sobota 27 duben 2024
Text Size

Bezdrátový reprosystém Sony HTAX7 (test): unikátní audio pro movitější fajnšmekry

Bluetooth reprosystém bych mohl označit i jako audio systém pro domácí kino typu 3.0. Má lehce oddělitelné bezdrátové satelitní (zadní efektové) reproduktory, které mají nulovou instalaci a jdou položit typicky za vás, vedle vás nebo třeba šikmo od vás. Pak už se může uplatnit virtuální zvuk „na tlačítko“. Pokud satelity necháte na základně, máte dosti slušné stereo s poměrně hutným podáním. Foto: autor a Sony

Hodnocení: 75 %

  • pro: výborně hraje ve stereu, výtečná koncepce, nulová instalace, operativní a velmi jednoduché použití satelitních repro, řada profilů Bluetooth, využito recyklovaných materiálů plus čistě papírové balení, někdy až překvapivé výšky, solidní středy, ale…
  • proti: …poněkud hluché basy (často, docela často…), chybí síťový vypínač a (nebo) lépe udělaný pohotovostní režim, bez konektoru typu jack, proč nepodporuje Sony LDAC?, napojení přes Bluetooth nezobrazovalo stav akumulátorů

Můžete očekávat: za vysokou cenu 13.990 Kč získáte unikátní a velmi operativně využitelný přenosný audio systém, který byl během používání naprosto pohodový, včetně práce se satelity. Výsledný výkon, resp. úroveň hlasitosti, které se vám podaří dosáhnout záleží i na napojovaném zařízení, Sony z neznámých důvodů výkon zesilovače neudává. Kvalita podání audia (plus prostorový efekt) byla hodně odvislá od kvality vstupu, ale tady se bavíme o napojení na mobil, notebook, stolní PC nebo menší televizor a rozdíl (hutnost a detaily) byl slyšet snad vždy. Zásadním mínusem ovlivňujícím provoz je zejména absence úplného vypnutí, resp. podstatně lépe udělané pohotovosti…

 

Sejmuté satelitní reproduktory. Konektory na základně představují čtyři kolíky na perkách. „Zadky“ jsou na ně jen položeny.

Přenosný a zcela bezkabelový audio systém pracuje přes Bluetooth jsem zkoušel na dva způsoby. Jednak s mobily a novým testovacím tabletem TCL NTXpaper 10S (matný displej, skvělý) a jednak s televizorem. U druhého případu je klíčová možnost napojení směrem z televizoru a ani zdaleka to neumí všechny (zkoušeno s mým referenčním Hisense 55U7HQ (externí odkaz, nové okno) z loňského roku s rozlišením Ultra HD 4K); více jinak zaměřená recenze na Televizním webu (nové okno).  Věcička, která by vše ve vztahu k TV vyřešila, totiž rozhraní typu jack, bohužel zabudována není.

Výrobce také na produktových stránkách píše: „Díky aplikaci Sony Home Entertainment Connect můžete systém HT-AX7 začít ihned používat.“ Pravdou ale je, že aplikaci vůbec nepotřebujete (sláva!) a používat reprosystém můžete hned po vybalení.

Výrobce ale mate i v jiné věci, totiž u hlavního tlačítka „vypnutí…“

„Zapíná/vypíná reproduktorový systém.“ což ovšem není pravda. Jsou tu totiž pouze elektronická tlačítka a jde jen o uvedení do běžného pohotovostního režimu navíc hodně slabého (možná je stále zapnuté Bluetooth…). Skutečné vypnutí není možné a to samozřejmě vede k tomu, že se dosti výrazně vyčerpává akumulátor i v okamžiku, kdy repro nepracuje. A v tomto konkrétním případě také někdy, po pár dnech, dojede na dno a stalo se i u mě. Satelity mají vlastní elektronická tlačítka, na funkci se však nedalo spolehnout a ani zde nebylo úplné vypnutí možné. Vše by vyřešil jednoduchý kolébkový vypínač, nebo výrazně lépe udělaný „delší“ pohotovostní režim.

ČTĚTE TAKÉ: Kupujeme Bluetooth reproduktor

Reprosystém je zcela bezdrátový jak z hlediska přísunu jakéhokoli signálu (jiné rozhraní tu není), tak z hlediska spolupráce se zadními reproduktory (technologie nezjištěna). Ty můžete mít nasazeny na základně nebo odděleny, což jde snadno bez nějakého mačkání, párování apod., na dokovou jednotku jsou pouze položeny. Zvuk se pak automaticky přepojí i na ně a jde využít prostorového efektu i když tady záleží na tom, co do „repráků“ pustíte.

Reprosystém jsem zkoušel s výborným mobilem Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test), levným, ale taktéž výborným telefonem TCL 30+ (Android 12, test) a rovněž s naším novým testovacím a unikátním tabletem, TCL NXTpaper s.

