Vytisknout tuto stránku

Děti 12 až 13 let? Komunikace hlavně on-line a přes čínský TikTok

Jak vždy říkám, „na děti nepotřebujete řidičák“. I tahle zpráva o studii „Děti a nová média 2023“ je toho důkazem. Grafika a data: Ressolution Group a Nielsen

Mluvit o tom, že TikTok by se měl zákonem zakázat, nebo alespoň omezit, ale že tu máme svobodu slova, takže…, je jako hrách na stěnu házet, což ostatně platí i o tom, že by se u sociálních sítí mělo zavést ověřené přihlašování. Dnešní rodiče (podle mého valná většina) si potomků moc nevšímají a pak to vede tam, kam to vede, což slyšíme všude kolem nás a v budoucnu se jistě dočkáme ještě „zajímavějších“ překvapení.

K TÉMATU:

Nová studie společností Ressolution Group a Nielsen například ukazuje, že děti ve výše zmiňovaném věku při přípravě do školy pracují více s on-line vyhledávači než s učebnicemi a s kamarády jsou v kontaktu spíše digitálně než při pohybu venku. Pro komunikaci o školních záležitostech pak nejčastěji volí WhatsApp, který má velký náskok před Instagramem nebo Messengerem.

Děti a hraní her…


K nejoblíbenějším volnočasovým aktivitám dětí všech věkových kategorií stále patří chození ven s kamarády, chlapci ale o něco raději hrají elektronické hry. Z dětí ve věku 12-13 let chodí denně ven s kamarády pětina, alespoň jednou týdně 76 %. Často se ale také ve volném čase scházejí on-line a 68 % z nich komunikuje s kamarády denně, týdně pak dokonce 93 %. Podíl těch, které s kamarády komunikují denně on-line, navíc s věkem (až do 13. roku) prudce stoupá.

Pokud jde o sociální sítě, nejvyužívanější je TikTok, který alespoň jednou za dva týdny sleduje 52 % dětí, přičemž vedou dívky.

Studii zpracovaly na podzim 2023 agentury Ressolution Group a Nielsen prostřednictvím on-line sběru dat na vzorku 1.504 lidí ve věku 6-15 let rozdělených do čtyř věkových skupin.

 

Číst 370 krát Naposledy změněno pátek, 15 prosinec 2023 03:15