Vytisknout tuto stránku

Nordic Telecom už postavil tisíc vysílačů (BTS) v pásmu 3,7 GHz

Velmi intenzivní budování sítě pro poskytování vysokorychlostního bezdrátového internetu završil operátor vybudováním tisícího vysílače signálu. Foto: Nordic Telecom

Zprovoznil ho začátkem června a pásmo 3,7 GHz je vhodné nejen pro provozování fixního internetového bezdrátového připojení, ale v budoucnosti také pro poskytování mobilních služeb v datové síti 5G.

Aktuálně Nordic Telecom pokrývá svým signálem asi 1,6 mil. domácností, což obnáší asi třetinu ČR. Nabízené rychlosti připojení jdou až do 100/10 Mb/s (příjem/odesílání).

ČTĚTE TAKÉ: Mobil Motorola Moto G 5G plus - test nejen na síti 5G

„Chceme lidem nabídnout kvalitní internetové připojení, a to i tam, kde dosud chybělo. Díky dalším frekvencím 5G, které jsme úspěšně vydražili v loňské aukci, plánujeme navíc v blízké budoucnosti vstoupit i na mobilní trh,“ komentoval situaci Jan Čornej, výkonný ředitel Nordic Telecomu.

V roce 2017 firma uspěla v aukci pásma 3,7 GHz pořádané ČTÚ, a za více než 400 milionů korun získala 80 MHz tohoto spektra. V loňské aukci kmitočtů pro 5G pak firma za 168 milionů korun vydražila 20 MHz v sousedním pásmu 3,5 GHz (3400 až 3600 MHz). Tisíc vysílačů (BTS) se podařilo vybudovat za 26 měsíců.

Výhodou technologie 3,7 GHz, která je konkurencí i pro sítě Wi-Fi, jsou licencované frekvence, které by neměly rušit zařízení, ani další poskytovatele internetového signálu.

 

Číst 1494 krát Naposledy změněno úterý, 08 červen 2021 12:42