Osazení reprosystému, včetně satelitů.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh i provedení unikátní, zpracování bezchybné. Akumulátory v každé jednotce plus jejich samostatné uvedení do pohotovosti (elektronické tlačítko), úplné vypnutí chybí. Postupné dobíjení akumulátorů přes USB-C v základně.
  • Propojení se zařízením pouze bezdrátové (Bluetooth), napojení zadních repro opět bezdrátové (princip nezjištěn) a automatické po jejich sejmutí z dokové stanice. Další zdroj audia žádný, včetně kabelového. I když bylo uvedeno, že je možné současné párování dvou zařízení u mě nepracovalo a vždy bylo nutné ukončit párování jednoho, poté se napojilo druhé.
  • Reakce na příchozí hovor výborná, bezproblémové vypnutí komunikace přes Bluetooth, odchozí hovor taktéž bezproblémový. Po ukončení hovoru Sony vždy bezproblémově pokračoval v přehrávání. Pokud protější stranu nechcete slyšet přes reprosystém, jde na něm Bluetooth operativně vypnout (pro aktuální hovor). Vypnutí hovoru přes Bluetooth neumožnilo využití komunikace pro jinou audio aplikaci.
Ovládání na základně reprosystému je zřejmé. "Sound Field", prostorový efekt, ve stavu zapnuto/vypnuto signalizuje LED.

 

  • Ovládání na přístroji jednoduchými promačkávacími tlačítky. Ty lze v případě hlasitosti mačkat krátce a opakovaně, nebo podržet. Poté se, např. při zvýšení hlasitosti na maximum, ozve zvukový signál. Hlavní „vypínač“ při dlouhém podržení zajistí reset.
  • Zesilovač, osazení reproduktory: digitální, typu S-Master, výkon a další parametry neudány. Satelity po jednom širokopásmovém reproduktoru, doková stanice obsahuje dva přední širokopásmové reproduktory a dva pasivní zářiče po stranách (viz foto). Napojení satelitů a základny přes výborně vymyšlené mechanické kontakty, vše plně automatické. Externí subwoofer připojit nelze, při odpojení satelitů nastane automatické přepojení na nově vzniklý systém typu 3.0, starat se nemusíte o nic.
  • Akumulátor a dobíjení: výdrž udána na až 30 hodin provozu, dobíjení přes konektor USB-C. V praxi s nasazenými satelity na doku systém pracoval lehce přes 36 hodin (pár minut), upozornění na nízkou kapacitu těsně před automatickým vypnutím celého reprosystému. Stanovení doby pro dobití bylo hodně problematické, resp. se nedalo jasně zjistit (oficiálně viz tabulka). Pro dobíjení vždy využit Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD (test) dávající max. 30 W, Sony pro totéž požaduje cokoli mezi 15 a 45 W. Signalizace na základně fungovala při dobíjení jen v minimu případů, u satelitních repro sice byla spolehlivá (červená LED), avšak pořadí dobíjení bylo zjevně řešeno podle potřeb reprosystému, takže těžko odhadovat.
  • Provoz, kvalita zvuku, další vlastnosti: přenosný bezdrátový reprosystém byl za provozu naprosto bezproblémový a pohodový, virtuální (pseudoprostorový) zvuk byl při některých zdrojích hodně rozprostřený a velmi příjemně poslouchatelný i když značně závisel na zdroji (často nebyl slyšet vůbec). Basů by se rozhodně hodilo více. Bezdrátové napojení satelitních repro po jejich sejmutí ze základny bylo naprosto dokonalé (!), můžete je ale i „vypnout“ nebo nechat na základně. Koncepce se v praxi chovala přímo jedinečně a neměl jsem s ní žádné problémy až na zřejmě vysokou spotřebu v pohotovosti, takže bylo nutno, při občasném používání, poměrně často dobíjet. Tlačítko úplného vypnutí by tu hodně prospělo!
Přes Bluetooth napojený tablet TCL NXTpaper s. Stejně jako u ostatních zařízení bylo vše prakticky bezproblémové a platilo to i o samotném provozu. Jen to udávané párování dvou zařízení…

 

Elegantní, funkční, kvalitní, ale…

Výšky výborné, středy slušné, osobně jsem ale čekal, při poslechu běžné muziky, více basů a i když samozřejmě záleží na druhu a hlavně, jak se zdálo, na kvalitě audio souboru. Někdy jsou tak basy pomalu neslyšné, pokud ale HTAX7 dodáte slušně udělaný FLAC nebo FLAC HD, to například, uslyšíte někdy o dost jinou, podstatně lepší muziku a tady byl rozdíl patrný okamžitě a někdy i v efektu.

Někteří systému vytýkají absenci HDMI či optiky, ale já bych rozhodně tak daleko u přenosného (převozného) audia nešel a po pravdě – je hloupost to zde chtít. Kvůli problematičnosti samotné technologie Bluetooth, což je neoddiskutovatelný fakt (můžete s tím nesouhlasit, nemusí se vám to líbit, ale…), by vše řešil, a mě osobně stačil, docela obyčejný konektor typu jack (3,5 mm), kterým bych eliminoval případné napojovací potíže nejen u televizoru, ale někdy i u mobilu. Sice by se hodilo připojení přes Wi-Fi, resp. spíše dnes DTS Play-Fi, ale to bychom se vážení dostali už někam zcela jinam!

Sony to podle mého zvládlo. Až na ten jack a nemožnost normálního vypnutí, resp. možnost zvolit jiný pohotovostní režim…

P. S.: Doufám, že mi výrobce neřekne, že mám mít reprosystém stále napojen na 230 V… To by byla opravdu legrace!

 

Tabulka vlastností

Číst 453 krát Naposledy změněno neděle, 19 listopad 2023 12:57

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.