sobota 27 duben 2024
Text Size

Monitory Dell S a P s certifikací na modré světlo i vysokým podílem recyklátu

Novinky s LCD (IPS) určené jak pro firemní sféru (P), tak pro domácnosti a malé společnosti (S) mají nabídnout hned několik zajímavých prvků. Vedle výše uvedeného někdy i rozbočovač a obnovovací frekvenci zvýšenou na 100 Hz. Foto: Dell Technologies

Modely Dell 24 a Dell 27 pro profesionály (P) jsou vybaveny rozbočovačem USB-C a podle výrobce jsou vhodné i pro práci s tabulkami, analytickými nástroji nebo digitálním obsahem. Obrazovky mají rozlišení 1.920 x 1.200 bodů, kontrast 1.500:1 a je tu i zmiňovaná certifikace TÜV Rheinland na množství škodlivého modrého světla (udána redukce na 35 % nebo méně). Dokoupit lze i zvukový modul, jakousi zvukovou lištu.

K TÉMATU:

Dell řady S .

 

Řada S nejen pro domácí využití je opět 100hertzová a jde o modely označované jako Dell S2425H, případně HS a Dell S2725H, HS, případně DS, které mají taktéž certifikaci od německé zkušebny TÜV Rheinland. Úhlopříčky jsou buď 23,8" (60,5 cm) nebo 27" (68,6 cm) s rozlišením převážně 1.920 x 1.080 bodů, tedy s klasickým Full HD, a s kontrastním poměrem 1500:1.

Rozhraní nejvyššího modelu Dell S2725DS.

 

Rozhraní záleží přímo na konkrétním modelu a ty jsou následující:

  • Dell S2425H a S2725H (foto i v úvodu): 2x HDMI.
  • Dell S2425HS a S2725HS: 2x HDMI.
  • Dell S2725DS: 2x HDMI plus DP (Display Port), rozlišení je zde 2.560 x 1.440 bodů.

Audio je u řady S integrované, výkon zesilovače 2x 5 W a výrobce u reproduktorů zdůrazňuje, cituji, „…výraznější podání basů a širší frekvenční rozsah“. Zesilovač také nabízí pět přednastavených zvukových režimů (Standardní, Film, Hra, Hudba, Hlas) plus jeden uživatelský.

Dell S2725DS.

 

Monitory jsou dodávány v popelavě bílé barvě, mají mít i výškově nastavitelný stojan s možností natáčení, náklonu do stran a naklápění vpřed i vzad i když tady už záleží vybraném modelu. Ovládání a nastavení obstarává nový joystick a na zadní straně, spotřeba jde od 42 W, v pohotovosti pak vždy 0,4 W. Zda mají skutečné síťové tlačítko nebylo jasné ani z tiskové zprávy, ani z webu výrobce.

Nové monitory řady P a S mají být vyrobeny ze zhruba 85% z recyklovaného plastu a plastu z tzv. uzavřeného cyklu (ITE), z 50% rovněž z recyklované oceli, ze 100 % z recyklovaného hliníku a nejméně z 20% z recyklovaného skla.

K dispozici je úsporný režim, který monitor ztmaví nebo přepne do režimu spánku, spotřeba elektřiny má být nižší o skoro 15 %. Všechny monitory jsou také dodávány v obalech vyrobených výhradně z materiálů z obnovitelných zdrojů, které lze znovu recyklovat, vnitřní polstrování má být na bázi vlákniny.

Poznámka autora: jak vidíte, monitory jsou určeny pro moderní domácí počítače, pro ty starší chybí zejména DVI a DP a ovšem také obyčejné VGA D-Sub, ale tady už… S použitím adaptérů bych moc nepočítal a bylo by dobré si to ověřit předem. Na odkazu výše, test Philips 24E1N1300AE, je vidět vyzkoušení kabelu Display Port – HDMI. Ovšem starší nefungoval a musel jsem zakoupit zcela nový a zjevně i kvalitnější.

 

Číst 176 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.