Vytisknout tuto stránku

Monitory Dell S a P s certifikací na modré světlo i vysokým podílem recyklátu

Novinky s LCD (IPS) určené jak pro firemní sféru (P), tak pro domácnosti a malé společnosti (S) mají nabídnout hned několik zajímavých prvků. Vedle výše uvedeného někdy i rozbočovač a obnovovací frekvenci zvýšenou na 100 Hz. Foto: Dell Technologies

Modely Dell 24 a Dell 27 pro profesionály (P) jsou vybaveny rozbočovačem USB-C a podle výrobce jsou vhodné i pro práci s tabulkami, analytickými nástroji nebo digitálním obsahem. Obrazovky mají rozlišení 1.920 x 1.200 bodů, kontrast 1.500:1 a je tu i zmiňovaná certifikace TÜV Rheinland na množství škodlivého modrého světla (udána redukce na 35 % nebo méně). Dokoupit lze i zvukový modul, jakousi zvukovou lištu.

K TÉMATU:

Dell řady S .

 

Řada S nejen pro domácí využití je opět 100hertzová a jde o modely označované jako Dell S2425H, případně HS a Dell S2725H, HS, případně DS, které mají taktéž certifikaci od německé zkušebny TÜV Rheinland. Úhlopříčky jsou buď 23,8" (60,5 cm) nebo 27" (68,6 cm) s rozlišením převážně 1.920 x 1.080 bodů, tedy s klasickým Full HD, a s kontrastním poměrem 1500:1.

Rozhraní nejvyššího modelu Dell S2725DS.

 

Rozhraní záleží přímo na konkrétním modelu a ty jsou následující:

  • Dell S2425H a S2725H (foto i v úvodu): 2x HDMI.
  • Dell S2425HS a S2725HS: 2x HDMI.
  • Dell S2725DS: 2x HDMI plus DP (Display Port), rozlišení je zde 2.560 x 1.440 bodů.

Audio je u řady S integrované, výkon zesilovače 2x 5 W a výrobce u reproduktorů zdůrazňuje, cituji, „…výraznější podání basů a širší frekvenční rozsah“. Zesilovač také nabízí pět přednastavených zvukových režimů (Standardní, Film, Hra, Hudba, Hlas) plus jeden uživatelský.

Dell S2725DS.

 

Monitory jsou dodávány v popelavě bílé barvě, mají mít i výškově nastavitelný stojan s možností natáčení, náklonu do stran a naklápění vpřed i vzad i když tady už záleží vybraném modelu. Ovládání a nastavení obstarává nový joystick a na zadní straně, spotřeba jde od 42 W, v pohotovosti pak vždy 0,4 W. Zda mají skutečné síťové tlačítko nebylo jasné ani z tiskové zprávy, ani z webu výrobce.

Nové monitory řady P a S mají být vyrobeny ze zhruba 85% z recyklovaného plastu a plastu z tzv. uzavřeného cyklu (ITE), z 50% rovněž z recyklované oceli, ze 100 % z recyklovaného hliníku a nejméně z 20% z recyklovaného skla.

K dispozici je úsporný režim, který monitor ztmaví nebo přepne do režimu spánku, spotřeba elektřiny má být nižší o skoro 15 %. Všechny monitory jsou také dodávány v obalech vyrobených výhradně z materiálů z obnovitelných zdrojů, které lze znovu recyklovat, vnitřní polstrování má být na bázi vlákniny.

Poznámka autora: jak vidíte, monitory jsou určeny pro moderní domácí počítače, pro ty starší chybí zejména DVI a DP a ovšem také obyčejné VGA D-Sub, ale tady už… S použitím adaptérů bych moc nepočítal a bylo by dobré si to ověřit předem. Na odkazu výše, test Philips 24E1N1300AE, je vidět vyzkoušení kabelu Display Port – HDMI. Ovšem starší nefungoval a musel jsem zakoupit zcela nový a zjevně i kvalitnější.

 

Číst 242 krát