) začíná v podobě LED na 30Kč a spotřebuje pouhých 10 W a méně. Nejlevnější klasická „stovka“ (100 W) začíná na 85 Kč a spotřebuje třeba i jen 13,2 W (zdroj: alza.cz). Světelný tok (lumeny, lm), podle kterého byste se měli při výběru řídit, byl u LED vyhledán obdobný a pro klasických 60 W se pohybuje v rozmezí 700-750 lm, a u 100 W je mezi 1.300 - 1.400 lm (zdroj: Evropská komise). Níže najdete i odkaz na základní přepočet pro jiné výkony.

 

Výpis veškerých článků na digirevue.cz vztahujících se k LED

Žárovky LED: pamatujete si přepočet z klasiky?

 

Číst 1305 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:03