sobota 27 duben 2024
Text Size

Reprosystém Majority Audio D40 Bookshelf (test): levný a výtečně vybavený

Dobře vypadající aktivní dvoupásmový reprosystém primárně k počítači nabízí řadu rozhraní, včetně digitálního a nechybí ani dálkový ovladač. Výrobce bohužel řadu parametrů neudává, a to včetně výkonu, a #jetonahlavu. Foto: autor a Majority Audio

Hodnocení: 85 % 

  • pro: cena/výkon, výtečná výbava, včetně digitálního audio vstupu, výborný návrh, ale s…
  • proti: …velmi lesklou přední stranou (odlesky, špinění), neoznamuje hlasitost směrem k minimu

Můžete očekávat: za danou nijak vysokou cenu nějakých 2.299 Kč hodně dobře vybavenou reprosoustavu u které potěší vysoký poměr cena/výkon na který v Česku rádi slyšíme. A nepochybně potěší i bohatá výbava!

Na boku ještě najdete základní ovládání pro multimédia, přepínání vstupů a výstup na sluchátka.

 

Aktivní dvoupásmový reprosystém uměřené velikosti je primárně určen jako doplněk k počítači. Uplatní se však i jinde, ale zejména ochranu proti vlhkosti IP (co je to), nehledejte, takže typicky do koupelny nemíří. A protože tu je zároveň i digitální optické audio přes které ho napojíte třeba i na nějaký vyspělý přehrávač, je cena příjemným překvapením. I díky němu pak můžete reprosoustavy použít dosti univerzálně. Vedle počítače či notebooku lze přes Bluetooth přenášet muziku z mobilu a přes optiku napojit třeba CD/DVD/BD. Já jsem vyzkoušel i výborné univerzální komponentové rádio Technisat DigitRadio 143.

Za výborné peníze tak dostáváte reprosystém, který vám může nahradit mnohem dražší a někdy i co do osazení slabší řešení.

Rozhraní na zadní straně doplňuje výstup na sluchátka na boku jedné z reprobeden.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: klasické aktivní dvoupásmové repro určené pro hodně obecné, v podstatě univerzální použití. Zpracování většinou slušné, u mě drobný problém (špatné lícování strany), což je nejspíše dané kusem, protože u několika jiných mnou testovaných výrobků této značky bylo vše v naprostém pořádku. Obě části reprosystému jsou propojené kabelem (na jedné straně pevně přichycený, na druhé cinch, délka asi 120 cm).
  • Propojení: velmi bohatá rozhraní pro připojení zařízení. Analogové i digitální vstupy/výstupy, včetně sluchátek. Napojení i přes Bluetooth 5.0. Zkoušen mobil Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test), párování rychlé a bezproblémové stejně, jako přenos audia. Přehrávání přes USB a paměťovou kartu najdete v závěru článku, obecně vzato běžné ztrátové formáty bez potíží, ty nastávaly u FLAC.
Ovládání jednak přes „dálku“, jednak přímo na aktivní části reprosystému. Zde jsou vidět i stavové LED poukazující na druh vstupu.

 

  • Ovládání: dálkový ovladač à la přehrávač s Androidem, regulace výšek i basů, Mode pro přepnutí vstupu, Mute pro úplné utlumení hlasitosti. Šipka vpravo, vlevo zastupuje přeskok o skladbu vpřed či vzad. Ovládání na repro: přepnutí vstupu (opět Mode), hlasitost kombinovaná s přeskokem o skladbu (delší podržení).
  • Zesilovač, osazení reproduktory: širokopásmové repro (udána „všechna pásma“) o průměru 101,6 mm (4") plus reproduktor výškový o průměru 25,4 mm (1"). Na zadní straně výdech bassreflexu. Pravé repro obsahuje zesilovač, rozhraní a ovládání, levá strana je napojena kabelem přes běžný cinch. Bez možnosti doplnit o subwoofer.
  • Provoz, kvalita zvuku: výsledný zvuk závisí na napojeném zařízení, v případě počítače na zvukové kartě, resp. zpracování, a také na druhu připojení. Já jsem zkoušel s klasickým pár let starým kancelářským počítačem, zvuk nebyl nijak speciální, oproti malým repro v monitoru byl ale rozdíl pochopitelně (a skokově) znát. Aktivní reprosoustavy byly zkoušeny i s jinými zdroji, někdy podstatně vyspělejšími, celkově vzato se zvuk nijak nevymykal, nicméně kupní cenu rozhodně převyšoval.
Obsah balení…

 

Výbava nad míru…

Přiznám se, že mě reprosystém na první dobrou nijak nezaujal a i když mě ten pocit doprovázel celý test, který tentokráte trval déle než u mě bývá zvykem, nakonec jsem usoudil, že je to moje chyba. Neudělal jsem zpočátku to, co dělám prakticky vždy – nepodíval jsem se na cenu.

Druhou věcí je to, že v mém případě u levého reprosystému nelícovala horní strana předního krytu, která tak výrazněji vystupovala nad horní desku. Zbylé byly v pořádku, stejně, jako druhá část reprosystému. Na tohle u Majority Audio zvyklý nejsem a výrobků této značky jsem testoval více než dost. Tohle ale bude nejspíše problém kusu.

Majority Audio má ale určitě problém s udáváním parametrů. Výkon zesilovače nebyl uveden ani v dodané příručce, ani na oficiálních stránkách, u prodejců můžete najít 60 W (nejspíše hudební). Další potíž byla ryze praktická. Repro signalizovalo průběh zesilování a horní maximum (vrchol zvýrazněným tónem), směrem dolů ale v mém případě neukazovalo vůbec nic. Signalizace vstupu přes LED umístěné na aktivní části reprosystému pracovala správně, a to i u Bluetooth, vstup vidíte jasně naznačen.

Kompatibilita byla v případě rozhraní USB (FAT32), a zřejmě i u karty MicroSD, přesně neuvedeno, v příručce udána následovně: MP3, WMA, FLAC, WMA, APE. S výjimkou posledního u USB ověřeno, nepřehrán FLAC HD, ale ten nebyl udán, a nepřehrány ani dva testovací soubory formátu FLAC.

V případě karty MicroSD se kupodivu někdy přehrál i FLAC HD, konkrétně 96 kHz, 24 bitů, nepřehrál se ale běžný FLAC. Zbylé výše uvedené formáty zvládnuty.

Přehrávání začalo automaticky po zasunutí USB média či paměťové karty, muzika byla v obou případech vždy umístěna ve vrcholovém adresáři, více nezkoušeno.

 

Tabulka vlastností

Číst 242 krát Naposledy změněno neděle, 17 březen 2024 09:37

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.