pondělí 29 duben 2024
Text Size

Vrcholové televizory Hisense 2024 mají mít panely o přirozené frekvenci vyšší než 120 Hz

To je nejen hodně zajímavá, ale hlavně hodně překvapivá zpráva. Novinky mají nabídnout tři druhy firemních obrazových procesorů Hi-View Engine s UI (AI), více modelů s Wi-Fi 6 a také zmiňované obrazovky LCD (QLED/ULED) s přirozenou frekvencí 144 Hz, což mám ověřeno u místního zastoupení. Ostatně stejná frekvence může jít i z externího zdroje přes HDMI 2.1 a variabilní obnovovací frekvenci VRR. Foto: Hisense

TV pro rok 2024 jsou často kompatibilní s Imax Enhanced (rozšířený náhled na snímek, resp. jeho část), bohatě je zastoupen režimem Filmmaker Mode, který je k dispozici nejen u vrcholových U6N, U7N, U8N a UXN, ale také u řad nižších, jako A6N, A7N, A85N, E7N a E7N Pro. Ten vypíná efekty tzv. post processingu, nastaví film do originálního poměru stran a provede korekci barevného profilu televizoru. Míří tak na sledování à la kino.

Za pozornost stojí rovněž to, co u žádné jiné čínské společnosti nenajdete, totiž certifikaci německé TÜV Rheinland na práci s daty, kterou doplňuje certifikace na úroveň modrého světla. I tohle potvrzení stojí za to, nehledě na to, že když jsem před nedávnem instaloval televizor TCL až jsem se (co do požadavků na data) zhrozil.

ČTĚTE TAKÉ:

Podívejme se nyní na parametry chystaných vrcholových řad, které mají přicházet postupně někdy od května, června 2024. Ceny ještě nejsou, stejně jako přesné datumy, známé, osobně očekávám navýšení, a pochybuji že se letošní výjimečný pokles bude hned tak opakovat.

Za mě doporučuji, pokud to u vás jen trochu jde, sáhnout po nějakém modelu 2023, které byly – u většiny produkce značek Hisense a Samsung (abecední pořadí) – solidní, dobře navržené a s obrazem, kterému pomalu neodoláte; o zvuk nejde, s ním se dá vždy něco udělat.

 

 

Řada U6N: začíná QLED a plošné podsvícení Mini LED s diodou à la špendlíková hlavička

Panel LCD (QLED) je tím nejlepším, co dnes mají výrobci z technologie LCD k dispozici a tipnul bych si, že dále už to nepůjde. Zde má základních 60 Hz, obrazový procesor je rovněž v podobě základu, tedy Hi-View Engine, a jinak na tom není ani zvuk typu 2.0, tedy prosté stereo. Stejně jako všechny ostatní řady pro rok 2024 s rozlišením Ultra HD (4K) je zabudován tzv. 4K AI Upscaler s převodem z nízkých rozlišení za pomocí umělé inteligence (UI/AI). Televizory jsou kompatibilní s prakticky všemi systémy HDR (co to je) (HLG, HDR10, HDR 10+ Adaptive a Dolby Vision IQ), úhlopříčky jdou od 127 cm (50") přes 140 cm (55") a 165 cm (65") až po 191 cm (75").

U6N umí režim Filmmaker Mode, Imax Enhanced začíná až o stupeň výše…

 

 

Řada U7N: startuje obrazovka s přirozenou frekvencí 144 Hz

LCD panel je u této novinky vybaven vylepšeným plošným podsvícením Mini-LED Pro, úhlopříčky jdou od 140 cm (55"), přes 165 cm (65") a 191 cm (75") až po 216 cm (85"), resp. 254 cm (100"). Obrazový procesor Hi-View Engine Pro má přepracovanou UI (AI) a opírá se jednak o naučené scény a jednak o databázi už vytvořených scén díky nimž v reálném čase optimalizuje a vylepšuje každý snímek v reálném čase. Přehrávání obsahu s HDR je opět prakticky komplexní (viz výše) a s výjimkou nejrozměrnějšího 100palcového modelu je k dispozici i AMD FreeSync Premium Pro a vylepšený herní režim.

Audio systém je už typu 2.1, tedy stereo se subwooferem, v ceně poprvé dostanete dálkový ovladač s fotovoltaickým článkem.

 

Řada U8N: jas až 3.000 cd/m2, zvuk s horním kanálem

Model s vyspělejší obrazovkou LCD (QLED), označovanou Hisense jako ULED, má opět nejlepší podsvícení současnosti, Mini-LED opět ve verzi Pro. Úhlopříčky jsou 165 cm (65") a 191 cm (75"), zabudován je opět obrazový procesor ve vyšší verzi, tedy Hi-View Engine Pro.

Televizory této řady opět pracují s prakticky plným osazením HDR (chybí pouze Technicolor) a stejně jako u dalších televizorů Hisense pro rok 2024 je k dispozici několik režimů UI (AI), jako AI Picture, AI Sport a 4K AI Upscaler.

Speciální herní lišta pak nabídne operativnější úpravu parametrů, audio systém je už typu 2.1.2 a tudíž pracuje i s horními kanály určenými zejména pro Dolby Atmos.

 

Řada UXN: špička s oceněním „CES Honoree“ a 40.000 zónami podsvícení!

Vlajková loď letošní nabídky přijde na náš trh ve dvou úhlopříčkách. Jako Hisense 85UXN s 216 cm, jasem až 5.000 cd/m2 a více než 5.000 nezávisle regulovatelnými zónami a Hisense 110UXN (279 cm, jas až 10.000 cd/m2). Zde je ovšem podsvícení Mini LED rozčleněno do více než 40.000 nezávislých zón!

UXN pokrývá barevnou paletu BT.2020 v 95%, redukován má být efekt Halo a přijímače jsou opět kompatibilní s prakticky všemi systémy přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (viz výše). Nechybí certifikace Imax Enhanced a režim Filmmaker Mode, nově je tu bezdrátový přenos za pomoci WiFi 6e a vylepšený herní režim 144 Hz Game Mode Pro. Panel má opět přirozených (ne-česky tzv. nativních) 144 Hz a jde tudíž o Hisense vylepšených dnes vcelku standardních 120 Hz, což je dvojnásobek obecně nejběžnější obnovovací frekvence 60 Hz.

Televizory obsluhuje, stejně jako jinde, rychlý operační systém Vidaa 7 (letos se počítá s aktualizací na verzi 8), zabudován je nejlepší obrazový procesor firmy, Hi-View Engine X s UI, která prošla masivním učením. Výrobce hovoří o tom, že i obraz ze špatných zdrojů by měl být lepší než kdy dříve.

Řada UX, letos označená jako UXN, přichází se zvukem označovaným jako CineStage X Surround kompatibilním s Dolby Atmos. Má dva basové kanály plus dva vyzařující směrem vzhůru. Audio systém je buď typu 2.2.2 nebo 3.2.2, naprostou novinkou je možnost připojit bezdrátové repro v novém systému Dolby Atmos FlexConnect a tuto funkci letos najdeme i u televizorů jiných značek.

 

Číst 168 krát Naposledy změněno pondělí, 15 duben 2024 13:41

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.